imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple mindent bevallott a Face ID működéséről


Na nem azért mert akarta, hanem mert “muszáj” volt neki. Ettől függetlenül semmi kompromitáló nem derült ki az arcfelismerésről, csak kicsit a marketingrizsától megtisztítottabb verzióban olvashatjuk a technológia biztonsági vonatkozásait.

Amióta az Apple bemutatta a Face ID-t sorra jöttek a különböző aggodalmak, nemcsak a felhasználóktól, de még politikusoktól is. A vállalat persze próbálta csitítani a kedélyeket, Craig Federighi szépen válaszolgatott a felhasználóktól érkező levelekre is, de úgy tűnik ez sem volt elég a népnek, így a nagy nyomás hatására az Apple végül kiadta a Face ID-re vonatkozó, úgynevezett Fehér könyvet (White paper). Melyben részletesen, sallangoktól mentesen leírják a Face ID pontos működését, kitérve a lehetséges hibafaktorokra és egyéb aggodalmakra.

Sok újdonság egyébként nem derült ki a dologból, idő közben szinte minden felvetés már megválaszolásra került. Ettől függetlenül érdekes látni, hogy milyen kérdésekkel foglalkozott az Apple is alaposabban. Például, annak ellenére, hogy a bemutatón elcsapták a kérdést egy poénnal, látszik, hogy komolyan foglalkoztak a “gonosz ikertestvér problémával”. És, ha valóban tartunk attól, hogy valaki a mi arcberendezésünkkel feloldja a telefont, akkor azt javasolják, hogy mellőzzük a Face ID használatát. Ugyanez vonatkozik a 13 évnél fiatalabb felhasználókra, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy egy félmillás telefonnal vadászhatják a pokémonokat az iskolaudvaron.

Annak az esélye, hogy a populáció egy véletlenszerűen kiválasztott tagja ránéz az iPhone X-ére és az feloldódik a Face ID használatával 1:1 000 000-hoz (összehasonlításképp a Touch ID-nál ez 1:50 000-hez) […] Ez a statisztikai valószínűség némileg eltér az egymásra hasonlító testvéreknél és ikertestvéreknél, illetve a 13 év alatti gyermekeknél, hiszen az ő arcberendezésük még sokat változik. Ha aggódik emiatt, azt javasoljuk inkább jelkódot használjon azonosításra.

Ezzel a képpel poénkodtak a színpadon. Most kiderült, valójában mégis komolyan vették a kérdést.

Megtudtuk továbbá, hogy miként érték el, hogy ne jelentsen gondot például a szakállnövesztés és hasonlók. A felhasznált taktika nagyon hasonlít a Touch ID-nál használathoz. Az első beolvasás csak a kezdet, innentől kezdve a sikeres feloldások után tovább árnyalja az összehasonlítás alapjául szolgáló arcunk 3D-s modelljét. Mi több, a hibás beolvasásokból is képes tanulni. Abban az esetben ugyanis, hogy a Face ID nem ismert fel minket, de az azonosítás során használt kép elég jó minőségű hozzá, illetve a sikertelen próbálkozás után rögtön megadtuk a helyes jelkódot, akkor frissíti a modellt az előbb még érvénytelennek számító képpel. Ennek az eljárásnak köszönhetően a Face ID nagyon könnyen képes lesz adaptálódni akár mág a drasztikus arcváltozásokhoz is. Ügyes.

A Fehér könyv külön kitér az összes olyan esetre, amikor kénytelenek leszünk a Face ID helyett jelkódot használni. Ilyen:

  • Ha a készüléket bekapcsolták vagy újraindították
  • Ha 48 órán keresztül nem történt semmilyen feloldás
  • Ha a Face ID több mint 4 órája nem oldotta fel a telefont és a jelkódot 156 órája (hat és fél nap) nem használták
  • Ha távolról zárolták a készüléket
  • Ha ötször sikertelen volt az arcfelismerés
  • Ha két másodpercig egyszerre nyomva tartották a bekapcsoló és valamelyik hangerőszabályzó gombot

Érdekes, bár minket egyelőre nem érint (sajnos), de az Apple Pay-es fizetést úgy oldották meg, hogy a vásárlás jóváhagyásához nem elég a tekintetünk, a bekapcsológombon nyomott duplaklikkel is meg kell erősítenünk a szándékunkat, értelemszerűen a véletlen fizetések elkerülése érdekében. Végül pedig kitértek arra az egyetlen esetre, amikor az arcfelismeréshez használt kép elhagyhatja a készüléket:

A Face ID adatai nem hagyják el a készülékét, és sosem kerülnek mentésre az iCloud-ba, vagy bárhová máshova. Egyedül akkor hagyhatják el az adatok a készülékét, ha a felhasználó segítségért fordul az AppleCare-hez és hozzájárul az adatok diagnosztikai célű felhasználásához. […] A Face ID Diagnostics működéséhez először is az addig tárolt bárminemű arcfelismerést szolgáló információ törlésre kerül, majd a telefon felkéri használóját, hogy újra szkennelje be arcát a Face ID-vel. Ezután az iPhone X egy héten keresztül rögzíteni fogja a feloldási kísérletek során készült képeket. Az idő letelte után a készülék nem rögzít több adatot, és a Face ID Diagnostics soha nem küld automatikusan információkat az Apple részére.

Ha érdekel a teljes, hat oldalas, angol nyelvű Fehér könyv, akkor erre tovább.

Forrás: The Verge és 9to5mac

Bár az iPhone X és a Face ID egyelőre senki számára nem elérhető, az iPhone 8-ak előrendelése már megkezdődött, és a kiszállításra sem kell sokat várni. Érdemes mielőbb leadni a rendelést, hiszen annál hamarabb foghatod a kezedben az új modelleket, amelyek egyébként jelenleg a világ egyik legjobb okostelefonos kamerájával rendelkeznek.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!