imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple szerint az előzőnél is rosszabb lesz a jelenlegi negyedév


Itthoni idő szerint tegnap valamivel este 11 óra előtt az Apple nyilvánosságra hozta a második pénzügyi negyedév eredményeit. Ahogyan arra korábban is figyelmeztettek, a bevétel és a nyereség is csökkent az előző év azonos időszakához képest, nem is keveset: 13%-ot illetve 23%-ot. A kiadott tájékoztató szerint ez nem csupán egyszeri eset volt.

Az egyórás telefonkonferencia során Tim Cook és Luca Maestri az eredmények ismertetése mellett közölte az Apple saját előrejelzését is a Q3-at (az áprilistól júniusig tartó időszakot) illetően. Eszerint a cég bevétele valahol 41 és 43 milliárd dollár közé várható majd, ami 2015 azonos időszakához képest 13-17%-os visszaesést jelent. Most egyébként a korábban jelzett sáv alsó értékét érte el a cég. A részvényárfolyam a bejelentés esni kezdett, jelenleg 8%-os mínuszban van (tőzsdezárás után).

A várható csökkenésnek több oka is van: egyrészt továbbra is sújtja a céget az erős dollár, ami az összes eladás 67%-át kitevő Egyesült Államokon kívüli piacokat gyengíti. Másrészt a tavalyi harmadik negyedév rendkívül erős volt, akkor elképesztő 33%-os növekedést sikerült produkálni. Luca Maestri azt is elárulta, hogy 2 milliárd dollárral csökkentik a készleteket az értékesítési csatornában, vagyis ez egyből ennyi mínuszt jelent, illetve az iPhone SE miatt várhatóan a készülékek átlagos eladási ára is csökken majd. Ez utóbbi valószínűleg a nyereségre is negatívan hat a következő hónapokban.

iphone-se-colors3

Természetesen annyira azért nem rossz a helyzet minden szempontból. Egyrészt a szolgáltatások szépen nőttek, a 6 milliárd dolláros bevétel 20%-kal több mint 2015 Q2-ben, amivel egyrészt a második legnagyobb bevételi forrás lett, másrészt többet termel mint az iPad, a Mac, vagy az egyéb kategória. Az App Store forgalma 35%-kal növekedett, Tim Cook kiemelte az App Annie adataira hivatkozva, hogy noha a Google Play Store nagyjából kétszer annyi letöltést tudhat magáénak, az App Store bevételei 90%-kal meghaladják a konkurenciát.  Ötször annyi Apple Pay felhasználó volt mint tavaly ilyenkor, és már 10 millió elfogadóhely van világszerte – további terjeszkedést is ígértek. Maestri elmondta, hogy az Apple Pay-ből származó bevételek elhanyagolhatóak, de a jövőben ez növekedésnek indulhat.

Ami a zenei bevételeket illeti: ez évek óta folyamatosan csökken az Apple-nél, a csökkenés azonban most megállt, és elképzelhető, hogy a jövőben nőni fog. Ez valószínűleg nagyban köszönhető az Apple Music-nak. Elárulták, hogy a szolgáltatás jelenleg 13 millió fizető felhasználóval rendelkezik, ez kétmillióval több mint két hónapja. Ez persze elmarad a Spotify jelenlegi nagyjából 30 milliós táborától, de kevesebb mint egy év alatt elég szép teljesítmény (a konkurencia 6 év alatt érte el ezt a számot).

Apple Music bemutatók

Noha az iPhone-eladások csökkentek, az iPhone SE-re hatalmas a kereslet (az új modell már a negyedév lezárulta után jelent meg, így nincs benne az adatokban), jelenleg nem tudnak eleget gyártani, de 1-2 hónapon belül beállhat a kereslet és kínálat egyensúlya. Sokkal többen vannak azok, akik a kis kijelző miatt választják a típust mint amire az Apple számított. A másik célközönséget azok jelentik, akik olcsóbb telefont keresnek, az ő számuk megfelelt a cég várakozásainak. Soha ennyien nem váltottak egyébként Androidról iPhone-ra mint az elmúlt hat hónapban, ráadásul az aktív iPhone-ok száma 80%-kal nőtt két év alatt. A meglévő felhasználók 95%-a lojális a márkához, ami durva arány. Az eladások sem csökkentek mindenhol, Indiában például 56%-os növekedést sikerült elérni (bár a mostani áremelés után ez valószínűleg nem lesz tartható). Azt is elárulták, hogy arányaiban többen váltottak iPhone 6s-re mint annak idején iPhone 5s-re, az iPhone 6-ra váltók arányával azonban ez nem tud versenyezni – Tim Cook azt mondta, ha csak megközelítette volna azt, hatalmas bulit csapnának Cupertinóban.

iPad Pro 9,7"

Ami az iPadet illeti, Tim Cook bizakodó, bár már évek óta ezt hallgatjuk. Az Apple azt várja, hogy a következő negyedév az utóbbi időszak legjobb iPad-számait hozza majd, köszönhetően a 9,7″-es iPad Prónak (ez is a Q2 után jelent meg). Az iPad részesedése 72%-os a nagyvállalati, oktatási és kormányzati piacon, és 78%-os a 200 dollár feletti táblagépek piacán. A felhasználók 97%-a elégedett a termékkel. Egy felmérés szerint azok közül, akik a következő 6 hónapban tervezik a táblagépvásárlást, 59% venne iPadet, ami háromszor akkora arány, mint a következő legnépszerűbb márka. Az IBM egyébként több mint 200 üzleti alkalmazást készített eddig iOS-re a partneri kapcsolat bejelentése óta.

Az Apple Watch pontos eladásairól továbbra sem esett szó, Tim Cook annyit mondott, hogy megfelelt a várakozásaiknak. Erről Jason Snell rakott ki egy zseniális diagramot Twitterre:

Apple Watch eladások

Azt azért elárulták, hogy az Apple piacvezető az okosórák terén, illetve hogy a felhasználók 94%-a elégedett az órájával. Tim Cook figyelmeztetett, hogy az Apple Watch eladásai ugyanolyan szezonális tendenciákat mutatnak, mint az iPod, vagyis az összes mennyiség 40%-a a karácsonyi szezonban fogy. (A konferenciahívás legviccesebb pillanata egyébként az volt, amikor Tim Cook óráján bepittyegett a „Time to stand” funkció.)

Az osztalékot 10%-kal emeli a cég a jövőben, ez 57 centet jelent részvényenként. A készpénztartalék 232,9 milliárd dollárra (64 ezer milliárd forintra) nőtt – ennek 90%-át az Egyesült Államokon kívül tartják, és reménykednek benne, hogy a hazavitelt sújtó jelenlegi kb. 35%-os plusz adót mérsékli a kormányzat a jövőben. Egyébként az Apple volt az USA legnagyobb adófizetője tavaly, elég nagy előnnyel. Az elmúlt egy évben 15 céget vásároltak fel.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!