imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Watch

Az Apple Watch a pulzusmérővel ismerheti fel gazdáját?


Úgy tűnik lehetséges az óra mostani szenzoraival is elérni a biometrikus azonosítást.

Nem tudom, mi zajlik mostanában a szabadalmak körül, de olyan tempóban érkeznek az egyre újabb védjegyek, mint a fizetési felszólítások a befizetetlen csekkek után.

Most viszont nem az iPhone 8 koncepciók erősödnek tovább, és még csak nem is egy vezeték nélküli töltőközponttá Transformers-ezhető iMacről derültek ki újabb részletek. Ellenben megtudtuk, hogy miként lehetne megoldani, hogy többé ne kelljen PIN kódokkal, vagy telefonos jóváhagyással szórakoznunk ahhoz, hogy felismerjen az óra.

Apple Watch

Egy frissen megjelent szabadalmi beadványban, így írja le a technológiát az Apple:

Az órában található fényforrások és szenzorok alkalmazhatóak lennének biometrikus azonosításra, az érrendszer egyediségének köszönhetően. Például a fénynyalábokból egy vagy több érzékelővel kinyert információkat könnyen össze lehetne vetni a felhasználóról tárolt adatokkal. Az összehasonlítás után az eszköz képes lenne megállapítani viselője azonosságát.

heart-rate-monitors

A másik lehetőség, hogy a vér oxigén szintje alapján történne a felismerés. Bár a mostani Apple Watch-ok nem képesek ennek a mérésére, de ennek prózai okai lehetnek. Amikor az iFixit szétkapta anno az első generációs Apple Watch-ot, egy nagyon érzékeny pulzusmérőt talált benne. Olyannyira, hogy könnyen elképzelhető, ezzel a szenzorral már lehetséges lenne mérni a vér oxigéntartalmát. A technológia alapja elvileg adott, a jelenleg is használt infrafény abszorbciójától függően elvileg megállapítható, hogy mennyi az annyi.

Apple Watch

Több elmélet terjed arról, miért nem aktiválták eddig ezeket a funkciókat. Az egyik szerint még nem sikerült elérniük azt a pontosságot, amivel jó szívvel a felhasználók szolgálatába állíthatnák az adatokat. Ez mondjuk meglepő, főleg annak a fényében, hogy kutatások igazolták, a Watch a legpontosabb csuklón hordozható eszköz. Ráadásul azóta már kijött a második széria, volt idejük javítani az eredményeken.

A másik teória esélyesebbnek tűnik. Az orvosi műszereket (mint amilyen az óra is lehetne ezzel a funkcióval) jóvá kell hagyatni az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóságnál (FDA). Most vagy ezt a procedúrát akarta elkerülni az Apple, vagy csak még mindig várnak a jóváhagyásra. Ha utóbbi a helyzet, egy szoftver frissítéssel egy pillanat alatt élesíteni lehetne a hasznos funkciót.

Apple Watch

A technológia egyébként nem lenne új. Már az 1980-as években feltalálták a megoldást, igaz, csak a ’90-es években lett szélesebb körben ismertté. A magyar olvasóknak pedig arról lehet ismert a dolog, hogy a Fradi vezetése és szurkolói csoportjai között fennálló véget nem érő konfliktus alapja is a vénaszkenner alapú azonosítás.

Valószínűleg az Apple Watch-ban jobban üdvözölnék a megoldást a drukkerek, mint a stadionban…

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!