imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple vizsgálni fogja, milyen hatással vannak az okostelefonok a gyermekekre


Erre kéri ugyanis két nagyobb befektető is, így jó eséllyel eleget fognak tenni a felkérésnek. Ezen felül még azt is el szeretnék érni, hogy a jövőben több felügyeleti lehetőséget kapjanak a szülők gyerekeik iPhone használata felett.

Két jelentős befektető, a JANA Partners LLC és a CALSTRS (California State Teachers’ Retirement System) január 6-án nyílt levélben fordult az Apple-höz. Ennek elején rögtön megindokolják, miért érdemes hallgatni rájuk a továbbiakban: 2 milliárd dollárnyi Apple-részvénnyel rendelkeznek.

A tisztázás után felsorolnak egy rakás olvasmányt, amit mostanában néztek át, és amelyek felnyitották a szemüket, hogy nem ártana foglalkozni a gyerekek digitális életével. A tanulmányokra hivatkozva azt szeretnék, ha az Apple több lehetőséget adna a szülők kezébe, amelyekkel kontrollálni tudják az okostelefon-használatukat.

Azt olvasták, hogy amelyik tinédzser többet telefonozik, az:

  • hajlamosabb a depresszióra, öngyilkosságra,
  • kevésbé figyel az órákon,
  • kevesebbet alszik, ami később magas vérnyomáshoz és elhízáshoz vezethet,
  • kevésbé empatikus.
  • Végül pedig azt is felhozzák érvként, hogy a probléma miatt “növekvő társadalmi elégedetlenség” kihatással lehet az Apple-re is, a helyzet megoldása pedig minden bizonnyal kedvezően hat majd a részvényekre is.

Azt hiszem, ezzel az utolsó ponttal el is jutottunk a levél lényegéig, de ebbe most talán jobb ha nem megyünk bele. A lényeg, hogy az aggódó részvényesek szeretnék, ha az Apple 1.) kutatná, vizsgálná a problémát, felmérné a helyzetet és éves szinten beszámolnának a fejlődésről 2.) még több szoftveres felügyeleti lehetőségeket biztosítanának a szülőknek.

Olyanokra gondolnak, hogy például be lehessen állítani, milyen közösségi média felületeket érhessenek el, mennyi ideig használhatják egy nap a telefont maximálisan, a napnak mely szakaszában nyomkodhatják, vagy hogy a szülők felügyelni tudják, hogyan és mire használja a gyerek a telefont.

Hogy az Apple mennyiben fog eleget tenni a befektetők kérésének, arról egyelőre nincs információnk. Nyilván valamilyen szinten célszerű reagálniuk az efféle megkeresésekre. Arra azért nem vennék mérget, hogy az iOS 12-ben már hemzsegni fog a szülői lehetőség, de hosszú távon elképzelhető komolyabb változás is akár a témában.

A nyílt levél itt olvasható egészében.

Menet közben az Apple válasza is befutott. Röviden a lényeg: igen, nekünk is nagyon fontos; igen, komolyan vesszük a kérdést; igen, fontosak vagytok nekünk felhasználók és befektetők. Becsszó, folyamatosan nézzük a fejlesztési lehetőségeket, a következő iOS verziókban még több szülői funkció várható.

Forrás: AppleInsider

Személyes véleményemet a témában egyszer már alaposabban leírtam, úgy gondolom, hogy nincs akkora probléma, mint amekkorát csinálnak belőle. Mindenesetre itt egy tipp, hogyan készíthetsz Apple ID-t a gyerekeid számára.

Kötelező “olvasmány” a témához kapcsolódóan: Black Mirror S4 E2 “Arkangel”.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!