imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Watch idővel több pénzt hozhat az Apple-nek, mint az iPhone


Ehhez előtte azonban teljesértékű orvosi eszközzé kell avanzsálnia. Szerencsére az elmúlt időszakban nagyon sok kedvező jel mutatott ezirányba és egyre több akadály gördült el az ugrásszerű fejlődés elől. Vigyázó szemetek az Apple Watch-ra vessétek, ígéretes jövőnek néz elébe az okosóra.

Amikor megjelent az Apple Watch kicsit bizonytalan volt, hogy pontosan hova lehet elhelyezni a terméket térben és időben. Végül a konszenszus valahol a luxuskiegészítő, az Apple ökoszisztéma tagja és a nagy tudású, pontos fitneszeszköz jelzőtriumvirátusa körül került nyugvópontra. Legtöbben legalábbis így könyveltük el az Apple Watch-ot.

Azonban a pulzusmérésnek köszönhetően már a kezdetektől fogva ott rejlett az általában kimondatlan potenciál is, miszerint az okosórát akár használhatnánk orvosi műszerként is. Jobban belegondolva igazából az Isten is ennek teremtette a Watch-ot: ha sikerül belepakolni a megfelelő technológiákat, akkor egy elérhető árú, folyamatosan vizsgáló orvosi centrum lehetne. Gondoljunk csak bele, hogy ha már csak a 0-24-es vércukor, vérnyomás, pulzus adatok milyen hasznosak lehetnek mondjuk egy orvos számára, amikor a páciense diagnosztizálásába kezd, vagy ha prevencióról van szó.

Persze közvetve ugyanúgy az egészséget szolgálja a lépésszámláló, a pulzusmérés, az aktivitásra buzdító funkciók, sőt még fölöslegesnek tűnő Breath alkalmazás is, de érezhető, hogy lehetne ezt egy szinttel feljebb is tolni. Voltak is ilyen felhangú hírek már a kezdeti időszaktól kezdve. Megtudtuk, hogy a pulzusmérésre szolgáló technológian egyrészt marha pontos, másrészt akár a véroxigénénszint mérésére is alkalmas lehet. Jöttek szabadalmak vérnyomásmérő szíjról, szúrás nélküli vércukorszint-mérésről és még sorolhatnánk.

Ezek azonban egyelőre megálltak a “jó lenne ha…” megállónál, ami persze nem jelenti azt, hogy a színfalak mögött nem zajlik lázas fejlesztés, de ezekből a mezei felhasználó nem sokat érzékel. Az utóbbi pár hónapban viszont egyre több olyan kézzelfogható bejelentés és hír érkezett, amelyek nagyonis ebbe a remélt irányba gravitálnak.

Kezdjük azzal, hogy a legújabb, watchOS 4-be már hivatalosan beépültek a szívműködéssel kapcsolatos kibővített funkciók. Az újabb Watch modelleken az óra figyelmeztet, hogy túlságosan felszökik a pulzus, amikor nem kéne neki, figyeli a nyugalmi pulzust, és azt is, hogy testmozgás után milyen hamar képes visszaállni normális értékre a percenkénti szívverésszám, ami szintén az általános érrendszeri állapotról adhat visszajelzéseket.

A funkciók létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy egy ember életét már bizonyítottan ezek az adatok mentették meg. Ahogy arról egy Shuffle erejéig beszámoltunk mi is, a 28 éves brooklyni James Green úgy úszta meg halált, hogy kiszúrta, az Apple Watch egyre kuszább pulzusértékeket mér. Miután orvoshoz fordult, kiderült, hogy egy kezdődő tüdő embóliát sikerült még nála időben elkapni.

És ez még csak a kezdet. Másik nagyon fontos adalék, hogy az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) nyáron bevezette az úgynevezett Digital Health Innovation Plant. A pilot program értelmében a kiválasztott kilenc vállalat, ami közé az Apple is befért, könnyebben mehet át az amúgy nagyon szigorúan szabályozott engedélyeztetési eljáráson. Idáig ugyanis ez volt a legnagyobb visszatartó erő abban, hogy az Apple Watch orvosi műszerré válhasson.

Valószínűleg ettől a fejleménytől nem függetlenül pedig már meg is jelent az első olyan Apple Watch kiegészítő egy szíj formájában, amely olyan tudással rendelkezik, amiért idáig legtöbben kórházi kivizsgálásra mentünk. A KardiaBand nevű eszköz ugyanis képes megbízható EKG adatokkal szolgálni. Mi több, a kapcsolódó Kardia alkalmazás többszáz egészséges és beteg ember adataival összevetve rögtön ki is elemzi a kapott eredményeket, és orvosi pontossággal ismeri fel a megváltozott szívritmust és pitvarfibrillációt. Mindezt természetesen az FDA engedélyével teszi. Ez pedig már nem a kispályás szint.

Hamarosan eljöhet tehát az idő, amikor az Apple Watch legalább annyira lesz fitneszóra, mint egészségügyi műszer. Ez pedig rendkívül kecsegtető, akárhonnan is nézzük, hiszen mindenki szeretne tisztában lenni az egészségügyi állapotával. Erre pedig soha nem volt még ilyen jó lehetőség, mint ami a hordozható eszközök piacával megnyílt.

Ha másért nem, már csak azért is sejthető, hogy az Apple komolyan veszi ezt az irányt, mert nem hatalmas növekedési potenciál van benne. Bár az iPhone továbbra is slágertermék és egy valag pénzt hoz a konyhára, lassan eljöhet a pont, amikor telítődni kezd a piac és nem lesz hova növekedni. Ugyanez megtörtént már az asztali számítógépekkel, és a tabletekkel is, bár utóbbiakba most az iOS 11-gyel és a jól eltalált hardverfrissítésekkel az Apple új életet tudott lehelni.

Az orvosi precizitású Apple Watch pedig tökéletes B terv lehetne arra az esetre, ha a többi bevételi forrás apadásnak indulna. Csak az Egyesült Államokban nézve 3 300 milliárd dollárra rúgott az egészségügyi piac mérete 2016-ban. Viszonyítás végett ez a magyarországi bruttó hazai termék (GDP) több mint 26-szorosa. Értelemszerűen, ha az Apple ennek csak egy nagyon kis szeletére is rá tudná tenni a kezét, már akkor hatalmas profitról beszélünk. Hát még ha nem csak Amerikában, hanem világszinten gondolkodunk…

Ha kedvet kaptál egy Apple Watch-hoz, de nem szeretnél sokat költeni rá, nézd meg az iSTYLE akciós kínálatát, ahol akár már 89 000 forinttól is találhatsz magadnak Series 1-es modelleket.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!