imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Watch és a tetoválások


Nem sokkal az első Apple Watch-ok leszállítása után kezdtek el terjedni az interneten a hírek, miszerint egyes – a csuklón lévő – tetoválások összezavarhatják az óra pulzusmérőjét, így az nem tudja pontosan megmérni a felhasználó szívritmusát, egyes esetekben pedig azt sem érzékeli, hogy a csuklónkon van a készülék.

Az Apple most frissítette az Apple Watch pulzusméréssel kapcsolatos hivatalos támogatási oldalát, az új leírásban pedig felhívják a figyelmet erre a dologra:

A bőr egyes végleges vagy átmeneti elváltozásai, mint például egyes tetoválások esetében, befolyásolhatják a szívritmusmérő teljesítményét. Bizonyos tetoválások esetén alkalmazott festék, minta és szín blokkolhatják a szenzorból érkező fényt, így megnehezítve a megbízható mérést. Ha ezen okokból kifolyólag nem kapsz folyamatosan megbízható eredményeket, összekötheted az Apple Watch-ot egy külső pulzusmérővel, például egy Bluetooth-os mellkaspánttal.

A hírek hallatán az iMore átfogó tesztelésnek vetette alá az Apple Watch-ot mindenféle tetoválásokkal. Nézzük meg, mire jutottak! Először is, ismételjük át, hogyan is működik az órában található pulzusmérő. A vérünk azért piros, mivel visszaveri a piros fényt, a zöldet pedig elnyeli. Az Apple Watch alján ezért két zöld színű LED található fényérzékelő diódák társaságában, melyek azt nézik, hogy az adott pillanatban mennyi vér folyik át a csuklónkon. Minden egyes szívverésnél „megmozdul” a vérünk, és több zöld fényt nyel el, a szívverések között pedig kevesebbet. A zöld LED-ek másodpercenként több százszor villannak fel, így a zöld fény visszaverődésének különbségeiből meg is kapjuk a pulzusszámot. Emellett a nyugalmi állapotban infravörös szenzorokat is használ, illetve az Apple Watch képes a zöld LED-ek fényerejét és a villogás sebességét is változtatni, ha a helyzet – környezeti fény – úgy kívánja meg.

A működési elvből logikusan következik az, hogy ha valamilyen oknál fogva kevesebb fényt enged át a bőrünk, akkor a mérés pontatlanná, vagy teljesen használhatatlanná válik. A tetoválással megfestjük a bőrt, sötét színek esetén pedig az egyértelműen kevesebb fényt tud így átengedni. A teszthez az iMore különböző színű és mintázatú tetoválásokat használt, nem mindegyik volt azonban a csuklón. Ezért kipróbálták a pulzusmérést tetoválás nélkül a test más pontjain is, és arra jutottak, hogy megközelítőleg azonos eredményeket ad az Apple Watch szívritmusmérője a testünk legtöbb pontján.

A sötét, nagy kiterjedésű, összefüggő tetoválások okozták a legtöbb gondot. A fekete és sötétpiros színek zavarták össze a legjobban a szenzorokat, itt először teljesen fals eredményeket mutatott az óra (196 ütés/perc), majd azt érzékelte, hogy nem érintkezik a bőrrel.

Apple Watch tetoválás

A világosabb felületeken, lila, narancssárga és sárga színek esetében kicsit magasabb értéket mutatott, mint ugyanannál a felhasználónál nem tetovált felületen – 80 ütés/perc  körüli adatokat a valós 69-hez képest.

Apple Watch tetoválás Apple Watch tetoválás

Nem okozott problémát viszont a változatos, vagy erősen mintázott tetoválás abban az esetben sem, ha amúgy fekete festéket tartalmazott, de jelentős volt a tetoválatlan bőrfelület. Vagyis ez azt jelenti, hogy nagyban függ a pulzusmérő pontossága a tetoválás mintájától és a felhasznált színektől, illetve a pontos elhelyezkedéstől.

Apple Watch tetoválás

Mi a helyzet akkor, nem használhatjuk az Apple Watch-ot, ha tetoválás van a csuklónkon? Ez valóban nagymértékben függ a tetoválás színétől, mintázatától és pontos elhelyezkedésétől. Még akkor sincs minden veszve, ha olyan tetoválásunk van, ami teljesen végigfut a karunkon és egészen a kézfejünkig tart. Ha nem tartalmaz nagyméretű, sötét, egybefüggő mintákat, akkor valószínűleg nem lesz gond. Ha igen, akkor pedig mindenképp érdemes először kipróbálni a funkciót, akár egy Apple Store-ban, akár egy ismerőstől kölcsönkért órával.

A pulzusmérés mellett a másik problémát az okozhatja, hogy ha az Apple Watch úgy érzi, hogy nem érintkezik a bőrünkkel, automatikusan lezárja magát, és a jelkóddal vagy az iPhone feloldásával oldhatjuk fel ismét. Ha egy tetoválás miatt ez naponta sokszor előfordul, az meglehetősen zavaró lehet. Viszont ez a funkció ki is kapcsolható, így mindig feloldott állapotban marad az óra. Az Apple Pay mondjuk így megszűnik működni, viszont Magyarországon ez egyelőre – sajnos – nem jelent problémát.

A jelenség egyébként nem egyedi, vagy kifejezetten csak az Apple Watch-ot érintő probléma. Minden hasonló elven működő pulzusmérő szenzornak gondot okoz egyes tetoválások esetén a szívritmusmérés – ilyen például a Fitbit Charge HR vagy a Microsoft Band is. A Redditen egyébként a Fitbit eszközével kapcsolatban is találni hasonló panaszokat, csak értelemszerűen a relatíve kevés felhasználó – és a kisebb hírérték miatt – ezek a bejegyzések nem kavartak akkora port, mint az Apple Watch esetében.

Forrás és képek: iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!