imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple Music érdeme is az indie zeneipar növekedése


A zenestreaming szolgáltatásoknak köszönhetően – mint az Apple Music, Spotify, Pandora – egyre jobban teljesítenek az indie előadók a zeneiparban.

Kezdjük az elején:

Ki számít indie előadónak?

Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan banda vagy szóló énekes, akiket még nem kapott fel a média vagy egy nagyobb kiadó. Az undergrounddal ellentétben, csakúgy mint az indie fejlesztők, mindenféle stílusban tevékenykednek a poptól a rockon át egészen a country-ig. Sokak mellett a mára már nagy névnek számító Coldplay és Arctic Monkeys is indie-ként kezdték.

A Merlin kiadóhoz tartozó kétezer kis előadó optimistán gondolkodik a jövővel kapcsolatban. Számuk ugyanis rohamosan növekszik: 2017-ben a streaming szolgáltatókon keresztül bevételük 46%-kal nőtt! Így már 6,9 milliárd dollárra duzzadt a indie szegmens, ami 40%-át teszi ki a teljes zeneiparnak. Szerintem jó páran tettünk azért, hogy ez így legyen.

Változnak a zenehallgatási szokásaink

A streamingnek köszönhetően egyre többen ismerkednek meg kisebb bandák dalaival. Egyrészt a gyors és kényelmes böngészés is segít, másrészt alapvetően változotakmeg zenefogyasztási szokásaink. Ezeken a platformokon szívesen hallgatunk bele valami új műfajba, keresünk hangulat szerint, vagy akár a kifejezetten nekünk ajánlott számokra bökünk rá. Az így elindított lejátszási listák pedig az algoritmusoknak köszönhetően mind-mind tartalmaznak jópár számot indie előadók is, így könnyen felfedezhetjük azokat.

Mi pedig egyáltalán nem bánjuk, ha elszakadunk egy kicsit a mainstream előadók soraitól. Ezt a Rolling Stone tanulmánya is bizonyít: az amerikai streaming növekedése ugyanis 98%-ban olyan daloknak köszönhető, akik soha nem jutottak be a top 500-as mezőnybe.

Spotify, a mecénás

Egy éves béta periódus után véget ér a jóvilág a Spotify-nál. Eddig tudták független előadók bármely kiadó nélkül, önállóan feltölteni zeneszámaikat, ami nagy jófejség volt a szolgáltatótól. Sajnos azonban akkora melóval járt házon belül, hogy úgy döntöttek, kénytelenek véget vetni a szabad feltöltésnek. Gondoljunk csak bele: nem mindegy, hogy egy király Irish Punk számot dobunk ki vagy felsikítjuk a Paramount Pictures főcímdalát. A moderátoroknak pedig minden egyes számot végig kell hallgatniuk, hogy kiderüljenek a turpisságok.

Szerencsére ezek után sem kell annyira szívükhöz kapniuk az indie előadóknak. Innentől kezdve újra Spotify disztribútor partner szükséges a zene közzétételéhez, aminek költségéhez a szolgáltató kedvezményt harcolt ki a béta programban részt vett művészeknek. Így mi minőségibb tartalmat, a készítők pedig nagyobb jogi védelmet élvezhetnek. Win-win?

Nálatok mi a szokás, mennyire pörögnek indie előadók számai? Vagy csak az adott app algoritmusára bízzátok, hogy mi az ami szóljon?

Forrás: AppleInsider, Variety

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!