imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Az Apple vizsgálni fogja, milyen hatással vannak az okostelefonok a gyermekekre


Erre kéri ugyanis két nagyobb befektető is, így jó eséllyel eleget fognak tenni a felkérésnek. Ezen felül még azt is el szeretnék érni, hogy a jövőben több felügyeleti lehetőséget kapjanak a szülők gyerekeik iPhone használata felett.

Két jelentős befektető, a JANA Partners LLC és a CALSTRS (California State Teachers’ Retirement System) január 6-án nyílt levélben fordult az Apple-höz. Ennek elején rögtön megindokolják, miért érdemes hallgatni rájuk a továbbiakban: 2 milliárd dollárnyi Apple-részvénnyel rendelkeznek.

A tisztázás után felsorolnak egy rakás olvasmányt, amit mostanában néztek át, és amelyek felnyitották a szemüket, hogy nem ártana foglalkozni a gyerekek digitális életével. A tanulmányokra hivatkozva azt szeretnék, ha az Apple több lehetőséget adna a szülők kezébe, amelyekkel kontrollálni tudják az okostelefon-használatukat.

Azt olvasták, hogy amelyik tinédzser többet telefonozik, az:

  • hajlamosabb a depresszióra, öngyilkosságra,
  • kevésbé figyel az órákon,
  • kevesebbet alszik, ami később magas vérnyomáshoz és elhízáshoz vezethet,
  • kevésbé empatikus.
  • Végül pedig azt is felhozzák érvként, hogy a probléma miatt “növekvő társadalmi elégedetlenség” kihatással lehet az Apple-re is, a helyzet megoldása pedig minden bizonnyal kedvezően hat majd a részvényekre is.

Azt hiszem, ezzel az utolsó ponttal el is jutottunk a levél lényegéig, de ebbe most talán jobb ha nem megyünk bele. A lényeg, hogy az aggódó részvényesek szeretnék, ha az Apple 1.) kutatná, vizsgálná a problémát, felmérné a helyzetet és éves szinten beszámolnának a fejlődésről 2.) még több szoftveres felügyeleti lehetőségeket biztosítanának a szülőknek.

Olyanokra gondolnak, hogy például be lehessen állítani, milyen közösségi média felületeket érhessenek el, mennyi ideig használhatják egy nap a telefont maximálisan, a napnak mely szakaszában nyomkodhatják, vagy hogy a szülők felügyelni tudják, hogyan és mire használja a gyerek a telefont.

Hogy az Apple mennyiben fog eleget tenni a befektetők kérésének, arról egyelőre nincs információnk. Nyilván valamilyen szinten célszerű reagálniuk az efféle megkeresésekre. Arra azért nem vennék mérget, hogy az iOS 12-ben már hemzsegni fog a szülői lehetőség, de hosszú távon elképzelhető komolyabb változás is akár a témában.

A nyílt levél itt olvasható egészében.

Menet közben az Apple válasza is befutott. Röviden a lényeg: igen, nekünk is nagyon fontos; igen, komolyan vesszük a kérdést; igen, fontosak vagytok nekünk felhasználók és befektetők. Becsszó, folyamatosan nézzük a fejlesztési lehetőségeket, a következő iOS verziókban még több szülői funkció várható.

Forrás: AppleInsider

Személyes véleményemet a témában egyszer már alaposabban leírtam, úgy gondolom, hogy nincs akkora probléma, mint amekkorát csinálnak belőle. Mindenesetre itt egy tipp, hogyan készíthetsz Apple ID-t a gyerekeid számára.

Kötelező “olvasmány” a témához kapcsolódóan: Black Mirror S4 E2 “Arkangel”.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!