imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple Park a világ legdrágább épületei között


Az új Apple székház építésénél mindenki tudta, hogy igencsak vastagon fogott a ceruza. Költségeket nem kímélve tervezték meg és vitelezték ki a cupertinói űrhajót, amit 2017-ben adtak át. Ezidáig csak az építési költségekről volt némi információ, most viszont fény derült a komplett park jelenlegi értékére.

A konkrét érték megállapítását egy Santa Clara megyei értékbecslő cég végezte. A vizsgálat szerint maga az épület és a hozzá tartozó park önmagában 3,6 milliárd dollárt ér, ha viszont hozzávesszük a berendezési tárgyakat, bútorokat, karbantartási felszerelést és az egyéb működéshez szükséges kelléket, az ár feljebb kúszik, és egészen a 4,17 milliárd dolláros összegig meg sem áll.

Ezt az értéket látva bátran mondhatjuk, hogy az Apple Park a világ egyik legdrágább ingatlana. Maga mögé utasítja a 3,9 milliárd dollár értékű, Abu Dhabiban található Emirates Palace-t, előtte pedig csak néhányan foglalnak helyet, például Szaud-Arábia büszkesége, az Abraj Al Bait.

Abraj Al Bait, Szaúd-Arábia

David Ginsborg, a becslést végző csapat vezetője elmondta, hogy hihetetlenül nehéz dolguk volt, mivel minden ami az Apple Parkban taláható, teljesen egyedi tervezés. Majd kissé cinikusan azért hozzátette, hogy:

A nap végére azért rájöttünk, hogy ez is csak egy irodaépület a sok közül, így képesek voltunk egy végső összeget a papírra vetni.

Az épületkomplexumot egyébként az ingatlanadó meghatárosához kellet felbecsülni, hiszen sokan ágáltak, hogy az Applenek többet kellene fizetnie Santa Clara megyének. A konkrét összeg meghatározása után a cégnek több, mint 40 millió dollárt kell majd adó gyanánt (amely 1%-ot tesz ki) elutalni a hivatalnak az év végén. Ebből 10 milliót kapnak a helyi általános iskolák, 6 milliót a tűzoltóságok, és 2 milliót maga Cupertino, amit tetszőleges célokra használhat majd fel. Ezzel toronymagasan az Apple fizeti a legmagasabb sarcot a térségben.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!