imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple vágószoftverével készült a Despacito videoklipje


Luis Fonsi slágere mára senki számára sem ismeretlen: a Despactio 4 milliárd megtekintésnél jár a YouTube-on. Vajon milyen technika áll a Puerto Ricó-i csapat elsöprő sikerének hátterében?

A klip rendezője, Carlos Pérez olyan gigantikus cégekkel, szervezetekkel és brandekkel áll munkakapcsolatban, mint a Sony,  NBA, Nike, Pepsi, Toyota, HBO. Az ő szakértő kezei által készült a Despacito képi világa is, a forgatástól egészen az utómunkáig. Utóbbi, ahogy egy most megjelent interjúból kiderült, egy iMacen az Apple saját videószerkesztő programjával, a Final Cut Pro X-szel készült.

A rendező és a zenész célja az volt, hogy Puerto Rico különleges hangulatát közvetítse a film, miközben a szám mondanivalójából fakadó feszültég is megelevenedik. A forgatáshoz egy Red Dragon kamerát használtak, mely 4K felbontásban és Raw formátumban rögzített, ezt egy DJI stabilizátorra szerelték. A légi felvételek pedig egy DJI Inspire-rel készültek. A cég termékeinek mi is nagy rajongói vagyunk, az iSTYLE-nál most már széles kínálatban lehet közöttük válogatni.

A nyers felvételekkel először helyszínek, szereplők és hangulat szerinti válogatásban kezdtek dolgozni. A Final Cut Pro X Smart Collections funkciója nagyban megkönnyítette munkájukat, mely később is segítette a vágót a gyors editálásban: automatizált folyamatként a szoftver képes a megadott preferenciáknak megfelelően szétválogatni a snitteket. Szerkesztés közben a különböző mappákba rendezett felvételek eltérő színnel jelennek meg az idővonalon, így a vágónak könnyebb átlátnia snittek struktúráját.

Pérez azt is hozzátette, hogy minden típusú munkájuk Final Cutban készül. Szerinte a videokártya teljesítménynél és számítógép specifikációinál már csak egy fontosabb tényező van: hogy gyorsan és könnyedén tudják előállítani azt a minőséget, amit a megrendelőik elvárnak. Egy sztenderd iMac és az Apple vágóprogramja pedig optimalizáltságának és felhasználóbarát kezelőfelületének köszönhetően erre a legmegfelelőbb választás.

Ezzel én sem tudok vitába szállni. Amikor nem írok, akkor jellemzően vágással foglalkozom. Személyes tapasztalatom szerint, aki nem jártas ezen a területen, annak is megoldást jelent az Apple megoldása. Egy rendező, aki inkább kreatív, mint technikai ember, csak kiveszi a dobozból az iMacet, felrakja rá a Final Cut Pro X-et, és különösebb előképzettség nélkül nekiállhat az alkotási folyamatnak. Az 5K-s iMac hardvere megbirkózik nagy felbontású felvételekkel is, a kijelző miatt az egyik legalkalmasabb eszköz fényelésre, a szoftver pedig stabil és verhetetlen renderelési időre képes.

Forrás: FCP

Az Apple megoldásai nem csak mozgóképes területen kelendőek, a Logan reklámplakátja például egy iPad Pro és egy Apple Pencil segítségével készült.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!