imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Neural Engine-je tényleg utat tör a jövőbe


Bár az Apple csak nagyon kevés információt közölt az új, Neural Engine névre hallgató, mesterséges intelligenciához köthető műveletek feldolgozásáért felelős chipjéről, már most látszik a jelentősége. Érdekes módon az iPhone X egyik legnagyobb innovációja egy olyan apró kis alkatrész lett, amit kívülről nem is lehet látni.

Amikor kedden Tim Cook kiállt a színpadra, kezében az iPhone X-zel, azt mondta, hogy ahogy az első iPhone meghatározta az elmúlt évtizedet, úgy fogja kijelölni a technológia útját az iPhone X is a következő tíz évben. Úgy néz ki, ez nem egy marketinges túlzás volt, de nem az edge-to-edge OLED kijelző, a Home gomb száműzése, és még csak nem is a tényleg zseniális FaceID miatt. Mélyen a telefon belsejében elrejtve lapul az az innovatív technológia, ami valóban kulcsfontosságú szerepet kaphat a jövőben, bármelyik gyártóról legyen is szó.

Mint az bizonyára a címből már kitaláltátok, az említett technológia nem más mint az A11-es processzor “Neural Engine” része. Az Engine minden egyes áramkörét egyetlen célra tervezték: hogy felgyorsítson, optimalizáljon és végrehajtson minden olyan műveletet, amely bármilyen módon a mesterséges intelligenciához köthető. Ilyen például a kép- és a hangfeldolgozás egy része, a kiterjesztett valóság, de még a bugyutának tűnő, viszont eszméletlen technológia háttérrel rendelkező Animojik is. A Neural Engine felelős az arcfelismerésért; segítségével lesz egyre okosabb Siri; és még ki tudja, menyi olyan lehetőséget rejt magában a dolog, melyet egyelőre még elképzelni sem tudunk.

A szakértők már most biztosak abban, hogy a jövő a hasonló chipek körül fog forogni. Ahogy a gyártók egyre mélyebben beleássák magukat a neurális hálókba, mesterséges intelligenciákba, személyi asszisztensek világába és különböző virtuális valóságokba, úgy lesz egyre inkább elkerülhetetlen minden résztvevő számára, hogy rendelkezzen valamilyen hasonló megoldással. Sőt, a Huawei a hónap elején már be is mutatta a maga erre a célra dedikált mobil chipjét, és a Google is dolgozik már valami nagyon hasonlón. Sejthető, hogy a Samsungra, és más mobilgyártókra sem kell majd sokat várnunk.

Az Apple most különösen jó helyzetben van, ugyanis nem csak magával az engine-nel rendelkezik, hanem a WWDC óta van egy külön az MI-re fókuszált frameworkje is, a Core ML. Mert hiába van meg a chip, ahhoz, hogy egy virágzó dolog szülessen a dologból, előbb meg kell győzni a fejlesztőket és a cégeket arról, hogy nekik is megéri időt, pénzt és energiát rakni abba, hogy az új chipet kihasználó szoftvereket fejlesszenek. Épp ezért értenek a szakértők egyet abban, hogy a következő lépés egyértelműen a Neural Engine és a Core ML összekapcsolása lesz majd.

Kíváncsian várjuk, mi fog kisülni a dologból. Az Apple most nagyon jókor van nagyon jó helyen.

Forrás: Wired

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!