imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Watch már képes felismerni a diabétesz korai tüneteit is


Az Apple okosórája jelen pillanatban még nem hivatalosan elismert orvosi eszköz. Viszont egy nem régen elvégzett tanulmány szerint a Cardiogram alkalmazás már most is 85%-os pontossággal képes észlelni a diabétesz korai fázisát.

Az Apple Watch jelenleg a világ piacvezető okosórája. Az eladások egyes elemzők szerint már a svájci óra gyártást is lepipálták, igaz ezek csak jóslatok, nem hivatalos adat. Az viszont igen világos, hogy egyre több olyan felhasználó köteleződik el az Apple Watch mellett, aki nemcsak kiegészítőként tekint rá, hanem egy eszközre az egészségesebb életmódhoz.

Erre számtalan módon alkalmas a Watch, sportolni vágyóknak tökéletes társ. Ugyanakkor olyanoknak is, akik szeretnék biztonságban tudni magukat és megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, vagy pontos képet szeretnének kapni a napi mozgásmennyiségükről.

Most a Cardiogram app fejlesztői és a San Francisco Egyetem közös tanulmányából kiderült, hogy az Apple Watch az alkalmazás segítségével képes diagnosztizálni a cukorbetegség kialakulását, ami jelenleg az egyik legjelentősebb népbetegség. A felmérésből kiderült, hogy a vizsgált 14 000 felhasználóból 463 alanynak volt előtte még nem diagnosztizált diabétesze.

Arra a kérdésre, hogy pulzusméréssel pontosan hogyan mutatható ki diabétesz, a Cardiogram társalapítójának, Johnson Hsieh szavai adnak magyarázatot:

A szívünk az autonóm idegrendszerünkön keresztül összeköttetésben van a hasnyálmirigyünkkel. A diabétesz korai szakasza kialakulásakor megváltozik a pulzusszám-változás képe. 2015-ben a Framingham Heart Study kimutatta, hogy a magas nyugalmi pulzusszám és az alacsony szívfrenkvencia-variabilitás 12 évre előrevetíti a cukorbetegség kialakulását. 2005-ben az ARIC tanulmány pedig azt, hogy a szívfrenkvencia-variabilitás hanyatlása 9 éves periódus alatt gyorsabban következik be a cukorbetegeknél, mint a nem cukorbetegeknél.

A Cardiogram és a San Francisco Egyetem ezen logikára építve létrehoztak egy DeepHeart névre keresztelt neurális hálózatot, ami 200 millió pulzusmérés eredményét dolgozta fel. Ezek alapján azt kapták, hogy az Apple Watch és a hasonló fitnesz kütyük segítségével 85%-os pontossággal mutatható ki a cukorbetegség.

A Cardiogram alkalmazást bárki ingyen letölthető az App Store-ból.

Forrás: App Advice

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!