imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple TÉNYLEG belevág az egészségügybe


Ki gondolta volna, hogy amikor az Apple egészségügyi törekvéseiről beszélünk, akkor szép lassan nem csak HealthKitet és Apple Watchot kell idevennünk, hanem konkrét egészségügyi létesítményeket is. Az Apple tavasszal két klinikát is megnyit.

AC Wellness néven rögtön kettő darab egészségügyi intézményt nyit meg a vállalat 2018 tavaszán. A cél, hogy az alkalmazottaik és hozzátartozóik házon belül el tudják intézni az egészségügyi ellátásuk. Megvallom őszintén, nem pontosan ismerem az amerikai egészségügyi helyzetet, de legjobb tudomásom szerint egy ilyen lehetőség ott egészen mást jelent mint itthon.

Magyarországon ugyanis az ember befizeti a TB-t, majd onnantól kezdve a legtöbb vizsgálatot és kezelést ingyen és bérmentve elvégzik számára az állami kórházakban, rendelőkben. Fizetni egyedül akkor kell extrát, ha nem annyira preferálod az SZTK által nyújtott szolgáltatásokat, ide értve a fedettpályás-négyórás-csendbenülés-és-várás versenyszám élő közvetítését.

Az Egyesült Államokban ezzel szemben teljesen másképp működik a rendszer, mindenki szépen fizeti a maga biztosítását pénztárcájának megfelelően, és reméli, hogy soha nem lesz komolyabb baja, ami túlmutat az alap ellátáson, mert arra a gatyája is rámehet. Bizonyos munkahelyek azonban leszerződnek valamilyen egészségügyi szolgáltatóval, átvéve ezzel az alkalmazottaik egészségügyi terheit. Nyilván nekik is érdekük, hogy ha valamelyik dolgozó beteg, akkor az mihamarabb visszaálljon a munkába, az alkalmazott meg örül, mint majom a farkának az extra juttatás miatt.

Az Apple is ez utóbbi munkahelyek közé tartozott. Aztán gondoltak egyet és rájöttek, csomót spórolhatnának vele, ha nem egy külső céggel intéztetnék az alkalmazottak egészségügyeit, hanem saját kézbe vennék a dolgot. Valahogy így születhetett meg a most tavasszal megnyíló AC Wellness ötlete, amelynek egyik klinikája Santa Clarában, a másik pedig egyenesen az Apple Parkban lesz megtalálható. Az Apple már bőszen toborozza hozzájuk az orvosokat, ápolókat, szakembereket.

A hír viszont igazából nem ezért érdekes nekünk. Jó, oké, az Apple nyitott két klinikát a dolgozóinak, na bumm. Igen ám, de ez egyben azt is jelenti, hogy a vállalat egy hatalmas kétállomásos tesztpályát is épített magának az egészségügyi próbálkozásaihoz. Abban biztosak lehetünk, hogy ezek a létesítmények maximálisan high-tech épületek lesznek. Éppen ezért rengeteg adatra tesz majd szert a válallat, amelyeket kiválóan fel lehet használni további egészségügyi funkciók fejlesztéséhez, például az Apple Watch-hoz…

Tavaly év végén írtuk, hogy az Apple, felkészülve az okostelefon lufi robbanására más piacok után is nézelődhet. Mint ilyen pedig, kiváló lehetőségnek tűnik az egészségügy becélzása, hiszen már van is hozzá egy félig-meddig orvosi műszernek számító Apple Watch.

Az orvosi precizitású Apple Watch pedig tökéletes B terv lehetne arra az esetre, ha a többi bevételi forrás apadásnak indulna. Csak az Egyesült Államokban nézve 3 300 milliárd dollárra rúgott az egészségügyi piac mérete 2016-ban. Viszonyítás végett ez a magyarországi bruttó hazai termék (GDP) több mint 26-szorosa. Értelemszerűen, ha az Apple ennek csak egy nagyon kis szeletére is rá tudná tenni a kezét, már akkor hatalmas profitról beszélünk. Hát még ha nem csak Amerikában, hanem világszinten gondolkodunk…

Az tehát, hogy két klinikát is nyitott az Apple inkább hosszabb távon lesz érdekes számunkra. Akkor viszont nagyon. Talán már nincs is olyan messze az a vérnyomásmérős, EKG-s, vércukorszint-mérős, véroxigénszint-kalkulálós Apple Watch…

Forrás: MacRumors, The Guardian

Apple Watch-ból most sincs hiány, a legújabb Series 3-as modellek például már 119 900 forintért vihetők is haza. Lehet, hogy még nem orvosi eszköz, de életet már tud menteni…

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!