imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple támogatásával zajlik a kenyai vidék helyreállítása


Az utóbbi években a cupertinói vállalat egyre hangsúlyosabb környezetvédelmi erőfeszítéseket tesz. A legújabb projektjük egy olyan kísérlet támogatása Afrikában, mellyel talán okosabban küzdhetünk a klímaváltozás ellen.

A kenyai Chyulu-dombság gyönyörű, zöldellő vidék. A két nemzeti park között fekvő terület sok más faj mellett hatalmas elefántpopulációnak ad otthont, az itt élő Maasai lakosság pedig főként állattartással keresi a kenyerét. A klímaváltozás következményei (pl. az özönvízszerű esőzéseket váltó egyre komolyabb aszályok), valamint a helyi pásztorok felelőtlen legeltetési szokásai viszont intenzív talajpusztulást eredményeztek, ezért a környezet helyreállításán évek óta munkálkodnak itt a különböző nonprofit szervezetek.

Ezek egyike a Conservation International, amely folyamatosan kutatja a természetes, költséghatékony módszereket a hatalmas feladat elvégzéséhez. A hagyományos megközelítés, a fű és a fák visszatelepítése ugyanis rendkívül drága, így nem alkalmazható nagyobb területeken. Márpedig Nikola Alexandre, a szervezet egyik munkatársának elmondása alapján Afrikában már legalább 900 millió hektárnyi helyreállításra szoruló föld van. Ennek regenerációja kulcsfontosságú lenne, hiszen a tönkrement területek CO2-megkötő képessége elenyésző, a talajpusztulás így nagyban fokozza az üvegházhatást.

Mi hát a megoldás? A CI szerint a siker kulcsa a természetben rejlik. Meglátásuk alapján a legjobb módszer, ha a vidék önmagát gyógyítja meg, így leginkább arra fókuszálnak, hogy ellenállóbbá tegyék a területet a klímaváltozás káros hatásaival szemben. Ezt többek között úgy érnék el, hogy a Maasai pásztorokat bevezetnék a legelők tudatos váltogatásának rejtelmeibe, így segítve a talaj természetes regenerációját.

Az Apple egy ideje már elkötelezte magát a klímaváltozás elleni küzdelem organikusabb, fenntartható módjainak kutatása mellett. Tavasszal egy gyertyafás övezet megmentését támogatták Kolumbiában, amely különösen hatékony a levegőben túltengő szén-dioxid megkötésében, azt megelőzően pedig Kínában segédkeztek egy hatalmas erdőgazdaság működtetésének finomhangolásában. Nem meglepő hát, hogy a Conservation International kenyai projektje is felkeltette figyelmüket, és beemelték azt a finanszírozott vállalkozások közé.

Lisa Jackson, a cég környezetvédelmi kezdeményezésekért is felelős alelnöke lelkesen nyilatkozott a partnerségről:

A Chyulu-dombok több tízezer hektárnyi területének helyreállításával megtisztíthatjuk a levegőt, megvédhetjük az elefántok számára létfontosságú vadösvényt, valamint támogathatjuk a Massai lakosság megélhetését is.

Az együttműködés kapcsán persze Tim Cook sem maradt szó nélkül, s tweetjében kiemelte a vállalkozás jelentőségét:

A klímaváltozás mindannyiunkra hatással van – a Föld minden élő dolgára. A Conservation International-lel azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a füves vidékeket és az erdőket Kenyában. Ezek az élőhelyek csökkentik a szén-dioxidot, megvédve a Maasai emberek és az elefántok megélhetését.

Az Apple tehát teljes mellszélességgel kiállt a Conservation International helyi céljai mellett, s támogatásukkal lehetővé teszik, hogy a nonprofit szervezet tesztelhesse új stratégiáját.

A már említett Nikola Alexandre a Fast Company magazinnak azt is elmondta, hogy ha sikerrel járnak, akkor a Chyulu-dombok környékének költséghatékony helyreállításával mintát teremthetnek a többi Afrikai ország számára is. Az ideális eredmény természetesen az lenne, ha egyszer sikerülne a kontinens összes károsodott területét életre kelteni, hiszen ez ellensúlyozhatná nagyjából az Európai Unió teljes CO2-kibocsátását. A szakember persze nem ennyire optimista, hiszen megemlítette, hogy még a jelenlegi tempó mellett is minden évben kb. 500 milliárd dollár hiányzik a regenerációs célok teljesítéséhez.

A CI munkatársának álláspontja szerint a hasonló projektek finanszírozása nem hárulhat kizárólag a közszférára és az egyéni adományokra. Az Apple-éhez hasonló vállalati támogatás pedig már csak azért is jó, mert gyorsabb haladást tesz lehetővé. Alexandre viszont úgy látja, hogy néhány cég szerencsére már kezdi elsajátítani a környezettudatosabb működés ideáját.

Forrás: fastcompany.com

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!