imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az AWS legnagyobb ügyfele? Hát persze, az Apple!


Az Amazon szerverszolgáltatására havonta nem sajnálja az Apple a 30 millió dollárt, és ez legalább még 5 évig így lesz!

A techmammutok világa kifejezetten érdekes. Hiába versenyeznek vérre menően egy-egy piacon, attól még simán lehet, hogy más ágakon együtt dolgoznak, vagy az egyik a másiknak gyárt alkatrészt, szolgáltat. Így van ez az Apple és az Amazon esetében is.

Cupertino az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt helyez a szolgáltatásokra. Számukra ez egy olyan szegmens, ahol stabilan növekedő bevételt tudnak generálni, ráadásul a világon több mint egymilliárd aktív Apple készülék azt is jelenti, hogy ennél nagyságrendekkel nagyobb a potenciál.

A szolgáltatások ilyen szintű bővüléséhez azonban komoly számítási és szerverkapacitás is szükséges. És ez nem csak olyan újdonságok kapcsán igaz, mint az Apple TV+ vagy az Apple Arcade. Egyre nagyobb szükség van tárhelykapacitásra az iCloud gyors és biztonságos működéséhez is.

A tervek szerint Cookék több mint 10 milliárd dollárt költenek majd a következő 5 évben adatközpontokra csak az Egyesült Államokban. Decemberben azt közölték, hogy csak 2019-ben 4,5 milliárd dollár jut erre. De mi lesz addig?

Jeff Bezos, az Amazon alapítója

Azt eddig is tudtuk, hogy az Apple a konkurensek szolgáltatásait használja, mint a Google vagy a Microsoft. Ezek közül pedig a legnagyobb az Amazon Web Services (AWS), amit egyre több vállalat használ világszerte, akár a KKV szektorban is.

Nekik persze nem ekkora a számlájuk. A CNBC információi szerint ugyanis az Apple 2018-ban 350 millió dollárt költött AWS-re, ez a szám pedig 2019-re tovább emelkedik, és már eléri a havi 30 millió dollárt. Nem rövidtávú kapcsolatról van szó: a forrás szerint az Apple és az Amazon az elmúlt hónapokban abban állapodott meg, hogy előbbi legalább 1,5 milliárd dollárt költ majd az AWS szolgáltatásokra a következő 5 évben!

A hosszú távú együttműködést és a szerződés hírét az is megerősíti, hogy az Apple februárban tett ki egy olyan senior álláshirdetést, amiben az új munkatárs egyik dolga a növekvő AWS lábnyom vezetése és megtervezése lenne.

Az AWS egyébként az Amazon egyik legnagyobb bevételi forrása, tavaly 25,66 milliárd dollár bevételt generált, ami a vállalat teljes bevételének 11 százaléka. Hiába nagy megrendelő az Apple, és egyébként gyakorlatilag az összes nagy netes startup, még így is eltörpül a szerződés mérete.

Forrás: CNBC

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!