imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple termékek varázsa


Az almás termékek mindig is különleges varázzsal rendelkeztek. A felhasználóbarát környezet, az újító és egyedi dizájn és a megbízhatóság mind egy olyan miliőt kölcsönöznek az Apple eszközeinek, amiért egyesek – köztük mi is – megőrülünk a cupertinói cég újdonságai iránt. Vajon mi tartja fent ezt az érzést és miért szeretjük rendületlenül az Apple-t?

Az Apple története során nem mindig állt olyan fényesen, mint napjainkban. Sőt, a kezdeti sikerek ellenére, az első Mac bukása után komoly lejtmenetet vett a cég, mivel Steve Jobs sajátos gondolkodásmódja nagy veszélybe sodorta a vállalat jövőjét. Később pont ezen filozófia mentén került a számítástechnikai ipar tetejére az Apple, és tartja vezető pozícióját napjainkban is. A felhasználóbarát környezet és az igényes kialakítású prémium termékek megtették a hatásukat, a némileg zárt szisztéma – amiért sokan ódzkodnak a cég termékeitől – szinte magához láncolta a felhasználókat, akik előszeretettel használják a cég aktuális, legfrissebb eszközeit.

Be kell vallanom, bár annak idején az iPhone kapcsán ismerkedtem meg az Apple sajátos világával, mára szinte csak Apple termékeket használok. Ha egyszer valaki megkedveli a környezetet és megszereti a termékeket, fel sem merül a kérdés, hogy új telefon vagy notebook vásárlás esetén melyik márkát fogja legközelebb választani. A kényelmi funkciók, a prémium érzet, az apró megoldások mind ahhoz vezetnek, hogy kényszeresen vágyunk arra, hogy ezek az eszközök a tulajdonaink legyenek, még akkor is, ha valójában nincs is óriási szükségünk rájuk.

Az INSTANT GET jelző egyáltalán nem ismeretlen azon olvasók számára sem, akik nem követik napi szinten az Apple körüli eseményeket: ez az érzés, amiért némely felhasználók hosszú órákat ácsorognak a boltok előtt, hogy a megjelenés után az elsők közt juthassanak hozzá az új iPhone-hoz, iPadhez és a többi. Mára ez némiképp átalakult, de a megjelenés utáni őrület mit sem csillapodott, a webshopokban rendszerint pillanatok alatt készlethiány alakul ki, hiszen mindenki az újabb, vékonyabb, gyorsabb, menőbb iPhone-ra vágyik. Ha te is részese szoktál lenni ennek az őrületnek, akkor mélyen valahol ott motoszkál az a gondolat benned is, hogy: nézzétek, nekem már az új van!

Ezzel nincs is semmi baj, véleményem szerint semmivel nem különb dolog drága tech kütyüket birtokolni – legyen az Apple termék vagy bármely más gyártó által kiadott eszköz – mint sportkocsikért, futballért, videojátékokért vagy épp drága borokért rajongani. Persze sokan pont az ellenkezőjéért preferálják az Apple cuccokat. Számomra az időtállóság a legerősebb pozitívuma mind az iPhone-oknak és iPadeknek, mind pedig a MacBookoknak – ezért válogattam én is az Apple kínálatából, amikor a munkámhoz és a mindennapokhoz kerestem megfelelő eszközöket.

Zárt rendszer, egymásra épülő termékek

Az eszközök közti átjárhatóságot az elmúlt években olyan tökéletesre csiszolta az Apple, mint ahogyan még egyetlen gyártó sem  – ám ennek árnyoldala is van, ami van, akit zavar, van, akit nem. Mi több, a zárt szisztéma egymásra épülő termékeket is eredményez. Ilyen például az Apple Watch és az Apple TV is. Az Apple okosórájához szükségeltetik egy iPhone, az Apple TV-hez pedig nem árt, ha van bármely más Apple termék a háztartásban a maximális kihasználhatóság érdekében.

Ezek mellett rengeteg olyan hasznos funkcióval bírnak az iPhone-ok és iPadek, amiket más Apple termékekkel lehet a legjobban kihasználni. Ilyen a már az Apple TV kapcsán említett AirPlay, vagy a gyors adatmozgatásra szolgáló AirDrop, a Handoff, az Univerzális vágólap, a Mobilhívások fogadása Macen és az Automatikus feloldás, amihez egy Mac és egy Apple Watch szükségeltetik. Számos tényező mutatja az eszközök egymásra utaltságát, amik ugyan apróságoknak tűnnek, mégis összeadódva szuper munkakörnyezetet alkotnak.

Körítés, tálalás

Az Apple-t története során rengetegszer érte az a vád, hogy olyan dolgokat valósít meg a termékeiben, vagy épp olyan eszközöket készít, amelyeket előtte már más gyártók megcsináltak, vagy valami hasonlóval próbálkoztak. Ezekkel nehéz is lenne vitába szállni, volt okostelefon az iPhone előtt, volt táblagép az iPad előtt és természetesen volt okosóra az Apple Watch előtt, ám ezek mind-mind olyan eszközök amiket az Apple-nek sikerült először olyanra csinálnia, amit a felhasználók előszeretettel használnak.

Az iPhone alapvető koncepciója az volt, hogy az akkori okosmobilok középszerű tudását megduplázva egy sokkal könnyebben kezelhető telefon szülessen, amibe az Apple beletette az iPodok minden tudását, az OS X “teljes értékű” programjait és mindezt megfelelő grafikus felülettel és multi-touch érintőfelülettel tálalta. Ez a fajta szemlélet nem csak hardveresen és szoftveresen köszön vissza, hanem az olyan apróságoknál is, mint a termék csomagolása, az ízlésesen mellékelt papírok és matricák.

Dizájn mindenek felett

A cupertinóiak egy pillanatra sem felejtik el a dizájn terén alkotott kritériumokat, amik átjárják a termékeket. Ízlésről nem illik vitatkozni, ám azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a felhasználók nagy részénél befolyásoló tényező az, hogy nem egy ronda krumplit kell a fülükhöz tartaniuk, hanem egy ízléses, elejétől a végéig átgondolt eszközt. Néha sikerül is kicsit átesni a ló túloldalára, például amikor Jony Ive dizájncsapata olyan vékonyra reszelgeti a MacBookot, hogy abban minden van, csak teljesítmény nincs. Viccet félretéve, néha tényleg az az ember érzése, hogy a cég itt-ott áldoz az erőforrások kárára, ennek ellenére az aktuális MacBook Pro felhozatal mégis igen korrekt a kategóriáját tekintve.

Az olyan finom megoldások, mint a Jet Black iPhone 7 polírozása vagy az Apple Watch Edition kerámia kialakítása, mind azt az érzést adják a felhasználónak, hogy nem egy tőle idegen technikai kütyüt nyomkod naphosszat vagy hord a csuklóján, hanem egy divatos eszközt, ami technikai oldalról megközelítve mind hardveresen, mind szoftveresen nagyon egyben van. Az egyik kedvenc dizájnbeli megoldásom az Apple-től a Mac Mini ikonikus lekerekítései, amik azért kapták ezt a végleges formájukat, mert az Apple addig csiszolgatta, míg el nem érte azt, hogy a fény ne törjön meg rajta. Később hasonló sarkokkal találkozhattunk az iPhone-oknál és az Apple TV-nél is.

One more thing

Az a kis plusz, amitől leesik az állunk, amire – ugyan manapság már egyre kevesebbszer – de nem számítunk. Amihez mindenki hozzá akar jutni azonnal. Olyan esszencia ez, amit úgy tűnik, az Apple-ön kívül semelyik másik cég nem tud überelni. Végiggondolva azt, hogy az elmúlt pár évben milyen technikai eszközöket vásároltam, szinte egyetlen esetben sem fogott el különösebb izgalom, amikor elkezdtem kicsomagolni egy fényképezőgépet vagy monitort, ellenkező esetben engem legutóbb még az EarPods kibontása is emelkedett érzelmi állapotba tudott hozni, pedig már nem az első ilyen fülhallgatós dobozka, amit kinyitok. Egyszerűen csak jó érzéssel tölti el az embert az újdonság varázsa.

 

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!