imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple mesterséges intelligencia fejlesztései bőven túlmutatnak Sirin


Az Apple nyáron elindított Machine Learning Journaljának hasábjain legtöbbször a Sirihez kapcsolódó fejlesztésekről esik szó. A NIPS konferenciaelőadáson viszont végérvényesen kiderült: ennél azért jóval tágabb keretekben gondolkodik a vállalat a témáról.

Az idei Conference on Neural Information Processing Systems (NIPS) előadássorozat egyik záró akkordjaként az Apple mesterséges intelligencia fejlesztéseiért felelős vezetője, Ruslan Salakhutdinov tartott prezentációt körülbelül 200, a területen tevékenykedő szakértőnek. A posztját 2016 októberétől betöltő kutató pedig felfedett egy-két érdekességet az Apple fejlesztési irányairól, melyeket idáig leginkább csak kimondatlanul lehetett sejteni. Erről itt írtunk részletesebben.

Ha azt halljuk, hogy Apple és mesterséges intelligencia, akkor a legtöbbünknek rögtön Siri jut az eszébe. Teljesen érthető, ez az a szoftveres termék, ahol a legjobban megragadhatóvá válnak az Apple törekvései a témában. Ezt a benyomást erősíti az is, hogy a nyáron útjára indított Machine Learning Journal hasábjain is rendszerint a virtuális asszisztensről olvashatunk. Cupertino mintha kicsit azt kommunikálná a külvilág felé, hogy MI = Siri. Pedig, mint ahogy az a Wired, a konferenciáról tartott beszámolójából kiderül, ennél jóval többről van szó.

Salakhutdinov például meglepően sokat beszélt az autós projektről. Arról az autós projektről, amiről korábban mindenki – többek közt Elon Musk is – úgy nyilatkozott, hogy eleve halálra van ítélve (már ha egyáltalán létezik), de lehet, hogy eleve halva született. Ehhez képest az Apple úgy tűnik, makacs módon kitartott, sőt, Salakhutdinov előadása alapján nagyon úgy fest, ez most a mesterséges intelligencia és a gépi tanulásos kutatások inkubátora.

Bár, ahogy írtuk, a Machine Learning Journal elsősorban a Siriről szól, amikor viszont nem, akkor éppen erről a tágabb perspektíváról tanúskodik. A legfrissebb poszt például az adatvédelem és a gépi tanulás kapcsolatáról, a látszólagos paradoxonok lehetséges feloldásáról szól. Ez példának okáért máris egy olyan szegmense a területnek, ahol tudomásunk szerint egyelőre csak az Apple kutakodik, konkurenciának nyoma sincs.

Salakhutdinov előadása teljesen világossá tette, hogy az Apple nagyon komolyan foglalkozik a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás technológiáinak hasznosíthatóságával, és láthatóan nem állnak meg a Sirinél. De van itt valami, ami talán még ennél is sokkal fontosabb.

Egy más, tudományosan és általánosan véve is nyitottabb felfogás, ami eddig ritkán volt megfigyelhető az Apple-nél.

Persze még mindig lehetne hova fejlődni ebben az újfajta megközelítésben. A mostanihoz hasonló nyilvános előadások, publikációk, munkaerő toborzás vezető egyetemekről (miközben a kutatók továbbra is részesei maradhatnak területük tudományos közösségének) és a Machine Learning Journal mind klassz és előremutató dolgok. Ezeket lehetne kicsit jobban felpörgetni.

Ruslan Salakhutdinov

Viszonyításképpen, míg az Apple 2016 óta összesen 5 publikációt adott ki a témában, addig az Alphabet kutatói csak a NIPS konferenciára 60-at nyújtottak be. Van még tehát egy kis zárkózottság Cupertino részéről, ami nem feltétlenül a legszerencsésebb ebben a szegmensben, ahol valószínűleg gyorsabb fejlődést lehetne elérni multiplayer üzemmódban, mint solóban. Egyedül nehéz lesz megváltani a világot.

Ami viszont mégis bizakodásra ad okot, az épp maga Ruslan Salakhutdinov személye. Az elmúlt egy évben, amióta ő került vezetői székbe, az Apple jóval szélesebbre nyitotta kapuit, mint eddig bármikor, bármiben. Nagyon úgy tűnik, hogy a kanadai tudósnak sikerült meggyőznie a vállalat irányítóit, hogy ha nem akarnak végérvényes lemaradni, akkor nyitni kell kifelé. Ez az új irány pedig minden bizonnyal szokatlan lehet az Apple-nek, viszont jövedelmező is.

Egyszóval örömmel látjuk ezt az új irányt, és nagyon szuper, hogy a Salakhutdinovhoz hasonló gondolkodású – inkább tudós, mint üzletember – alkalmazottak is kerülhetnek vezetői szerepbe, megfelelő hatalommal és erőforrással megtámogatva ahhoz, hogy minőségi változást érhessenek el. Kíváncsian várjuk, merre megy majd tovább ez a hajó. Az alapok jónak tűnnek.

Forrás: iPadInsight

Azért ne felejtsük el, hogy Siri is fényes jövő elé néz, és nem csak a fentiek miatt. Egy vezetőváltásnak köszönhetően, talán történetének legnagyobb változása előtt állhat most az Apple személyi asszisztense.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!