imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple vezeti az amerikai piacot, de jön fel a Samsung


Az Apple és a Samsung elég nagy versenyben vannak, ami az okostelefonok piacát illeti, és a szembenállás mellett – ami gyakran perek formájában jelentkezik – egymásra is vannak utalva, hisz egymás legnagyobb üzleti partnerei, bár az Apple úgy néz ki igyekszik lazítani ezen a függőségen. A Parks Associates piackutató cég egy új felméréssel állt elő, hogy hogyan is áll most a vetélkedés. Nézzük a számokat.

Február 22-25-e között tartják a Mobil Világkongresszust Barcelonában, a felmérést szándékosan ez előtt tették közzé, hogy témát szolgáltassanak a résztvevőknek. A szélessávú internetkapcsolattal rendelkező amerikai háztartások 86%-ban használnak már okostelefont. Ugyanezek a számok Nyugat-Európára vonatkozóan: Egyesült Királyság 76%, Franciaország 78%, Németország 82%, Spanyolország 90%.

Samsung-Galaxy-S6-edge-vs-Apple-iPhone-6-Plus

Magyarországra nézve az alábbi adatokkal tudunk szolgálni, amiből aztán tovább matekoztunk. A Központi Statisztikai Hivatal 2015-es adatai szerint 11 836 000 mobil előfizetés volt Magyarországon. Ez egy nagyjából fix szám, volt már ennél magasabb és alacsonyabb is, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy most, 2016-ban is valahol itt állhatnak a számok. Innentől válik trükkössé a dolog, ugyanis nincs pontos adat arra (mivel a KSH nem méri), hogy ebből mennyi az okostelefon előfizetések száma. Egy felmérés szerint ez a szám kb. 39% körül van, tehát mondjuk azt, hogy durván 4,5 millió okostelefon-felhasználó van Magyarországon. Az IDC számaira alapozva hazánkban kb. 1 millió iPhone-felhasználó van, és csak a tavalyi évben 250 000 új iPhone került értékesítésre. Na de térjünk vissza az USA-ra.

globalsmartphone-940x581

Továbbra is az Apple vezeti az amerikai okostelefon piacot, de a Samsung jön fel. Az Apple birtokolja a piac 40%-át, míg a Samsung 31%-on, a legközelebbi rivális LG pedig 10%-on áll.

– mondta Harry Wang, a Park Associates egészséggel és mobil eszközök kutatásával foglalkozó igazgatója. Érdekes, hogy olyan gyártók, mint a Motorola vagy a HTC 4-5%-on állnak, míg a Huawei vagy a OnePlus csak az „Egyéb” kategóriába fért be. Persze a dolgot meg is lehet fordítani, hisz ez azt is jelenti, hogy az okostelefonok 60%-án Android fut, bár ettől még az iPhone sokkal nyereségesebb. Trendváltozás is megfigyelhető, ami viszont nem az Apple-nek kedvez. E szerint a két éves hűséghez köthető előfizetések száma fokozatosan csökken az USA-ban, és az Android-tulajdonosok előbb váltanak egy frisebb telefonra, míg az iPhone-t birtoklók akár két évnél régebbi készülékeket is használnak, mielőtt rászánják magukat egy új modell vásárlására. Világszinten továbbra is a Samsung vezeti az okostelefonok piacát, de itt az Apple kapaszkodik fel lassan, de biztosan.

Források: 9to5Mac, Cult of Android, Parks Associates

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!