imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple továbbfejlesztheti a Touch ID-t


Az utóbbi időben az Apple tényleg sok energiát fektet a meglévő alkatrészek és termékek fejlesztésébe. Új szabadalmat nyújtott be a cég nem is olyan rég, például az érintőképernyőre is. Most viszont a Touch ID kapott olyan újítást, amivel megkönnyítené az Apple termékek használatát. A fejlesztés lényege, hogy a szenzor az ujjunk mozgatását is figyelné, ezzel biztosítva egy új irányítási módszert néhány funkciónak.

A Touch ID jelenleg is nagyon pontosan működik és nagyban felgyorsítja a telefon feloldását, főleg, ha hosszú jelszót állítottunk be a készülékünkre. A megjelenésekor sokan gondolták úgy, hogy ez csak egy látványos módja lesz a készülék feloldásának, de a hétköznapi életben nem tudna zökkenőmentesen működni. Ennek ellenére viszont tényleg hasznos és hiánypótló. Sőt, ezzel az újítással még hasznosabbá válna, hiszen így módja nyílna az Apple-nek a multitasking tovább fejlesztésére is.

A most előterjesztett szabadalomban ugyanis arról írnak, hogy az ujjlenyomat-olvasó mellett helyet kapna egy olyan szenzor a Főgombban, ami azt figyelné, hogy melyik irányból melyik irányba mozgatjuk a szenzor fölött az ujjunkat. Ez azért lenne hasznos, mert így akár több képernyő között lapozhatnánk az iOS-ben, ha vízszintesen mozgatjuk az ujjunkat. Sőt, a Click Wheelhez hasonló köröző mozgást is elő lehetne idézni vele, és egy teljesen új funkciót is tudnánk használni vele. Ezáltal a kezelőfelületen több dolgot is el tudnánk emellett érni, anélkül, hogy a magához a képernyőhöz hozzáérnénk.

Touch ID szabadalom

 

Ez például egy iPadben szerintem igen hiánypótló lehetne, hiszen ezáltal egy jól kezelhető és megbízható osztott-képernyős multitasking felületet tudna készíteni az Apple. Persze a szabadalom felhasználásáról még ténylegesen nincs is információ, még annyi sem, hogy a következő generációs készülékek egyáltalán megkapják-e. Arra sincs semmi konkrét utalás – az egyébként 339 oldalas – dokumentumban, hogy mire fogja felhasználni az új lehetőségeket az Apple. Tehát az, hogy a fejlesztés valójában egy újfajta multitasking közeledését jelzi, csak a szakértők spekulációja.

Az is érdekes kérdés, hogy mennyire lesz a hétköznapi életben használható, hogy a telefon vagy egyéb készülék feloldása után az ember elkezdi simogatni a Főgombot. Az iOS rendszere ugyanis, már most is annyira jól van kialakítva, hogy csak magával az érintőképernyővel is tökéletesen lehet irányítani. Szóval, ha az iOS-ben nem lesz komoly változás, akkor elképzelhető, hogy ez egy olyan szabadalom lesz, amit ténylegesen csak nagyon kevés felhasználó fog használni. Legrosszabb esetben pedig nem is látjuk majd viszont egy termékben sem.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!