imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple miatt minősítették le Finnországot?


Alexander Stubb finn miniszterelnök szerint az Apple tehető felelőssé Finnország mostani leminősítéséért, vagyis hogy a Standard & Poor’s független nemzetközi hitelminősítő intézet országa AAA adósosztályzatát AA+-ra módosította.

Stubb erről egy, a CNBC-nek adott interjúban beszélt. Szerinte az ország két legfontosabb gazdasági ágazata az Apple előretörése miatt esett vissza illetve kezdett hanyatlásba, ahogy az iPhone és az iPad diadalmenetbe kezdett a piacon:

Két bajnokot veszítettünk. […] Egy kicsit paradox módon azt hiszem mondhatjuk azt, hogy az iPhone megölte a Nokiát, az iPad pedig megölte a finn papíripart, de visszatérünk.

A Nokiát hosszú szenvedés után egyébként a Microsoft vásárolta fel, a tranzakció idén áprilisban zárult le. A két cég már korábban is szoros partneri viszonyban állt egymással, a Nokia egyértelműen a Windows Phone platform mellett kötelezte el magát az Androiddal, vagy saját rendszer fejlesztésével szemben.

A Nokia a ’90-es években a legsikeresebb mobiltelefon-gyártó cég volt, a teljesítménye pozitívan befolyásolta az egész finn gazdaság teljesítményét. Az iPhone megjelenése után aztán a Nokia nem reagált elég gyorsan a megváltozott piaci igényekre, így piacvezető pozícióból gyorsan az eladási listák alján találta magát, legalábbis ami az okostelefonokat illeti, a részesedésük pedig az utóbbi években sem változott jelentős mértékben.

A másik hagyományosan erős finn iparág a papírgyártás volt, mely a szakemberek szerint a táblagépek és az e-könyvolvasók elterjedése miatt szorult vissza. Hogy ez rossz dolog-e vagy jó, azt mindenki döntse el maga. Szerintem nem feltétlenül rossz az, hogy kevesebb papírra van szükség manapság, hiszen így kevesebb fát kell kivágni. Mondjuk hogy ezt pont a finn papírgyártás sínylette meg, az nem feltétlenül jó, hiszen ott azért sokkal ellenőrzöttebb és környezettudatosabb módon zajlik a kitermelés, mint mondjuk Dél-Amerikában. Egyébként egyes jelentések alapján a finn faipar ismét kezd megerősödni a bioenergia és egyebek miatt.

A Standard & Poor’s tehát az AAA („a legjobb hitelfelvevők, megbízható és stabil”) kategóriáról AA+-ra („jó hitelvelvevők, a kockázat magasabb, mint az AAA”) rontotta Finnország besorolását. Nem vagyok gazdasági szakember, így nem tudom pontosan megítélni azt, hogy mennyire reális az, amit Alexander Stubb miniszterelnök állít, mindenesetre kicsit rémisztő belegondolni, hogy egy technológiai cég ilyen hatással lehet egy ország gazdaságára – eddig ezt más iparágaktól szokhattuk meg.

Szerintetek az Apple tehet a finn gazdasági helyzet romlásáról?

Forrás: CNBC. Borítókép: Eunews.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!