imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Watch a legjobb okosóra a Consumer Reports szerint


Az Apple Watch megjelenésével igazán beindult az okosóra-piac, számtalan különböző modell közül választhatunk, a legtöbb okostelefonokat gyártó cég egy ideje már órákat is árul. Most pedig a legnevesebb amerikai fogyasztói magazin, a Consumer Reports elkészítette a saját tesztjét.

A szervezet 1936 óta tesztel mindenféle termékeket, teljesen nonprofit alapokon működik, a tesztelt termékeket az előfizetési díjakból vásárolják meg, és hirdetéseket sem fogadnak be semmilyen formában. Éppen ezért elég nagy súlyuk van az amerikai piacon. Most összesen 11 okosóra átfogó tesztelését végezték el, hogy kiderítsék melyik a legjobb választás. A tesztelt típusok az alábbiak: Apple Watch 38 mm, Apple Watch 42 mm, Apple Watch Sport 38 mm, Apple Watch Sport 42 mm, LG G Watch R, Pebble Steel, Motorola Moto 360, Asus ZenWatch, Samsung Gear S, Martian Notifier, és a Sony SmartWatch 3. Csináltak egy rövid videót is:

A Consumer Reports összesen 8 szempont szerint pontozta az okosórákat, minden szempontot a hagyományos, körökkel ábrázolt skálájuk szerint értékelnek. Ötféle köröcske van, ezek jelentése kiváló, nagyon jó, ejó, elfogadható és gyenge. Az első szempont a használat egyszerűsége volt, ebből szinte az összes óra azonosan teljesített, mindenki nagyon jó pontszámot kapott a Samsung Gear S és az Asus ZenWatch kivételével, amik csak a középső szintet érték el.

A következő szempont, az interakció egyszerűsége azt jelenti, hogy mennyire könnyen érhetők el az olyan alapfunkciók, mint az üzenetküldés, ébresztés, naptár, stb. Ebben majdnem minden típus kiváló pontszámot ért el, csak a Pebble Steel és a Martian Notifier teljesítettek gyengébben (jó), de ez betudható annak, hogy ezeknek az óráknak az érintőkijelző hiánya miatt nehézkes a kezelése.

Kép forrása: Consumer Reports
Kép forrása: Consumer Reports

A párosítás egyszerűségében tarolt az Apple Watch, a kamerával beszkennelhető egyedi, mozgó QR-kódhoz hasonló vizuális kód felettébb elnyerte a tesztelők tetszését, mind a négy Apple Watch kiváló eredményt ért el. Nagyon jó minősítést kapott a Sony, a többiek pedig jót. Következett a kijelzők tesztelése, két szempont szerint is: képminőség erős fényben és gyenge fényben. Nos, az erős fény kategóriában az e-papír kijelzőnek hála értelemszerűen a Pebble Steel tarolt, a többiek csak jó minősítést kaptak. Gyenge fényben pedig pont ezért fordult a helyzet, ott a Pebble órája maradt le a többiekkel szemben. A Martian Notifier, ami mondjuk csak félig okosóra ugyanúgy szerepelt mindkét esetben, egyikben sem túl kiemelkedő eredménnyel.

Ezután a lépésszámláló pontosságát is górcső alá vették, ebben az LG lett a legjobb, azt követik az Apple Watch-ok és a Sony kivételével az összes többi típus. A Sony a sereghajtó, a Martianban pedig nincs ilyen funkció. A Consumer Reports kitér arra is, hogy megnézték az Apple Watch pulzusmérő funkcióját is, és nagyon jó pontosságot mértek a professzionális Polar pulzusmérővel összevetve.

Kép forrása: Consumer Reports
Kép forrása: Consumer Reports

A karctesztben nem meglepő módon a zafírkristály borítású Apple Watch végzett az élet, ezt a legerősebb, a Mohs-skálán 9-es pontszámot elérő szerszámukkal sem sikerült megkarcolniuk (a gyémánt pontszáma 10). A többiek nagyjából azonosan teljesítettek, egyedül a Moto 360 kapott rosszabb értékelést, a Martian pedig kis túlzással már attól megkarcolódik ha ránézünk.

Érdekes a vízállóság teszt is. Ehhez egy nyomás alá helyezhetó kamrát használtak, amiben azt az értéket állították be, amit a gyártók megadnak az egyes órás specifikációiban. Ez az Apple esetében a 60529-es IEC szabvány szerinti IPX7 minősítést jelenti. Emberi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az Apple Watch 30 percet bír ki 1 méteres mélységben, bár az Apple nem javasolja a zuhanyzást az órában, vagy a vízbe merítést. Nos, ezt természetesen kibírta az Apple Watch, bár eléggé szerencsétlen módon az egyik Sport hibás volt, és 24 órával később megadta magát, két másiknál viszont nem jelentkezett ez a hiba. A pontszámokban ez „nagyon jó” minősítést ért az összes Apple Watch esetében, akárcsak az LG, Motorola és Samsung óráinál. Kiváló minősítést csak a Pebble Steel kapott, a Sonyból pedig mindkét tesztelt darab megadta magát, vagyis a gyártó által megadott értékeket sem teljesítették.

Végeredményben a Consumer Reports szerint a piacon ma kapható legjobb óra az Apple Watch rozsdamentes acél és zafír változata, holtversenyben a 38 és 42 mm-es modell szerepel az első két helyen. Utána hármas holtverseny következik, az Apple Watch Sportok és az LG G Watch között. A harmadik (hatodik) helyre a Pebble Steel futott be, ezt követi a Moto 360 majd az Asus ZenWatch. A ZenWatch-tól csak picit lemaradva jön a Samsung Gear S, utána jócskán lemaradva a Martian, majd végül még innen is bőven lemaradva a legrosszabb eredményt a Sony SmartWatch 3 érte el.

Apple Watch

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!