imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple nemet mondott a bíróságnak, jön a kongresszusi vita


Immáron hivatalosan is megtörtént, amiről eddig csak szó volt: az Apple hivatalosan is visszautasítota a bíróság felszólítását, hogy működjön együtt az FBI-jal, és alkosson egy olyan szoftvert, ami hátsó kaput építene – Tim Cook szerint az összes – iPhone-ba. Mi lesz most?

Napról napra egyre többen szólalnak meg az Apple vs. FBI ügyben. Most Jesse Jackson civil jogi aktivista és baptista tiszteletes állt ki az Apple mellett. Szerinte az, amire köteleznék az Apple-t, túlzott betekintést engedne az emberek magánéletébe, és ezért alapvetően sérti az állampolgári jogokat. Jackson támogatja azt, hogy egy olyan speciális bizottság álljon fel, ahogy a kormány és a tech-világ képviselői együtt dolgozzák ki az ide vonatkozó szabályozást. Lehet, hogy Magyarországon nem mondd sokat Jackson neve, de az 1980-as években többször is versenyben volt a demokrata elnökjelöltségért, fia is demokrata színekben volt kongresszusi képviselő.

San Franciscóban tüntetnek az Apple mellett | Kép: Traci Dauphin / Cult of Mac
San Franciscóban tüntetnek az Apple mellett | Kép: Traci Dauphin / Cult of Mac

Ami jelentősebb, hogy az Apple immáron hivatalosan is arra kéri ebben a 65 oldalas beadványban a kaliforniai bíróságot, hogy ne kötelezze őket a „GovtOS” létrehozására.

A kormány azt állítja, hogy „csak most” és „csak ez az egy telefon”. De a kormány is pontosan tudja, hogy ez az állítás nem igaz, sőt, más bíróságokon már számtalan más beadvány született, ehhez hasonlóan, amik csak erre a döntésre várnak. Ennek a bírósági határozatnak a hatására már több hivatalos szerv nyilvánosan bejelentette, hogy használni akarják a létrehozandó operációs rendszert, aminek a segítségével több száz elkobzott készülékbe akarnak belépni – olyan ügyek kapcsán, amiknek semmi köze nincs a terrorizmushoz.

Ha engedik, hogy ez a határozat érvényben maradjon, akkor csak napok kérdése, hogy egy másik ügyész, egy másik fontos kérdésben, egy másik bíró előtt hasonló döntést fog kérni, erre a precedensre hivatkozva. Ha egyszer átszakad a gát, akkor már nem lehet megállítani, és a készülékeink biztonsága, aminek az eléréséért az Apple fáradhatatlanul dolgozott, egy pillanat alatt megszűnik, úgy, hogy még egy kongresszusi szavazás sem volt róla.

Ami biztos, hogy március 1-én, kedden a Kongresszus előtt meghallgatáson vesz részt James Comey, az FBI igazgatója és Bruce Sewell, az Apple fő jogtanácsosa, jogi- és globális biztonságért felelős alelnöke.

trial-justice-gavel

Az ügy egyébként egyre inkább közös platfromra tereli az egész Szilícium-völgyet. Az egykori nagy rivális Microsoft jogi igazgatója, Brad Smith bejelentette, hogy hivatalos támogató levélben (amicus brief) állnak ki az Apple mellett a Kongresszus előtt. Hasonló támogatói levelet ígért a Google, a Facebook, a Twitter és az Amazon is. Mit jelent a támogatói levél, vagyis a római jogból ismeretes amicus curiae? Simon Zoltán megfogalmazásában:

Az amicus curiae latin eredetű kifejezés, ami a bíróság – mint látni fogjuk, inkább csupán feltételezett – barátainak tevékenységére utal. Arra a tevékenységre, amelyet már a római jog is ismert. Az ókori Róma jogrendje ugyanis lehetővé tette, hogy egyes jogtudósok olyan levelet juttassanak el a bírósághoz peres ügyben, amelyben kifejtik az ítélkező testület számára a véleményüket egy-egy különösen bonyolult vagy nagy jelentőségűnek tartott jogi tárgyban. Meg kell jegyezni, hogy ekkor még – az esetek többségében – ténylegesen a bíróság barátairól beszélhetünk, hiszen a jogtudósok által előadott megfontolások túlnyomó részben független, egyik peres fél érdekeit sem szolgáló tudományos állásfoglalások voltak.

És bár biztosan mindenki a Kongresszus nagy barátja, azért a 21. században itt már egyértelműen lobbitevékenységről beszélhetünk. Azaz bár az Apple legnagyobb versenytársai és a tech-világ képviselői közvetlenül nem érintettek (még) az ügyben, fontosnak tartják, hogy a sajtóközlemények után hivatalosan is hallassák a hangjukat. Talán ők is kezdik végre átérezni, hogy ahogy ez a történet végződni fog, az az ő jövőbeli működésüket is keményen befolyásolni fogja.

A közvélemény is erősen ingadozik: egy új, másik felmérés szerint most épp az amerikaiak 49%-a az FBI-jal ért egyet, de az egész csoport 54%-a úgy gondolja, hogy ha a hatóságok hozzáférést kapnak, akkor kevésbé lesznek biztonságban az adataik. Politikai szempontból a republikánus választók inkább elutasító, míg a demokrata választók megértő magatartást tanusítanak az Apple-lel szemben.

Források: Apple Insider, BloombergCult of Mac, Re/code, The Verge

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!