imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple saját GoPrót készít?


Az Apple kedden egy újabb szabadalmat jegyzett be, ami egy távirányítható videókamera terveit tartalmazza. A hír hatására a GoPro részvények zuhanni kezdtek.

Kedden újabb Apple-szabadalmat jegyeztek be az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál. A mostani dokumentum egy apró, távirányítható videókamera terveit vázolja fel, ami alacsony energiaigénnyel rendelkezik, és vezetéknélkül kapcsolódik a távirányító egységhez, ami a további számításokért és vezérlésért felel.

Egyáltalán nem ritka, hogy az Apple és más, hasonlóan nagy kapacítású cégek sorra jegyeztetnek be bizonyos technológiákat és terveket, amelyek messze állnak a megvalósítástól, akár még csak az ötlet szintjén léteznek, mégis, a GoPro részvények ára hatalmasat zuhant a szabadalom bejegyzéséről szóló hír megjelenése után.

A GoPro részvények árfolyama | Forrás: 9to5Mac
A GoPro részvények árfolyama | Forrás: 9to5Mac

Úgy tűnik, az apró méretű, strapabíró kamerák között jelenlegi piacvezető GoPro részvényesei egyértelműen fenyegetve érzik befektetésüket, pedig egyáltalán nem vehető biztosra, hogy a közeljövőben boltokba kerüljön az Apple megoldása.

A Bloomberg által megszólaltatott piaci elemző, Charlie Anderson is indokolatlannak látja a GoPro részvények mélyrepülését, ugyanis az Apple évente több ezer szabadalmat regisztrál, melyek túlnyomó részét végül egyáltalán nem alkalmazzák. Azt viszont ő is elismerte, ha az Apple mégis úgy dönt, hogy belép az akciókamerák piacára, az bizonyára megzavarja majd a piacon jelenleg berendezkedett gyártók eredményeit:

A GoPrónak jól megy, de ez az elmúlt évben 4 millió eladott darabot jelent és 1 milliárd dollár profitot. Az Apple nem szokott 10 milliós tételeknél kevesebb értékesített eszközben gondolkodni.

Bár figyelemre méltó a GoPro értékpapírok árának rohamos visszaesése, a cég eddigi tőzsdei teljesítménye alapján katasztrofálisnak közel sem nevezhető: a júniusi részvénykibocsájtás óta értékük több, mint kétszerese a kezdeti 24 dolláros árnak.

Anderson azt is valószínűsíti, hogy amennyiben valóban felhasználásra kerül a fent említett szabadalom, vélhetően nem egy különálló termék formájában érkezik, sokkal inkább a jelenlegi Apple-termékek funkcióinak kiterjesztésére szolgálhat.

A dokumentum egyik illusztrációja
A dokumentum egyik illusztrációja

Elképzelhető az is, hogy az ötlet az Apple Watch megjelenésével is összefüggésben van, a távirányító szerepére ugyanis ez az apró eszköz kiválóan alkalmas lenne.

Forrás: Bloomberg, 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!