imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple túlzottan titkolja mesterséges intelligencia kutatásait


1987 óta minden év decemberében rendezik meg a Neural Information Processing Systems (NIPS) konferenciát, ami az egyik legrangosabb számítógépes neurológiai rendezvény a világon. Több ezer kutató jön össze ilyenkor – egyetemektől a tech cégekig –, hogy megosszák kutatási eredményeiket, vitatkozzanak és eszmét cseréljenek. Az Apple ebből eddig látványosan kimaradt, és ez ellen most többen felemelték a szavukat.

Tavaly a kanadai Montrealban megtartott konferencián többek között a Google, az IBM és a Microsoft szakemberei mutatták be prezentációikat, hogy hogyan kívánják tanítani, és ezáltal gyorsabbá és okosabbá tenni a jövő számítógépeit. Idén már bejelentkezett a kínai Baidu, a Facebook, a Google és a Microsoft. Csak egy valaki hallgat, de az nagyon, ez pedig az Apple.

Fotó: David Paul Morris/Bloomberg
Fotó: David Paul Morris/Bloomberg

Természetesen képviseltetik magukat a NIPS-en, de nem prezentálnak semmit, és csak akkor mondják el, hogy az Apple-nek dolgoznak, ha erre kimondottan rákérdeznek – állítja Yoshua Bengio mesterséges intelligencia kutató, a Montreali Egyetem professzora. Az ő és mások állítása szerint ez a cupertinói cég általános viselkedése az ilyen és ehhez hasonló konferenciákon.

Amit az Apple csinál, az már rég kimerítette a titkolózás fogalmát. Egyszerűen a körön kívül vannak.

– állítja Richard Zemel, a Torontoi Egyetem professzora. Míg a fent felsorolt cégek mind nyilvánosságra hoztak kutatásaikat bemutató tanulmányokat, addig ez az Apple-nél egy szép kerek szám: nulla.

További bennfentes források szerint a céghez felvett, mesterséges intelligenciát kutató dolgozóknak megtiltják, hogy bármilyen internetes, nyilvános felületen feltüntessék, hogy milyen pozícióban dolgoznak. Irodáikat mindig zárniuk kell, és jó eséllyel azt sem tudják, az osztályon belüli másik csapat pontosan mivel is foglalkozik, még akkor sem, amikor kvázi együtt dolgoznak. Sokatmondó, hogy a világ legértékesebb cége Sirit 2010-ben egy startup cégtől vette meg.

Nem tehetnek úgy, mint ha csak kívülállók lennének, és nem egy közösség része, és ebből nem húznak hasznot. Szerintem ha nem változtatnak a hozzáállásukon, akkor le fognak maradni. Az igazán erős fejlesztők és kutatók nem fognak besétálni egy ilyen zárt környezetbe, ahol azt sem tudhatják, hogy kivel dolgoznak együtt, és hogy a munkásságuk vajon megjelenik abban a tudományos közegben, amiben mozognak.

– így Bengio.

Apple-Car-threequarter-front_0

Több egyetemi oktató szerint az Apple ezzel a friss, végzős egyetemi tehetségeket is elijeszti, akiknek dönteniük kell, hogy feláldozzák-e tudományos karrierjüket az üzleti élet oltárán. Talán nem véletlenül érkeztek most a kritikák, mert két céget, a Perceptio és a VocalIQ startupokat is felvásároltak, sőt még a Microsofttól is átvettek MI kutatókat. Jelen pillanatban is több nyitott pozíció van a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kulcsszavakra. Hogy továbbra is az önvezető autóról, vagy másról van szó, azt nem tudjuk. A szakma szerint ez a gyakorlat árt az egész globális kutatásnak. Tán mondanunk sem kell, hogy az Apple nem kommentálta az elhangzott vádakat. Meglátjuk, hogy vajon változtatnak-e a hozzáállásukon.

Források: Bloomberg via Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!