imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple sem járul hozzá a muszlimokat nyilvántartó rendszerhez


A BuzzFeed kérdésére adott válaszában az Apple egyértelműsítette, hogy nem áll bele az USA migránsellenes politikájába. Továbbá azt is hozzátették, hogy számukra minden ember egyenlő, nemtől és vallástól függetlenül.

Korábban Donald Trump, az Egyesült Államok leendő elnöke meglengette annak a lehetőségét, hogy a kormány számon tartsa a muszlimokat egy adatbázisban. Az eddig is egyértelmű volt, hogy az USA nem fog hazatoloncolni közel 11 millió illegális bevándorlót, melynek főleg olyan gazdasági okai vannak, minthogy az országnak szüksége van az olcsó munkaerőre. Ugyanakkor Trump ígérete szerint minden priusszal rendelkező bevándorlót haza fognak küldeni.

Donald Trump megszüntetné az illegális bevándorlást az USA-ban

A leendő kormány pontos szándéka egyelőre nem tisztázódott. Korábban a kabinet kijelentette, hogy senkit nem fognak regisztrálni semmilyen fajta rendszerben kizárólag a vallása miatt. Trump az NBC News által feltett kérdésekre adott válaszából azonban az kiderült, hogy terveznek egy központi nyilvántartó rendszert, még ha nem is vallási alapokra helyezik azt.

A szóban forgó rendszer most újra szóba került, hiszen a Szilícium-Völgy csúcstalálkozóján többek között előjött a bevándorlás kérdése is. Konkrétumok nem hangzottak el, a kormányzat és a cégek képviselői jó hangulatban távoztak a Trump Towerből. Azonban, ha egy ilyen nyilvántartás mégis létrejönne, akkor az tűnik kézenfekvőnek, hogy ezeket a cégeket hívná segítségül a kormány.

A tech cégek csúcstalálkozója a Trump Towerben

A csúcstalálkozón részt vevő vállalatok, mint az Apple, a Google, vagy a Microsoft, mind hatalmas felhasználói adatbázissal rendelkeznek. Ezek segítségével pikk-pakk megtalálhatnának és nyomon követhetnének bárkit.

A BuzzFeed kérdéseire a techóriások egytől-egyig elutasító választ adtak, köztük az Apple is:

Úgy gondoljuk, hogy minden emberrel ugyanúgy kell bánnunk függetlenül attól, hogy mi a vallása, hogyan néz ki vagy, hogy kihez vonzódik.

A múlt héten a vezető tech cégek 1300 munkavállalója nyilvánította ki, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandóak hozzájárulni egy muszlimokat számon tartó rendszer létrehozásában. Sem a szakértelmükkel, sem pedig az ezen cégek birtokában lévő adatokkal.

A Szilícium-Völgy

Ugyan hivatalos megkeresés még egyik cég felé sem érkezett, de aggodalomra adhat okot egy 2013-ban Edward Snowden által publikált dokumentum. Ebben egy titkos, PRISM-re keresztelt felügyelő és kémprogram leírása állt, aminek az adatbázisa a Googlehoz, az Apple-höz, a Microsofthoz és Yahoohoz volt köthető. A dokumentum állítása szerint a Google például szoros kapcsolatban állt akkoriban az Obama kormánnyal.

Snowden állításait nem cáfolták meg, de később sem bizonyították azokat. A Google szerint soha nem érkezett megkeresés feléjük egyik kormány részéről, ahogy a leendőtől se várják ezt.

Snowden 2013
Edward Snowden

A feltételezés annak lehetőségéről, hogy segítünk felépíteni a „Muslim registryt” nem igaz. Soha nem kértek minket erre, soha nem is tennénk ilyet. Örülünk a mostanában olvasható híreknek, miszerint úgy tűnik, nem kerül az ezzel kapcsolatos javaslat az asztalra.

Bizalomra adhat okot továbbá az is, hogy Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója, illetve Travis Kalanick, az Uber CEO-ja is részt fognak venni a kormány munkájában, mint tanácsadók. Ez segíthet abban, hogy az ilyen kényes ügyekben például a Szilícium-Völgy érdekeit is szem előtt tartsák a javaslatok előkészítésekor.

Elon Musk és Travis Kalanick

Egyébként az IBM is megerősítette, hogy nem járul hozzá egy esetleges nyilvántartás létrehozásához:

Nem, az IBM nem fog dolgozni ezen a feltételezett projekten. Régre visszanyúló értékeket ápolunk és elutasítjuk bárki ellen a rasszizmust, a vallási, nemi, faji és szexuális megkülönböztetést. Ez a szemléletünk most se változott és nem is fog a jövőben sem.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója

A Trump Towerben elhangzottak után Jeff Bezos pozitív nyilatkozatott tett, amiben csak a gazdasággal kapcsolatos témára tért ki:

Úgy érzem, hogy a mai megbeszélés az elnökjelölttel, az átmeneti csapatával, és a többi tech vezetőkkel kifejezetten produktív volt. Megosztottam azt a nézőpontomat, miszerint a kormányzás az innovációt egyik fő támpillérévé kéne tegye, ami elképesztő mennyiségű új munkahely teremtését tenné lehetővé az országban, és nem csak a technológiai szektorban, hanem a mezőgazdaságban, az infrastruktúrában, a gyártásban – mindenütt.

Muszlim tüntetők, USA

Az Amazon azonban később nem reagált a jelenlegi ügyben feltett kérdésre. Trump egyébként szoros és jó kapcsolatot szeretne ápolni hazája tech cégeivel, akiknek mindent megadna a sikeres működés érdekében. Kérdés, hogy ennek a kölcsönös partneri kapcsolatnak feltétele lesz-e a felhasználói adatok kiszivárogtatása, illetve az állami szervek gátlástalan ellátása információkkal.

Forrás: The Verge és BuzzFeed

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!