imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple notebook érintőkijelzővel is kísérletezett


Van egy állandó megoldatlan kérdés: kell-e érintőkijelző a MacBookba vagy akármelyik Macbe? Phil Schillerék kipróbálták, de nekik nem jött be.

A “Hello Again” esemény előtt pár nappal a Microsoft, mint egy sértődött kisgyerek, odabökött az Apple-nek, és bemutatta a Surface Studiót. Ezt követően sokan kérdezték (jogosan): miért nincs még mindig érintős kijelző az Apple gépein?

Microsoft Surface Studio

Nos, ez a kérdés felmerült a Backchannel újságírójában is, amikor az új (Touch Barral ellátott) gépet tesztelte, ezért kért és kapott is választ a kérdésre.

Az Apple elmondása szerint kipróbálta, milyen érzés lenne az iMacet érintő felülettel használni és a következőre jutottak:

Az ösztöneink azt súgták, hogy nem működne, de mi a fenét csinálunk rosszul? Szóval a fejlesztő csapatunk éveken keresztül dolgozott ezen a problémán. Az idők során arra az abszolút határozott véleményre jutottunk, hogy nem az érintő képernyő a helyes megoldás, és a megérzéseink beigazolódtak.

Touch Bar
Ha egy kicsit visszább ugrunk az időben, az iPad bemutatásakor Steve Jobs is kifejtette már a cég ugyanezen véleményét:

Egy rakat kísérletet végeztünk ezzel kapcsolatban és kiderült számunkra, hogy nem működik. Az érintő felület ne legyen függőleges helyzetben. Demózás közben nagyszerű, aztán a mindennapi használat során rájössz, hogy leszakadnak a kezeid tőle. Egyszerűen nem működik és kész, rémes ergonómiai szempontból. Az érintő felületnek vízszintesnek kell lennie, mint egy tábla.

Touch Bar
Az Apple fejeseinek szavaiból egyértelműen kiderül, hogy a Touch Bart hosszas kutatás és fejlesztés előzte meg, míg el nem jutottak a kézzel fogható eredményig. A Touch Bar nem akarja átvenni a hatalmat a gép felett, csak kiegészíti azt, és egyéb funkciókkal is ellátja. Évtizedek óta használunk egeret / trackpadet és billentyűzetet, ugyan minek kellene ezeket helyettesítenünk, hiszen eddig is jól működtek. Így az új OLED felületű panel csak a funkcióbillentyűk helyettesítését hivatott ellátni, ami a demók alapján elméletileg remekül ki fogja majd bővíteni az eszközök tárházát. A napokban érkeztek meg egyébként az első, ezzel ellátott MacBook Prók a kiemelt országok polcaira. Közép-Európában és hazánkban is erre még egy kicsit várni kell, de ami késik, az nem múlik.

Apple Watch, iPhone, iPad, MacBook, iMac, mind egytől egyig számítógépek. Az egyik talán egy kicsit egyedülállóbb, összetettebb. Más termékeink pedig egyszerűek és pótolhatatlanok a mindennapok során. Az emberek felteszik nekünk ezeket a kérdéseket (Lesz érintős Mac? – a szerk.) és a válaszunk: nem. Néhány nagyon egyszerű oka van ennek.

Touch Bar
Phil, korábban már tett említést erről, amikor a 2016-os MacBook Prók előrendeléseiről beszélt:

Hogyha készítesz egy Macet érintőkijelzővel, akkor ki kell azt is találnod, hogy tudja azt a felhasználó a legkönnyebben kezelni… Az iPhone-ok és iPadek lényegében egy darab üveglapból állnak, amiket közvetlenül kezelünk, így nem tudunk bonyolult menüket készíteni, amiket előtte a kurzorhoz találtunk ki.

Ez teljesen logikus és érthető is, a Windows PC-k hybrid megoldásai sem igazán működnek laptopként használva. Inkább csak külön-külön: laptopként vagy tabletként.

Mi az egész platformban egybevéve gondolkodunk. Hogy ha csinálnánk egy multi-touch notebookot vagy iMacet, akkor az nem lenne elég jó. A kezelő felület egyszerűen nem működne. Az asztalt nyomogatni az ujjunkkal, nos katasztrofális lenne a használata. El tudod képzelni, milyen lenne egy 27”-es iMac, amin nem érnéd el a kezeddel, amit akarsz? Ez abszurd.

Surface Studio
Pont ugyanezt a “katasztrófa” elméletet testesíti meg a Microsoft Studio. Egy hatalmas felület, amit magad elé tudsz hajtani, ami akár teljes egészében egy táblaként tud funkcionálni. Persze nem szeretnénk látatlanban ítéletet mondani a Studio felett, mert az elgondolás nem hangzik rosszul. Emelett persze az Apple érvelése is teljesen logikusnak és átgondoltnak tűnik.

Schiller azt is kifejtette, hogy rengeteg munka lenne egy kurzorhoz tervezett felületet átszabni úgy, hogy az megfelelő legyen az érintéses vezérléshez is.

Nem lehet tökéletesíteni mind a kettőre. Sokkal kevesebb a hasonlóság a két felület közt, mint azt az emberek gondolják.


Összefoglalva tehát: nem lesz hybrid termék, aminek az az oka, hogy az Apple egy sokkal komplexebb megoldáson dolgozik. Az Apple korábbi megnyilvánulásaiból az is kiderül, hogy a komplexitás csak kezdete az új érintő felületnek.

A közelmúltban Jony Ive is megmondta. Ha valaki, akkor Jony tudja ám, hogy mit beszél. Dizájnnal és informatikával sosem szórakozik, az öreg Jony.

Egyöntetűen úgy gondoljuk, hogy a Touch Bar bevezetése a helyes irány és egy nagyon izgalmas út kezdete. De ez még csak a kezdet…Nehéz erről úgy beszélni, hogy nem árulhatok el több információt, azokról a dolgokról, amiken éppen dolgozunk. De nem is akarok többet elárulni.

Touch Bar a 2016-os MacBook Prón
Phil Schiller szerint az Apple notebookjaiba elrejtett érintő felülettel egy aprócska szeletet azért sikerült a macOS-be csempészni az iPhone-ok és iPadek világából is. Ugyanakkor az álláspontjuk az, hogy megpróbálni számítógépes operációs rendszerből mobil os-t csinálni a lehető legrosszabb, és ez fordítva is igaz.

Rengeteg időbe tellett, mire rájöttünk, hogy ha a legjobb számítógépet szeretnénk megalkotni, akkor nem tehetünk az iPhone-ra macOS-t…Ugyanakkor iOS-t sem rakhatunk a Macintoshokra. Valamilyen mértékben viszont sikerült elérnünk, hogy az “iOS érzés” meglegyen a laptopjainkon is, de ne változtassa meg gyökeresen a gép mivoltát.

Egyéb érdekesség, hogy a 9to5mac kommentjeit bogarászva egy érdekes olvasói felvetésre lettem figyelmes. Hozzászólásában azt fejtegette valaki, hogy mi lenne, ha nem az asztali rendszerbe próbálnák átültetni az iOS finomságait és egyszerű használhatóságát. Hanem esetleg az iPad Prón futhatna egy ráncfelvarrott iOS, ami alapjaiban véve megtartja az iOS felületet, de mégis képes teljes értékű programokat is futtatni.

iPad Pro vs Surface Pro 4

Ez a mutáns “padOS” a Surface-re megoldására hajaz a leginkább, de még sem teljesen. Ugyanis azokon teljes értékű Windows fut, itt viszont az az elgondolás, hogy a macOS és iOS közé kellene egy harmadik rendszert beékelni. Így a mobilitását és alap jellemvonásait megtartaná az iPad Pro, de valóban használható lenne professzionális munkára is.

Touch Baros Magic Keyboard

Az mindenesetre esélyes, hogy tavasszal tényleg megérkeznek végre a 2017-es iMacek. Ezzel együtt több, mint valószínű, hogy bemutatnak majd egy Touch Baros Magic Keyboardot is. Erről már nagyon jó koncepció fotókat is láthattunk, amik alapján elképzelhető, hogy nem is állunk nagyon távol a valóságtól.

Forrás: 9to5mac és Backchannel

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!