imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple szerint új adatközpontjuk nem tarolja majd le az ír vidéket


Írország kiemelt fontosságú az Apple-nek. A Corkban található központban gyártanak iMaceket, de itt intéznek számos támogatással vagy logisztikával kapcsolatos ügyet is. Az ír kormány anno komoly adókedvezményekkel csábította az országba az Apple-t, ahol a cég az egyik legnagyobb foglalkoztató és adózó, azonban az Európai Bizottság úgy gyanítja, hogy jogosulatlanul kaptak állami adókedvezményeket, ezáltal uniós versenyjogot sértettek, és bizottsági vizsgálat elé kell nézniük. Ha ez nem lenne még elég, az Athenry közelébe tervezett adatközpont engedélyeztetése is elég döcögősen halad.

A 850 millió eurós (!) költségvetéssel tervező óriásberuházást először borzok és denevérek akasztották meg, mert a helyiek attól féltek, hogy az erdőbe tervezett adatközpont visszavonhatatlanul károsítja a tájat és megbontja a környék ökológiai egyensúlyát. Az egyik kocsmatulajdonos azonban csak ennyit mondott.

A helyieknek kell a munka.

Aztán elkezdtek szivárogni további információk, hogy bár az Apple elkötelezett a zöld energia mellett, kezdetekben adatközpontjukat ugyanúgy rácsatlakoztatnák a hagyományos ír ellátóhálózatra. Igen ám, csakhogy az adatközpont egyes számítások szerint 240 megawatott fogyasztana óránként, ami Dublin egészének, és az ország 8%-ának az energiafogyasztásával egyenlő. Fontos megjegyezni, hogy ez a teljesen kiépített központ fogyasztása lenne, tehát nem az első nap történne meg a teljes terhelés, hanem szépen folyamatosan. A szivárogtatás tovább folytatódott, ugyanis a Business Insider hozzájutott ahhoz a dokumentumhoz, amiben Robert Sharpe, az Apple adatközpontokért felelős egyik felsővezetője próbálta meggyőzni a helyieket, hogy miért fontos ez a beruházás az Apple-nek és a helyieknek egyaránt. Sharpe kiemelte, hogy az internethasználat világszerte exponenciálisan nő, öt év múlva a forgalom meg fog négyszereződni.

Az Apple-nek óriási elvárásokat kell kiszolgálnia népszerű szolgáltatásival, az App Store-ral, az Apple Music-kal, az Apple Pay-jel és az iClouddal. Az adatközpontjaink minden nap több tízmilliárdnyi üzenetet, több mint egymilliárd képet, és több tízmilliárdnyi FaceTime videóhívást továbbítanak. A vásárlóink elvárják, hogy bárhol és bármikor videókat nézhessenek, zenét streameljenek, és magas igényeket fogalmaznak meg a sebesség, a válaszadás, a megbízhatóság és a minőség tekintetében is.

Sharpe szerint ha meg akarják őrizni a szolgáltatás minőségét, akkor szükség van az adatközpontra, amit több fázisban, 10-15 év alatt építenének teljesen ki. Elmondta még, hogy szerinte a jelenleg egyszerű fakitermelésre használt Derrydonnell erdőség miért tökéletes helyszín. Egyrészt a központot elrejtenék az erdőben, tehát nem rombolná a tájképet, másrészt közel van két nagyfeszültségű áramforrásvonalhoz is. Sharpe elismerte, hogy az építkezés idejére fákat kell kivágni, azonban később azokat visszatelepítik lomblevelű fákkal, növelve a környezet biodiverzitását. Ahogy kitartottak amellett is, hogy idővel az egész központ, 100%-ban megújuló energiaforrásból fog működni, és hogy az összes vízszükségletet esővízből fogják meríteni. Emellett 150 állást, oktatási központot és tanösvényt is ígértek a helyi lakosoknak és a tervtanácsnak. A borzokat és a denevéreket egyelőre nem kérdezték meg.

Források: UK Business Insider via 9to5Mac, Cult of Mac

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!