imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple sem marad ki az ASMR-őrületből


Rohamosan csökken azoknak a száma, akik nem találkoztak még az ASMR fogalmával, ha másért nem, akkor a Youtube kiszámíthatatlan ajánlási algoritmusa miatt. Az ilyen videók ugyanis gombamód szaporodnak, növekvő népszerűségükre rájátszva pedig az Apple is megalkotta saját versenyzőit.

Az AMSR az angol autonomous sensory meridian response rövidítése, magyarul nagyjából önálló érzéki-idegi reakciót jelent, de a köznyelvben gyakorta hívják agyi orgazmusnak, illetve agyi bizsergésnek is. Mindez egy nehezen megfogható kellemes érzést takar, melyet egyesek a tarkójuk-gerincük tájékán, vagy akár az egész testükben tapasztalnak bizonyos hangok hatására. A pihentető tüneteket kiváltó hang lehet suttogó beszéd, de bármilyen lágy, ismétlődő motívum is.

Az ASMR University ábrája a jelenség működéséről

Az AMSR-ről nehéz konkrétumokban beszélni, mivel kis túlzással ahány ember, annyiféle forrása és megjelenési formája lehet. A jelenség kutatása még mindig gyerekcipőben jár, de az tény, hogy egyre nagyobb közönséget hódítanak meg az agyi bizsergést kiváltó videók, a több tízmilliós megtekintettség már teljesen normálisnak számít a műfajban. Az Apple-nél úgy döntöttek, hogy ideje meglovagolni a hullámot, s az iPhone segítségével négy rövidfilmet is készítettek azoknak, akik e különös módon kényeztetnék az érzékeiket.

Satisfying woodshop sounds

Az első videó egy asztalosműhelybe kalauzol minket, ahol nem csak hallgathatjuk, de szemügyre is vehetjük a fa megmunkálásának különböző fázisait: gyalulás, csiszolás, felületi kezelés. A mester szerencsére gépek nélkül dolgozik, így nem kell attól tartanunk, hogy egy felsikoltó dekopírfűrész belerondít a meghitt lazulásba.

A calm rain at camp

Ha vadkempingezés során arra ébrednék, hogy szakad az eső, az én tarkóm bizony nem az eufóriától bizseregne. Az Apple videójával viszont nem kell szitkozódva küszködnünk a sátorvasakkal ahhoz, hogy élvezhessük a dolog legjobb részét: a kopogó vízcseppek hangját. Hagyd az esőkabátot, irány a hegyvidék!

Whispers from Ghost Forest

A Suttogások a Szellemerdőből című alkotás egy elpusztult tengerparti rengetegbe repít, aláfestésként pedig egy gyengéd női hang duruzsol a fülünkbe. Ha az asztalosműhely valamiért nem lazította el az idegeidet, ez talán meghozza a kívánt hatást.

Crunching sounds on the trail

Elgondolkodtál már túrázás közben azon, hogy milyen megnyugtató lépteid ropogásának ütemes ismétlődése? Én sem, ám ez még nem jelenti, hogy nem is lenne érdemes. A negyedik videó egy kirándulásra csábít földes-füves-kavicsos ösvényeken, a hatperces kaland végére szinte szakértővé válhatsz a különböző terepek hangját illetően.

Néhány kommentfalat megjárva arra jutottam, hogy az értő közönség túlnyomórészt pozitívan fogadta az Apple megközelítéseit, ami a találó témaválasztás mellett bizonyára nagyban köszönhető az iPhone-al lőtt remek látványnak is. Ha teljesen rápörögtél az Apple és az ASMR topikjára, desszertként elfogyaszthatod még az alábbi videót is, amelyen egy ifjú hölgy almás termékeken kopogtatja a körmeit:

Te tapasztaltad már az „agyi orgazmust?”

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!