imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Watch pulzusmérője miatt perlik az Apple-t


Ha nagy cég vagy, akkor bizony fel kell készülni arra, hogy kisebb-nagyobb rendszerességgel hosszas jogi vitákba bonyolódsz más cégekkel – van, hogy te pereled be őket, és van, hogy ők perelnek be téged. Az Apple esetében elég gyakran előfordul mindkettő, most éppen az utóbbi.

A biometrikával foglalkozó Valencell azzal vádolja az Apple-t, hogy az általuk szabadalmaztatott különböző pulzusméréssel kapcsolatos technológiákat és módszereket használják az Apple Watch-ban anélkül, hogy azokat jogilag megfelelő módon licencelnék. A keresetet Észak-Karolinában nyújtották be egy kerületi bíróságon a 8,923,941, 8,886,269, 8,929,965 és 8,989,830 számú szabadalmak kapcsán.

A Delaware államban található cég közvetlenül nem gyárt saját termékeket, de az általa kifejlesztett különböző megoldásokat az évek során több cég is felhasználta – természetesen licencdíjak fejében –, például a Sony, az LG, az iRiver és a Scosche. A „PerformTek” névre keresztelt biometrikus technológia iránt a Valencell szerint az Apple 2013-ban kezdett el érdeklődni, majd 2014-ben ismét megkeresték a céget. Ez ugyan kicsit későinek tűnik, tekintve hogy az Apple állítása szerint 2011-ben láttak neki az Apple Watch megtervezésének.

A Valencell referenciamegoldása. | Kép forrása: AppleInsider
A Valencell referenciamegoldása. | Kép forrása: AppleInsider

A Valencell a keresetben név szerint említi az Apple egyik partnerkapcsolatokkal foglalkozó vezetőjét, Liang Hoe-t, mint aki megkereste őket a technológiával kapcsolatban, valamint azt állítják, hogy az Apple „ügynököket” bízott meg azzal, hogy információkat gyűjtsenek a delaware-i cég weboldaláról, ahonnan egyébként bárki letölthet különböző leírásokat néhány adat bepötyögése után. Állításuk szerint ugyan álneveket használtak azok, akik ezeket letöltötték, de az IP-címük alapján visszakövethetőek az Apple-höz – ráadásul sikerült közülük beazonosítani hét olyan személyt, aki valóban az Apple Watch tervezésén dolgozott.

A Valencell egyébként egy füst alatt a Fitbitet is beperelte, mivel a Fitbit Surge és a Fitbit Charge HR pulzusmérője is megsérti a szabadalmaikat – melyek egyébként nem konkrétan a PPG (vagyis fény általi pulzusmérést) védik, hanem olyan megoldásokat, amik segítségével pontosabbá és megbízhatóbbá válhatnak a mérési eredmények. A perben természetesen a jól megszokott módon kártérítést követelnek az Apple-től és a Fitbittől, valamint a perköltségek megtérítését.

Forrás: AppleInsider, Valencell.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!