imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple ökoszisztéma


Sokszor megszoktuk említeni, hogy az Apple rendszereinek egyik legnagyobb előnye az ökoszisztéma. De mit is jelent ez a bővös szó a gyakorlatban? Összeszedtük a legfontosabb funkciókat, amik az eszközök közötti gondtalan összhangot biztosítják.

iCloud

Az iCloud az ökoszisztéma magja, lelke, esszenciája, alfája és omegája, erre alapul a legtöbb lentebb felsorolt funkció. Minden Apple-termék használatához az aktíválásakor létre kell hozni egy Apple ID. Emellé automatikusan és ingyenesen kapunk egy iCloud tárhelyet is, ami gyárilag kemény 5 gigabájt. Nem mondom, hogy nagyon bőkezű ajánlat, de szerencsére aránylag olcsón, havi 1 euróért már 50 gigabájtot kapunk, ezzel már lehet is kezdeni valamit. Persze opcionálisan választhatunk még 200 gigás, illetve 1 és 2 terás csomagok között is, ez utóbbi viszont már 20 euróba kerül, ami azért nem kevés.

icloud-ios-7-1

Hogy miért jó ez? Egyrészt az iCloudban tárolt adatokhoz az icloud.com webhelyen keresztül akkor is könnyen hozzáférhetsz, ha nincs kéznél semmilyen eszközöd. Tehát bármilyen idegen gépre, akár a könyvtári Windows XP-s őskövületre is le tudod húzni a legfontosabb adatokat. A széleskörű integrációnak köszönhetően ezek rengetek helyről származhatnak. Egyrészt itt tárolódik minden jegyzet, az iTunes vásárlások, a Kulcskarika jelszavai, a Mail alkalmazás emailjai, a kontaktok, a naptárad és az emlékeztetők. Erre alapul a Find my iPhone/Mac, a zene- és fotókönyvtár, a felhő alapú biztonsági mentés, és a családi megosztás is. Nem mellesleg pedig az iCloud Drive-ba lényegében bármilyen egyéb fájlt is feltölthetsz.

Szerintem nagyon nem is kell tovább magyarázni, miért jó ez. Viszont ha spórolni akarunk a szűkös tárhelyen érdemes beállítani, mi az ami tényleg elengedhetetlen, hogy a felhőben legyen. Például a biztonsági mentések rengeteg helyet elfoglalhatnak, és nem csak online lehet őket tárolni, hanem mondjuk a gépen, vagy egy külső merevlemezen is. A kezeléshez iOS-es készüléken navigáljunk a Beállítások > iCloud menübe, és a csúszkákkal kapcsoljuk ki/be a kívánt elemek szinkronizálását. Ugyanez macOS-en is elérhető. Ehhez a Rendszerbeállítások > iCloud ablakba kell eljutni, ahol a jelölőnégyzetek pipálgatásával szabályozhatjuk a szinkronizációt.

Screen-Shot-2016-12-23-at-8.45.08

Find My iPhone/Mac

Arra az esetre ha elvesztenénk vagy ellopnák szeretett készülékünket, a Find My iPhone/Mac kínál megoldást már 2010 óta. A funkció működése rendkívül egyszerű: baj esetén látogassunk el az iCloud webhelyre, jelentkezzünk be az Apple ID-nkkal és nyissuk meg a Find my iPhone alkalmazást. Ekkor betölt egy térkép, és szerencsés esetben egy kis zöld pont jelzi rajta a készülék lokációját. Ha több eszközzel is rendelkezünk, a fejléc nevünkre kattintva leugró listából választhatunk. Ezután a jobb felső sarokban kapunk egy kis ablakot, benne az elvégezhető műveltekkel. Ez lehet a „Hang lejátszása” opció, amivel kvázi megcsörgeti az eszközt, így ha a közelben van akkor hang alapján megtalálhatjuk. A Zárolás lehetőséget választva megakadályozhatjuk, hogy bárki belepiszkáljon a dolgainkba, azáltal, hogy azokhoz csak Apple ID-vel lehet majd hozzáférni. Ha pedig tényleg nagyon érzékeny adatok voltak a készüléken, akkor választhatjuk a Törlést is, ami nevéhez hűen: letöröl mindent a telefonról/gépről.

Screen-Shot-2016-12-23-at-9.18.57

Természetesen ezek a lehetőségek csak akkor tudnak végbemenni, ha a termék online van. Ha a tolvaj mondjuk kikapcsolta, akkor csak a következő csatlakozáskor fognak megtörténni a kiválasztott műveletek. Ilyenkor célszerű Elveszett módba kapcsolni, ami során megadhatunk egy kontakt telefonszámot, ha a becsületes megtaláló vissza szeretné adni a telefont, akkor tudjon min hívni. Továbbá írhatunk egy üzenetet is, ami meg fog jelenni a lockscreenen. Ezután pedig a meglévő jelkóddal lezárja a készüléket.

Screen-Shot-2016-12-23-at-9.19.16

Nem áltatnék senkit azzal, hogy a Find my iPhone-nal minden esetben meglesz a telefon, mivel a legtöbb tolvaj egyszerűen kijátssza a biztonsági funkciókat, ha pedig csak elvesztettük, akkor az aksi ideje igencsak korlátozó tényező. Ugyanakkor nem egy esetről lehet tudni, hogy akár még súlyosabb bűntények (emberrablás, betörés stb) feltárásában is nagy szerep jutott a funkciónak.

Screen-Shot-2016-12-23-at-9.18.06

A bekapcsolásához nem kell mást tennünk, mint a fentebb leírt iCloud-fiók kezelése menüben bekapcsolni a lehetőséget. Megéri.

AirDrop

Sokáig állandó poénkodások tárgyát képezte az AirDrop megbízhatatlansága. Volt is benne igazság: meghatározhatatlan körülmények alapján hol működött, hol nem. Mostanra viszont személyes tapasztalataim szerint elég megbízható lett a dolog. Lényegében egy fájlküldő funkcióról van szó, ami természetesen csak Apple-készülékek között hajlandó működni. Cserébe jó mélyen bele van integrálva a rendszerekbe, így tényleg rendkívül kényelmes a használata. Ha minden készüléken be van kapcsolva a Bluetooth és a Wi-Fi is akkor kezdődhet is a fájlcsere. Gépen egyszerűen csak jobb klikk a fájlra, majd a Share > AirDrop opciót választva már csak azt kell kiválasztani, kinek menjen az adat.

Screen Shot 2016-12-23 at 9.34.16

iOS-ről is hasonlóan pofonegyszerű a dolog: a kiválasztott fájlnál kattintsunk a megosztás ikonra, ezután már kis köröcskékben láthatóak is az AirDrop lehetőségek. Én nagyon szeretem a dolgot, szoktuk is használni az irodában ha csak át kell dobni valamit egymásnak.

Screen-Shot-2016-12-23-at-9.36.16

Az AirDrop csak iPhone 5 től és iOS 7-től fölfelé működik. Bekapcsolásához nem kell mást tenni, mint felfelé swipe-olni telefonon. A vezérlőközpontban pedig rákattintani az AirDrop ikonra és beállítani, hogy kik láthatják a készülékünket (senki, mindenki, csak a kontaktok). Macen a Finder menüsávjában található AirDrop fülre kattintani. Itt jobb alul állíthatjuk be, a jogosultságokat.

Screen-Shot-2016-12-23-at-9.20.22

Instant Hotspot

Csak apróságnak tűnhet, de ez a funkció is nagyon megtudja könnyíteni a dolgunkat, ha olyan helyen járunk a Mac-kel, ahol nincs elérhető Wi-Fi hálózat, viszont a mobilunkon van mobilinternet. Való igaz, hogy gyakorlatilag minden okostelefonnak van mobilinternet megosztás lehetősége a beállításokban, de ez a megoldás egy fokkal kényelmesebb, mint a menükben turkálás.

Screen Shot 2016-12-23 at 9.49.05

A dolog megy magától, semmi mást nem kell tennünk, csak macOS-en rákattintani a menüsáv Wi-Fi ikonjára, és ha a rendszer érzékeli a mobilunkat, akkor csak rá kell kattintani az automatikusan generált hotspotra. Ennél egyszerűbben nem hiszem, hogy bármi is működhetne. A funkció csak iOS 8.1 fölött üzemel.

FaceTime, iMessage

Az Apple saját üzenetküldő és VoIP telefonálás megoldása az ökoszisztéma ékkövei. Bár Magyarországon valamiért kevésbé elterjedtek (nem is értem miért, pedig elég sok az iPhone), külföldön rengetegen vannak, akik gyakorlatilag csak emiatt térnek át Apple-termékekre. Nagyon nem is kell magyarázni a dolgot. Mindkét alkalmazás elérhető iOS-en és macOS-en is egyaránt. Az iMessage-en keresztül szöveges üzeneteket, képeket stb. küldhetünk rendkívül egyszerűen, a FaceTime-on keresztül pedig hang- és videóhívásokat intézhetünk. Internetkapcsolatra természetesen szükségünk lesz, valamint csak csak Apple-ös eszközök között működik a kommunikáció. A programok automatikusan felismerik, kik azok akik rendelkeznek a szolgáltatással, nevük mellett megjelennek a FaceTime opciók a kontaktokban.

Screen-Shot-2016-12-23-at-9.56.43

Az aktíváláshoz nincs másra szükség mint külön-külön elnavigálni a Beállítások > Messages és FaceTime menükbe, ahol csak be kell kapcsolni az iMessage és FaceTime opciókat. A varázslat innentől kezdve már működik is.

Handoff

Ismét egy nem túl rég, a Continuity keretén belül bemutatott kis újdonság, aminek célja, hogy megkönnyítse a munkafolyamatok közti átjárhatóságot az eszközök között. Magyarul mondva, ha elindítasz egy alkalmazást a telefonodon, mondjuk a Safarit, akkor a munkahelyedre beérve papíron ugyanott folytathatod a cikk olvasását a Maceden, ahol azt abbahagytad. Szintén a megy magától kategória: ha be van kapcsolva mindkét eszközön a Bluetooth, és kompatibilis programot talál a rendszer, akkor a másik eszközön jelzi a Handoff lehetőséget. iOS esetében ez egy kis alkalmazásikont jelent a lockscreen bal alsó sarkában, Maceken pedig egy plusz ikont a Dock bal szélén, kis telefonikonnal a felső indexben. Erre kattintva (vagy telefonon felfelé swyipe-olva az ikontól) már töltődik is az adott alkalmazás.

Screen-Shot-2016-12-23-at-10.15.58

Pár kritériuma azért van a dolognak. Egyrészt az eszközöknek ugyanabba az Apple ID-be kell bejelentkezniük. Másrészt legalább iOS 8-nak és OS X Yosemintnek kell futnia rajtuk, végül pedig szükséges, hogy támogassák a Bluetooth Low Energy üzemmódját. Ez iPhone 5-től fölfelé, és 2012-nél újabb Macektől elérhető. A bekapcsoláshoz iOS-en navigáljunk a Beállítások > Általános > Handoff menübe, macOS-en pedig szintén a Rendszerbeállítások > Általános ablakba, és itt pipáljuk be a Handoff lehetőséget.

Screen Shot 2016-12-23 at 10.36.41

Megosztott Íróasztal és Dokumentumok mappa

A kedvenc újításom a Sierrában ez a funkció volt. Az aktiválása után lényegében semmi extra nem történik, csak bekapcsolódik egy folyamatos szinkronizáció a Desktop és Documents mappákra, aminek köszönhetően azok tartalma állandóan és automatikusan feltöltődik az iCloud Drive tárhelybe. Ennek előnyeit nehéz firtatni. Én, és szerintem még sokan mások is elsősorban itt tároljuk a legfontosabb dokumentumainkat, amiket így bárhonnan elérhetünk. A megjelenése óta többször is hasznát vettem már a funkciónak, nem egyszer mentett már meg. Külön jó, hogy az iCloud Drive alkalmazást letöltve minden más iOS eszközön is elérhetjük a fájlokat. Az viszont biztos, hogy ha ezt bekapcsoljuk, akkor az 5 gigabájt nagyon kevés lesz, de felhasználási szokásoktól függően még az 50 is szűkös lehet.

Screen-Shot-2016-12-23-at-12.54.39

 

A bekapcsoláshoz a legegyszerűbb út az iCloud beállításain át vezet. Rendszerbeállítások > iCloud > majd Options az iCloud Drive lehetőségnél. Ezután már csak egy pipa kell a Desktop & Documents Foleder melletti jelölőnégyzetbe és indul is a tökéletes kontinuitás.

Screen-Shot-2016-12-23-at-12.56.47

Auto Unlock

A macOS Sierrával és a watchOS 3-mal debütált funkció lényege, hogy bármiféle jelszógépelés nélkül feloldhatod a Maced az Apple Watch segítségével. Tényleg nincs semmi dolgod, ha az óra a csuklódon van: leülsz a Mac elé, felébreszted, és már bent is vagy. A tényleges működéshez viszont elég sok mindennek kell összejönnie. Egyrészt csak watchOS 3 és macOS Sierra rendszerekkel működik. Az órák közül mindegyik széria támogatott, Macek közül viszont Late 2013-asnál újabb modellel kell rendelkezni. Ezen kívül szükséges a közös Apple ID, a bekapcsolt Bluetooth és ugyanazon Wi-Fi hálózat megléte. Az Apple Watch-on kell lennie valamilyen jelkódnak, de csak akkor jelentkezik be automatikusan, ha az fel van oldva. Valamint a Macen nem futhat az Internet Sharing, és kétfaktoros beléptetésnek kell védenie az Apple ID-t.

macos-sierra-unlock-computer-with-apple-watch

 

Ha mindez megvan a beüzemelés már egyszerű: nyissuk meg a Rendszerbeállítások > Security & Privacy > Általános ablakát, majd engedélyezzük az Apple Watch-os feloldást.

macos-sierra-system-preferences-general-allow-watch-unlock-mac

Jelszavak

Az iCloud Kulcskarika az egyik legjobb dolog az egészben. Ott van, csendben csinálja a dolgát, és működik minden hiba nélkül. Lényegében egy virtuális széfről van szó, ami a Safari jelszavainkat, bankkártya adatainkat és a Wi-Fi kódokat tárolja. Egyrészt ennek köszönhetően bátran állíthatunk bonyolultabb (tehát biztonságosabb) jelszavakat is a fiókjainkhoz, mivel azt a Keychain gondosan fejben tartja helyettünk is. Mi több, új regisztrációk esetében rendszerint felajánlja, hogy legenerál nekünk egy elég komplikált jelkódot is, tehát még ezzel sem kell foglalkoznunk.

Az automatikus kitöltéssel párosítva pedig rengeteg helyen könnyíti meg életünket. Például online vásárláskor nem kell mindig rohanni a bankkártyához. Elég megjegyezni a három számjegyű biztonságági kódot, a többi adat automatikusan kitöltődik. A másik kedvencem – most hogy új gépet vettem -, az a Wi-fi jelszavak kezelése volt. Pár nap használat után jutott csak eszembe, hogy egyszer sem kellett beírnom semmilyen kódot, minden megjegyzett hálózatra magától felcsatlakozott az új gép. Valahogy így kell ennek kinéznie 2016-ban.

ios_7_icloud_keychain_sync_hero

A Kulcskarikát az iCloud kezelése menükben kapcsolhatjuk be.

Univerzális vágólap

Szintén egy nagyon hasznos, mégis rettenetesen egyszerű újdonság. Akár telefonon, akár gépen kimásolsz egy tetszőleges szöveget, és tadam: azt bármelyik eszközödön beillesztheted. Vártuk nagyon, nem értem miért, nem volt eddig, de jó, hogy most már van. Többet nem is nagyon lehet hozzáfűzni a történethez: ismét egy just-works funkció.

A rendszerkövetelményeket tekintve a legfrissebb operációs rendszerek kellenek, azaz macOS Sierra és iOS 10, valamint legalább 2012-es gép, illetve minimum iPhone 5. Ha ezek mind megvannak, akkor már csak mindegyik készüléken bekacsolt Bluetooth-ra, Wi-Fire és Handoffra van szükség, és természetesen azonos Apple ID-ra.

Telefonálj a Macen

Ezt a funkciót is rengeteget használom és nagyon szeretem. Biztosan mindannyiunkkal megesett már, hogy otthon lenémítva felejtettük a telefonunkat, viszont éppen gép előtt ültünk és hívtak. Normális esetben egy nem fogadott hívással gyarapodtunk volna, viszont a funkciónak köszönhetően látjuk a beérkező hívásokat. Mi több, fel is vehetjük őket. Ilyenkor a Mac hangszóróin (vagy a csatlakoztatott fülesen) keresztül hallhatjuk a vonal másik végén lévőt, a beépített mikrofon(ok)nak köszönhetően pedig ő is minket. Mivel a hívások az iPhone-on keresztül zajlanak, így nem csak FaceTime, de rendes GSM-es megkereséseket is fogadhatunk és indíthatunk is. Merthogy azt is lehet. Ehhez csak meg kell nyitni a FaceTime alkalmazást vagy a Kontaktokban, kiválasztani akit fel akarunk keresni és rábökni a telefonikonra.

Screen-Shot-2016-12-23-at-13.25.43

A beszélgetés során a jobb felső sarokban egy notifikáció szerű kis ablakban jelenik meg egy kis kezelőfelület. Itt fogadhatjuk vagy utasíthatjuk el a bejövő hívásokat, illetve a diskurzus közben itt tehetjük le a „kagylót”, némíthatunk, és FaceTime hanghívás esetén még videóra is válthatunk menet közben. Emellé pedig igényes kis hangvizualizációt is kapunk dekorációnak. Akkor sincs gond, ha a hívás közben átváltanánk inkább telefonra. A beszélgetés ideje alatt az iPhone menüsávja zöldre színeződik, amire kattintva már a mobilról folytathatjuk tovább az információcserét.

A működéshez minimum iOS 8.1-et és OS X Yosemintet futtató eszközök kellenek, amiknek közös hálózatra kell csatlakozniuk. Valamint Mac mini és Mac Pro esetében egy külső mikrofonos headset sem fog ártani, beépített mikrofon híján. Ja, és az iPadek is képesek fogadni a hívásokat.

Screen-Shot-2016-12-23-at-11.51.35

Az aktiválás egyszerű, mint a karikacsapás. A Beállítások > Phone > Calls on Other Devices > menüjében kapcsoljuk be a Allow Calls on Other Devices lehetőséget, illetve válasszuk ki, melyik gépek számára engedélyezzük a hívástovábbítást. Macen pedig nyissuk meg a FaceTime beállításait, majd pipáljuk be a „Calls From iPhone” opciót.

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!