imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Watch legjobb funkciója már a csuklónkon van


Az Apple Watch áprilisi megjelenése óta, a felhasználók egy olyan harmadik féltől származó alkalmazásra várnak, ami megváltoztatja a mindennapjaikat. A gyakorlatban viszont az tapasztalható, hogy az App Store-ból letölthető alkalmazásokat csak kevesen használják. Ennek több oka is lehet, például az, hogy a legjobb funkciók és alkalmazások már készen érkeznek az órával.

Kezdjük a legelején. Amikor először kibontod az órát, valószínűleg azt fogod várni tőle, amit minden más Apple terméktől. Azt, hogy ez a termék, amit a kezedben tartasz meg fogja változtatni az életed. Eddig bárki, aki mesélt nekem – bármilyen – Apple termékről ezt az élményt írta le, és ez az órával se volt másképp. A kérdés csak az, hogy egy okosóra mit tesz hozzá a hétköznapjainkhoz.

Az Apple Watch mindenekelőtt motivál a mozgásra, és arra, hogy egészségesebben táplálkozzunk. Ez köszönhető az Activity köröknek, a Workout alkalmazásnak, illetve a mozgás után kapott díjjaknak. A jutalom még akkor is jól esik a mozgás után, ha csak egy virtuális díjról beszélünk. Emellett az eszköz remek lehetőséget nyújt azzal, hogy mindenféle plusz kütyü nélkül tudjuk figyelni a teljesítményünket, és ehhez még a telefonunkra sincs szükségünk. Akkor sem, ha edzés közben zenét szeretnénk hallgatni. A mozgással tehát tényleg képes megváltoztatni az életünket, természetesen a jó irányba.

exercise-title-v12-c-b

Alapvetően nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ez egy karóra, tehát leggyakrabban a számlapot fogjuk megnézni a kijelzőn. Éppen ezért tartottam a legkecsegtetőbb funkciónak a vásárlás előtt, hogy olyan számlapot használhatok, amilyet csak akarok. Nem mondok nagyot, ha azt mondom, hogy havonta váltok számlapot, de ha nem is, akkor legalább a mutató színét megváltoztatom. Természetesen nem csak én vagyok ezzel így, a felmérésekből ugyanis kiderül, hogy nagyon sok felhasználó szereti váltogatni a számlapot. Az pedig, hogy igényes felületen használhatunk stoppert, időzítőt vagy akár ébresztőt elengedhetetlen funkció volt a Watch-ban, és ezt is remekül oldotta meg az Apple.

Nightstand

Mégsem ez a funkció lesz az, ami beleépül az életünkbe. A mai világban a leggyorsabb információ közlés push értesítéseken keresztül történik. Azért, hogy ne legyen zavaró a sok értesítés, ezeket mindenképp saját igényeinkre kell szabnunk. Ha pedig tényleg csak az jelenik meg, ami érdekel minket, akkor az Apple Watch lesz az a felület, amit élvezettel fogunk használni, vagy akár már használunk is. Nem csak azért, mert hihetetlenül egyszerűvé teszi a Watch az értesítésekkel való interakciót, hanem mert így egy csuklómozdulattal el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e foglalkozni az értesítéssel vagy ráér később is. Ez az, ami a Watch használata közben az életünk részévé válik, és észre se vesszük. A vásárlás után tulajdonképpen olyan lesz az óra, mint amilyen a telefonunk lett az évek alatt. Egyszerűen hiányérzete van az embernek, hogyha anélkül indul el otthonról. Legalábbis a felhasználók többsége így gondolja.

Valamiért tehát az óra viselése közben arra jöhetünk rá, hogy nincs is szükség harmadik féltől származó alkalmazásra, hiszen az Apple már mindent készen tálal nekünk. Az irodában körbekérdezve a gyári Időjárás, Workout, iMessage alkalmazásokon kívül még maximum a Philips Hue alkalmazás van használatban (illetve esetemben az Avea). Másra igazából nincs is szükség, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy csak nagyon kevesen használnak ezen kívül alkalmazásokat.

imagebreak_02_large

Walt Mossberg neve biztosan ismerős lehet, ha követjük a történéseket a tech világban. Az ő gondolatmenete talán a legrealisztikusabb és a legoptimálisabb is egyben, amikor arról írt, hogy hogyan kéne továbbfejleszteni az okosórákat. Szerinte az okosotthonokban lehet nagy haszna egy továbbfejlesztett okosórának, ami érzékeli, hogyha a ház egy pontjára érünk, és ennek megfelelően bizonyos feladatokat végez el. Például kinyit egy zárat, felkapcsol egy villanyt, átállítja a termosztátot vagy akár megnyitja a csapot. Habár jelenleg is vannak hasonlóképp működő házak, azért az még érezhető, hogy ez nem egy kiforrt és a legkevésbé sem elterjedt technológia. Ugyanakkor nem hinném, hogy a HomeKit ilyen szintű automatizációja távol állna az Apple mérnökeitől, de az biztos, hogy erre a fejlesztésre még sokáig várnunk. Abban is igaza van, hogy az Apple Watch nem azért nagyszerű termék, mert több ezer alkalmazás elérhető rá, hiszen az alkalmazásoknak ott van az iPhone.

4_-_Smoke___CO_Alarm_with_Safety_App.0.0

Ő fogalmazta meg egyébként azt is, amit az első bekezdésekben írtam, azzal a kis különbséggel, hogy számára az óra csak két és fél dologra használható igazán. Igen, két és fél. Az első kettő, amit én is említettem: a mozgás és az értesítések jelzésére. A fél dolog az Apple Pay, ami egyelőre hazai bankkártyával még nem működik, és sajnos közelítő dátumot se lehet mondani, hogy mikor fog. Ez állítása szerint csak azért fél dolog, mert nem tartja a való életben kényelemes mozdulatnak az óra lehúzását egy terminálon.

Összességében ez csak egy vélemény, amit a legtöbb aktív Watch felhasználó már belátott. Az Apple Watch alapszoftvererében, a watchOS-ben annyi funkciót kapunk, ami épp elég egy okosórában. Egyszóval fölösleges világmegváltó alkalmazást várni, mert nem lesz. Belegondolva nem is tudom, hogy egyáltalán lehetne-e olyan alkalmazást készíteni, ami hiánypótló lenne, mert az embernek nincs hiányérzete, ha Apple Watch-t használ. Kicsit lehetne persze vékonyabb, de alapvetően úgy jó, ahogy van.

Az említett Mossberg írás: <RE/CODE>

Apple Care akció

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!