imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple viszi haza a Szilícium-völgy nyereségének 40%-át


A lassuló iPhone-eladásoknak, a dollárárfolyamnak és egyéb tényezőknek köszönhetően a ma este esedékes negyedéves pénzügyi jelentés során minden valószínűség szerint csökkenésről fog beszámolni az Apple. Ez persze nem azt jelenti, hogy rosszul teljesítene a cég a Szilícium-völgy többi „lakójához” képest, sőt.

A SiliconValley.com megnézte a térség 150 legnagyobb nyilvánosan működő cégének elmúlt éves teljesítményét. A felmérés során arra jutottak, hogy ezen cégek nyeresége összesen 133 milliárd dollár volt, amiből az Apple jócskán kivette a részét: tavaly 53,7 milliárd dollár profitot termeltek, vagyis a cupertinóiak vitték haza a nyereség 40%-át. (Kicsit ugyan árnyalja a képet, hogy több cég is veszteséggel zárta az évet, köztük például a Tesla, ami majdnem egymilliárd dollárt bukott.)

A bevétel szempontjából is az Apple került az első helyre, a 234 milliárd dollár jócskán meghaladja az Alphabet (vagyis a Google köré épített új cégbirodalom) 74 milliárd dolláros teljesítményét. A harmadik az Intel lett 55 milliárd dollárral. A Microsoft hiánya ne zavarjon meg senkit, a cég ugyanis nem a Szilícium-völgyben található. Velük már máshogy festene a lista, hiszen a redmondiak bevétele 93,6 milliárd dollár volt 2015-ben. Szintén torzít az, hogy a Hewlett-Packard tavaly kettévált a Hewlett Packard Enterprise és HP nevű cégekre.

Apple, Cupertino

Ami a készpénzállományt illeti, itt is magasan vezet az Apple, hiszen a cég több mint 200 milliárd dollár tartalékkal rendelkezik – ez egyébként 16%-os növekedést jelent 2014-hez képest. A második helyre ebben az esetben is az Alphabet került a maguk 78 milliárd dollárjával. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy a legnagyobb adósok listáját is Tim Cookék vezetik: az Apple-nek összesen 64,4 milliárd dollár hitele van (17,8 ezer milliárd forint, vagyis a magyar államadósság nagyjából 73%-a), ebből finanszírozzák a saját részvényeik felvásárlását, illetve például az Apple Campus 2 építését.

Hogyan lehet ez? Úgy, hogy a készpénz legnagyobb részét az Egyesült Államokon kívül tartják (hiszen a bevétel nagyobb része is külföldről származik), és az USA adózási szabályai miatt ezt drágább lenne hazavinni, mint amennyibe a hitelek kerülnek. Ez a gyakorlat persze nem ismeretlen a többi nagy technológiai cég számára sem, hasonlóan jár el többek között az Alphabet (Google), a Microsoft és az IBM is.

A befektetőket persze nem a múlt, hanem sokkal inkább a jövő érdekli. Ez pedig nem fest túl rózsásan. Tim Cook az előző negyedéves pénzügyi jelentés során azt mondta, hogy ebben a negyedévben várhatóan csökkenni fognak az Apple bevételei – ilyenre pedig több mint egy évtizede nem volt példa. Este meglátjuk, mi a helyzet.

Forrás: SiliconValley.com via 9to5Mac.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!