imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple nem árul többé Bose termékeket


Már egy ideje tart a Bose–Beats háború. Az egész azzal kezdődött, hogy még júliusban a Bose beperelte a Beatset, mert szerintük a Dr. Dre nevével fémjelzett cég megsértette a zajszűrős fejhallgatókkal kapcsolatos Bose-szabadalmakat. A két fél végül peren kívüli megegyezésre jutott, a harc azonban úgy tűnik, más frontokon folytatódik.

A Bose a perrel nem kevesebbet akart elérni, minthogy tiltsák be az Egyesült Államokban a zajszűrős Beats fejhallgatókat, egészen pontosan a Studio 2.0 és Studio Wireless típusokat. A két cégül végül alig több mint egy hete megegyezett, a Bose visszavonta a keresetet, és mindkét fél vállalta, hogy kifizeti a jogi költségek rá eső részét. Nem ez volt azonban a csatározás egyetlen színtere és eseménye.

A Bose lett az NFL hivatalos szponzora, így elérték azt, hogy minden, a sporteseménnyel kapcsolatos megjelenésből kitiltsák a Beatset. Vagyis az amerikaifutball-játékosok nem hordhatták kedvenc fejhallgatójukat például a csapat buszából az öltözőbe menet, nem lehetett rajtuk Beats-termék az interjúkon és egyéb, a sporttal kapcsolatos megjelenéseken. Sőt, még az edzőtáborokba se vihettek magukkal a sportolók Beats-termékeket. Az NFL akkor ezzel a közleménnyel védekezett:

Az NFL hosszú ideje tiltja a márkajelzések viselését a pályán és az interjúk alatt, amennyiben nem engedélyezi az a liga. Ezen szabályozások az 1990-es évek eleje óta a mai napig életben vannak. Ezek az NFL szabályai, nem pedig a liga egy szponzora, jelen esetben a Bose korlátozása.

A tiltás miatt kapott 10 ezer dolláros büntetést a 49ers népszerű irányítójátékosa, a fenti videóban is szereplő Colin Kaepernick, amikor egy rózsaszín Beats fejhallgatóval a nyakában jelent meg egy interjún, hogy felhívja a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre – mivel elmondása szerint a nagymamája is ebben a betegségben szenvedett  és sikeresen felépült belőle. Azóta egész leleményesen oldották meg a játékosok, hogy továbbra is velük lehessenek kedvenc fejhallgatóik: egyszerűen leragasztják a logót a termékeken, így már nem vonatkozik rájuk a tiltás. Jimmy Iovine egyébként szinte még örült is az NFL tiltásának, mivel ezzel rengeteg ingyenreklámhoz jutott a cég – és a Bose meglehetősen visszás helyzetbe került:

Nem is csináltunk semmit, és a játékosok maguktól elkezdték fekete ragasztószalaggal leragasztani a logót a fejhallgatóinkon. Szinte el sem hiszem, milyen szerencsések vagyunk.

A kisebb összecsapások után most a Beats új tulajdonosa, az Apple is beszállt a küzdelembe, ugyanis a boltjaikból és a webáruházból is eltávolították az összes Bose terméket. Azzal ugyanis, hogy a Bose elkezdte a Beatset támadni, gyakorlatilag az Apple-lel húzott ujjat. A válaszlépés valószínűleg meglehetősen érzékenyen fogja érinteni a Bose-t: ugyan rengeteg helyen meg lehet vásárolni a termékeiket, az Apple üzletei kiemelt fontosságúak voltak az értékesítési hálózatban. Tipikusan annak a rétegnek szólnak ugyanis a Bose termékei, akik ezeken a helyeken vásárolnak. Ráadásul a konkurencia, például a Sennheiser és a Bowers & Wilkins – továbbá természetesen a Beats – termékei továbbra is elérhetőek maradnak az Apple üzleteiben.

A magyar Apple Online Store-ból is eltűntek a Bose-termékek.
A magyar Apple Online Store-ból is eltűntek a Bose-termékek.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy a Bose bevételének mekkora százalékát adták az Apple értékesítési csatornái, de a Verge szerint jelentős érvágás ez a lépés a cégnek. Ez az első eset, hogy az Apple így próbál nyomást gyakorolni egy cégre, de elképzelhető, hogy folytatódik a sor: a Fitbit nemrég elég negatívan nyilatkozott a HealthKit keretrendszerrel kapcsolatban, és elmondták, hogy nem tervezik támogatni termékeikkel az Apple megoldását. Ezután röppentek fel a pletykák, hogy az Apple a Fitbit-termékeket is leveszi az Apple Store-ok polcairól, és online sem kívánja értékesíteni majd a finteszkiegészítőket. Ez a lépés azonban egyelőre várat magára.

Az iSTYLE üzleteiben és a webshopban természetesen továbbra is megtalálhatók a Bose nagyszerű termékei, jól megférnek a Beats hasonló modelljei mellett, legalábbis még nem vettük észre, hogy éjszaka lelökdösnék egymást a polcokról. És a Fitbit is marad, az Apple döntésétől függetlenül.

Forrás: The Verge. Borítókép: Bose.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!