imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple megreformálná a televíziózást?


Apple Music, App Store alkalmazások és játékok a tévénken, de vajon mi is valójában az Apple TV, és merre halad tovább?

Az Apple a hónap elején a lehető legnagyobb lépést tette meg afelé, hogy megvesse a lábát a tévé és a streaming szolgáltatások piacán, ugyanis a szakma királyát, Timothy D. Twedhalt állították az Apple TV fejlesztésének élére. Róla annyit érdemes tudni, hogy egyenesen az Amazon Fire TV csapatától érkezett, de megjárta már a Netflixet és a Rokut is. Ebből kifolyólag megfelelő tapasztalattal rendelkezik a téma mind hardveres, mind szoftveres oldaláról. Az ő érkezésével gyakorlatilag biztosra vehető, hogy hamarosan a cupertinóiak be fognak mutatni egy 5. generációs Apple TV-t, bár a közvéleménynek nincsenek nagy elvárásai ezzel kapcsolatban.

apple-tv-hero-select-201510

Egyrészt vészjóslóan hathat, hogy nem érkeznek napi szinten pletykák az új doboz felől: ez abból következik, hogy a szaksajtó nem foglalkozik eleget vele, mert az embereket egyszerűen hidegen hagyja. Néha itt-ott mégis el lehet csípni apró információ morzsákat, egyes oldalak például biztosra veszik, hogy a következő kiadás támogatni fogja már a 4K felbontást is (aminek az elérhetősége idén érkezett meg a nagy többség számára a tévé piacon). Ezen kívül viszont nem túl sok újdonságot várunk tőle, így aztán nem is lett egy igazán úttörő terméke az almás vállalatnak.

Az sem látszik tisztán, hogy tulajdonképpen az Apple mit is tervez at Apple TV-vel, kiknek szánja és mire. Eleinte voltak olyan elképzelések, hogy a hagyományos set-top boxokat váltanák ki a saját megoldásukkal. Aztán jött a dilemma, hogy kell-e vagy sem a kontroller a 4. generációs Apple TV-hez, ergo az Apple kíván-e komolyabb résztvevője lenni a játékiparnak és kiütni a Sony-t vagy a Microsoftot. Eddig ezek nem valósultak meg. Van azonban egy Sirink, amihez beszélhetünk, letölthetünk appokat, amikkel különböző tartalmakat fogyaszthatunk és kitükrözhetjük az eszközeink tartalmát a TV-re, ahogy eddig is.

587feb39ee14b618038b8bea-2400

A Bloomberg újságírója, Mark Gurman szerint (és ezt cikkében több vélemény is megerősítette) a felhasználók nem igazán azt kapták, amire vártak. Sokak szerint egyszerűen nem forradalmi az eszköz, Gurman szerint pedig az Apple TV jelenleg egy nagy képernyős iPhone, amire ugyanúgy alkalmazásokat tehetünk, mint a telefonunkra vagy a tabletünkre. Mint oly sokszor, itt is megkapta a cég azt a kritikát, hogy valamit vagy csináljanak, de akkor a legjobb legyen, vagy inkább ne csináljanak semmit.

Az Apple idáig nem közölte, hogy mennyi Apple TV-t sikerült értékesíteniük, de Luca Maestri megerősítette, hogy csökkentek az eladások a 2015-ös és a 2016-os ünnepi időszak összehasonlítását tekintve. A piackutató eMarketer cég szerint a 4. generációs Apple TV-k a kiadása óta folyamatosan csökkent a cupertinóiak részesedése az otthoni szórakoztatómédia és set-top box piacon. Ez nagyban köszönhető a rivális Amazon Fire TV-nek és a Rokunak, akik hasonló termékeket kínálnak alacsonyabb áron.

da6fb74bed6c3d7db0b312d7aff5fccd

Ugyan az alma logós fekete doboz sorsa nem olyan égető a vállalat számára, hiszen csak az “others” kategóriában tartják számon, ám a hardver érdektelensége kihat a szolgáltatások területére is, ami az iPhone után most már a második legnagyobb bevételi forrásuk. A legutolsó fiskális év alatt 25 milliárd dollár folyt be csak alkalmazásokból és zenéből, a cég pedig minél több felhasználót szeretne ezentúl leültetni a tévé elé, hogy a saját gyártású tartalmaikat fogyassza.

Az Apple TV-t eredetileg egy olyan set-top boxnak szánta a cég, amelyen amellett, hogy lehet iTunes tartalmakat fogyasztani, rendelkezik koax bemenettel. Ennek az lett volna a szerepe, hogy az előfizető maga dönthette volna el, melyik csatorna érdekli és melyik nem. Nem meglepő módon nem sikerült megállapodni a szolgáltatókkal, hiszen nekik nem érdeke, hogy a fogyasztó kimazsolázhassa a legjobb csatornákat, amiért fele annyit fizet, mintha egy komplett csomagot venne meg. Így eltüntették a végleges termékről a koaxot, és megmaradt a doboz az iTunes felhasználására.

new-apple-tv--1653.0.0

Évekkel később, 2015-ben pedig mire jó egy Apple TV? Hát iTunes tartalmak fogyasztására, a TV app pontosan erre való. Letölthetünk egy rakás alkalmazást, amikért fizetünk. Persze ez nem ilyen egyszerű, a “Watch Now” funkció elég jól működik, ami csak úgy szórja elénk a kedvenc sorozataink folytatását vagy a még nem befejezett filmeket, egyes Apple-mérnökök szerint azonban nagy kár, hogy nem sikerült még személyre szabhatóbbá tenni az új felületet. Ez is azt érezteti, hogy nem is kell sokat várnunk magától az új hardvertől, ez egy teljesen más dolog, mint egy iPhone. Az vásárlók akkor fognak tömegesen Apple TV-t vásárolni, ha lesz hozzá egy megfelelő szolgáltatás is.

Az vállalat ezért szeretné elérni, hogy a villámgyorsan terjedő zenei szolgáltatásuk, az Apple Music, ezentúl ne csak zenéket kínáljon, hanem sorozatokat is. Ezzel a már sikeres platformmal pedig beköltöznének az emberek nappalijába is, havi 5 dollárért ez a fajta felállás pedig még a hülyének is megéri. Twerdhal érkezésével pedig Pete Distad jobban tud majd koncentrálni a projekt ezen részére, mivel az Apple-t megelőzően tartalom-értékesítéssel foglalkozott a Hulunál, valószínűleg jelenlegi munkahelyén is ezért helyezték új pozícióba, nem kis reményeket fűzve a személyéhez.

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!