imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple miatt nincs ujjlenyomat olvasó a Nexus 6-ban


A Google évente elkészít egy csúcstelefont az Androidhoz, a legfrisseb zászlóshajó a Nexus 6, amit a Motorolával közösen terveztek, és amibe végül az Apple miatt nem kerülhetett ujjlenyomat olvasó.

A Nexus 6 fejlesztése alatt Dennis Woodside vezette az amerikai Motorolát, aki a Telegraphnak adott interjújában elmesélte, hogyan húzta keresztül számításaikat az Apple.

A 6 hüvelykes telefon hátlapján ugyanis egy mélyedés található, ami jelenleg maximum kényelmesebb fogást biztosít a viszonylag nagy méretű telefonnak, eredetileg azonban sokkal fontosabb funkciót szántak neki: itt kapott volna helyet az ujjlenyomat olvasó.

nexus-6-family

Csakhogy időközben az Apple is gőzerővel dolgozott az iPhone 5s készüléken, és fel is vásárolták a létező legjobb ujjlenyomat olvasó technológia fejlesztőjét, az Authentec-et. A cupertinói cég 356 millió dollárt fizetett a cégért, így komoly előnyre tettek szert a Touch ID fejlesztésében, ami nem csak az iPhone-ok használatát teszi biztonságosabbá és kényelmesebbé, de az Apple Pay fizetőeszköz elterjedésében is komoly szerephez jut.

Így a Motorola szándékával szemben szó sem lehetett a két cég együttműködéséről, ami egyben azt is jelentette, hogy a Motorolának fel kellett hagynia eredeti tervével, és végül valóban kimaradt az ujjlenyomat olvasó a Nexus 6-ból.

Az Apple megvette a legjobb beszállítót. Úgyhogy az iparban mindenki másnak maradt a második legjobb beszállító, és ők nem álltak elég jól.

Figyelembe véve, hogy a Motorolával szemben más androidos gyártók, például a HTC és a Samsung, kevés sikerrel próbálták meg kamatoztatni a “második legjobb” technológiát, jó döntésnek tűnik, hogy nem került ujjlenyomat olvasó a Nexus 6-ba.

A Samsung ujjlenomyat olvasója | Forrás:  Ars Technica
A Samsung ujjlenomyat olvasója | Forrás: Ars Technica

A Motorola részéről ettől függetlenül egy elszalasztott lehetőség volt e téren átengedni a vezető pozíciót az Apple-nek, különösen azután, hogy egy korábbi Motorola telefon, a 2011-ben megjelent androidos Atrix már kihasználta az Authentec biometrikus azonosítóját, igaz, akkor még az ő technológiájuk sem tartott azon a színvonalon, amilyennek végül az iPhone 5s-ben megismertük.

Az azóta a Dropboxhoz igazolt egykori Motorola-igazgató azt is elárulta, ő a kisebb méretű telefonokat részesíti előnyben.

Hatalmas. Nekem egy kicsit túl nagy, folyton elejtem.

Forrás: The Telegraph, The Verge
Borítókép: 9to5Google

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!