imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple mérnökei már használják a Siri-hangszórót otthonaikban


A WWDC közeledtével egyre biztosabbnak tűnik, hogy a közeljövőben egy saját otthoni hangalapú asszisztens eszközzel rukkol elő az Apple. A Bloomberg úgy tudja, hogy az Apple munkavállalói néhány hónapja már otthonaikban tesztelik az újdonsült Siri-hangszórót.

Az amerikai szaklap  és az Apple világában igencsak bennfentesnek számító újságírója, Mark Gurman megint mindent egy lapra feltéve lengette be a hírt az Apple Siri-hangszórójával kapcsolatban ősszeé, és nagyon úgy tűnik, hogy hírnevén ezúttal sem esik majd csorba. Aki nem követte az elmúlt hónapok történéseit, annak dióhéjban annyit érdemes tudnia, hogy az elmúlt egy évben az amerikai piacra betörtek a hangalapú otthoni asszisztensek, amik egész nap hallgatóznak a felhasználók otthonaiban és hangutasításra különböző feladatokat képesek elvégezni.

Az Amazon és a Google egyelőre a két élenjáró a termék kategóriában: előbbi tegnap mutatta be saját eszközének képernyővel ellátott változatát, ami az Amazon Echo Show nevet kapta. Ezzel szinte egy időben a Microsoft asszisztense is külön hardvert kapott, Cortana egy Harman Kardon hanszóróba költözött. Mindeközben az Apple is állást foglalt a témában, Phil Schiller nemrégiben egy interjújában tért ki arra, hogy meglátása szerint hiába hangalapú rendszerekről van szó, a kijelzőnek mindig is lesz létjogosultsága és szükség lehet rá a hétköznapok során.

Hát tessék, ha Schiller ilyenre vágyott, akkor most már ő is megveheti az Amazon Echo Showt, ami egyelőre eléggé koncepció nélkülinek tűnik nekem a bemutató videó alapján. Elképzelésem sincs, hogy miért akarnék egy ilyenen videó chateleni, ha megtehetem azt egy iPaden is. Valószínűleg Phil se rohant egyből a legközelebbi műszaki boltba, hogy hozzájusson az Amazon termékéhez, meg amúgy is, Gurman szerint a cég dolgozói néhány hónapja már a saját háztartásukban tesztelhetik a Siri-hangszórót.

Érdekes aspektusa a dolognak, hogy melyik cég mire használná hosszútávon a technológiát. A jelenleg piacon lévő eszközök körülbelül a 200-300 dolláros árkategóriába esnek; az Amazon Echo Show 230 dollárért már kijelzőt is kínál, bár valószínűleg nem ezen fognak meggazdagodni, ha a belepakolt technológiát nézzük. Annál inkább az azon megjelenő tartalmakon, az Echo-val egybekötött Prime-on és az online vásárláson szakíthat a későbbiekben nagyot a cég. Ezzel szemben az Apple-nek zene streaming szolgáltatása van, filmeket vehetünk az iTunes Store-ból és hamarosan a beígért sorozatok is megérkeznek majd az Apple Music előfizetőknek. Emellett több, mint 2 millió alkalmazás várja, hogy a user szórja egy kicsit a pénzét az App Storeban.

Ne felejtsük el, hogy a cupertinói vállalatnak van már egy, a Siri-hanszóróra rejtélyesen hasonlító eszköze: ez pedig nem más, mint az Apple TV, ami szintén egy Siri kompatibilis eszköz. Mivel Phil Schiler ragaszkodik a kijelzőhöz, könnyen elképzelhető, hogy a kettőt gyúrják éppen egybe az Apple-nél. Amit biztosan tudunk, hogy lesz Siri-hangszóró vagy valami ahhoz hasonló eszköz; amit pedig még nem tudunk biztosra az az, hogy mikorra készül el és hogy mennyiben fog eltérni a jelenleg is kapható rivális termékektől – ha egy tippem lehetne mára, akkor azt mondanám, hogy sokban.

Azt már többször is emlegettük, hogy szép és jó ez az új termékvonal, azonban mit sem érnek ezek a kütyük addig, amíg a beléjük plántált szoftver nem elég intelligens, nem tanulja meg a felhasználó szokásait és a használata nem elég kézenfekvő. Siri pedig ebből a szempontból igencsak sereghajtónak számít: a kezdeti lendületét totálisan elveszítette és nagyon apránként fejlesztik. Reméljük, az idei WWDC-n ez megváltozik és Siri képes lesz megújulni. Ebben az esetben biztosan szuper eszközt fog letenni az Apple az asztalra, de a jó hardver önmagában nem lesz elég.

Forrás: Bloomberg

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!