imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Tesla-mérnökkel erősíti a „Special Projects” csapatot


Egyre több megerősítést kapnak azok a pletykák, melyek szerint az Apple titokban esetleg önvezető elektromos autót tervez. Nagyjából egy hete derült ki, hogy a cég érdeklődött a kaliforniai GoMentum autós tesztpálya kibérlésével kapcsolatban, most pedig a Reuters szúrta ki, hogy sikerült leigazolni a Tesla egyik korábbi mérnökét.

Jamie Carlson ráadásul nem is akármit csinált az Elon Musk-féle Teslánál, a LinkedIn szerint a beosztása „Autopilot Firmware Manager” volt, vagyis önmagát vezető autók szoftverén dolgozott – a Tesla nemrég mutatta be ennek a technológiának az első változatát a Model S típusokban. Ezen kívül további hat, hasonló területen jártas szakember erősíti az Apple „Special Projects” csapatát a LinkedInen való keresgélés alapján.

Model S összeszerelése a Tesla gyárában. | Kép forrása: Tesla Motors
Model S összeszerelése a Tesla gyárában. | Kép forrása: Tesla Motors

A Tesla és az Apple egyébként korábban komoly toborzási háborúba keveredett, az autógyártó sikeresen szipkázott el több korábbi Apple-dolgozót, és hiába próbálkozott a cupertinói cég ugyanezzel, esetenként jóval nagyobb összeget ajánlva az autógyártó munkatársainak (60%-kal magasabb alapfizetés, és egyszeri 250 ezer dolláros bónusz), az arány nagyjából 5:1 a Tesla javára, ami az átcsábított emberek számát illeti.

A Reuters összegyűjtötte, kik azok a kulcsemberek még, akiket az Apple idén vett fel, és az autóiparhoz köthetők. Megan McClain a Volkswagennél dolgozott, a szakterülete pedig – láss csodát – az önvezető autók. Vinay Palakkode kutatóként dolgozott egy pittsburghi egyetemnél – a Carnegie Mellon University többek szerint az önvezető autók kutatásának fő központja. Augusztusban a korábban az Nvidiánál tevékenykedő Hsziencsiao Tung került a különleges projekteken dolgozó csapathoz, ő egyébként vezetést segítő HUD-rendszerek tervezésével foglalkozott.

Tesla Model S | Kép forrása: Tesla Motors
Tesla Model S P85D | Kép forrása: Tesla Motors

A lista pedig tovább folytatódik, egy svájci kutatóintézet munkatársától kezdve a Ford és a BMW szakemberein át egészen a Bosch mérnökeiig. Mi a közös bennük? Az egyértelműen autóiparból érkező mérnökökön kívül a többiek is elsősorban vezetést segítő rendszereket, vagy önvezető autóhoz felhasználható szoftvereket terveztek korábban.

Ha ezeket a neveket, illetve a korábbi jeleket – pl. tesztpálya bérlése – nézzük, akkor valóban egyre inkább úgy tűnhet, hogy a „Project Titan”, vagyis az Apple autós projektje tényleg létezik. A kérdés csak az, hogy valóban egész autót terveznek-e, esetleg valamiféle fedélzeti rendszert, mintegy a CarPlay továbbfejlesztéseként. Az igazságra mindenesetre akár éveket is várnunk kell még.

Forrás: Reuters via iMore. Borítókép: Tesla Motors.

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!