imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az AWS legnagyobb ügyfele? Hát persze, az Apple!


Az Amazon szerverszolgáltatására havonta nem sajnálja az Apple a 30 millió dollárt, és ez legalább még 5 évig így lesz!

A techmammutok világa kifejezetten érdekes. Hiába versenyeznek vérre menően egy-egy piacon, attól még simán lehet, hogy más ágakon együtt dolgoznak, vagy az egyik a másiknak gyárt alkatrészt, szolgáltat. Így van ez az Apple és az Amazon esetében is.

Cupertino az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt helyez a szolgáltatásokra. Számukra ez egy olyan szegmens, ahol stabilan növekedő bevételt tudnak generálni, ráadásul a világon több mint egymilliárd aktív Apple készülék azt is jelenti, hogy ennél nagyságrendekkel nagyobb a potenciál.

A szolgáltatások ilyen szintű bővüléséhez azonban komoly számítási és szerverkapacitás is szükséges. És ez nem csak olyan újdonságok kapcsán igaz, mint az Apple TV+ vagy az Apple Arcade. Egyre nagyobb szükség van tárhelykapacitásra az iCloud gyors és biztonságos működéséhez is.

A tervek szerint Cookék több mint 10 milliárd dollárt költenek majd a következő 5 évben adatközpontokra csak az Egyesült Államokban. Decemberben azt közölték, hogy csak 2019-ben 4,5 milliárd dollár jut erre. De mi lesz addig?

Jeff Bezos, az Amazon alapítója

Azt eddig is tudtuk, hogy az Apple a konkurensek szolgáltatásait használja, mint a Google vagy a Microsoft. Ezek közül pedig a legnagyobb az Amazon Web Services (AWS), amit egyre több vállalat használ világszerte, akár a KKV szektorban is.

Nekik persze nem ekkora a számlájuk. A CNBC információi szerint ugyanis az Apple 2018-ban 350 millió dollárt költött AWS-re, ez a szám pedig 2019-re tovább emelkedik, és már eléri a havi 30 millió dollárt. Nem rövidtávú kapcsolatról van szó: a forrás szerint az Apple és az Amazon az elmúlt hónapokban abban állapodott meg, hogy előbbi legalább 1,5 milliárd dollárt költ majd az AWS szolgáltatásokra a következő 5 évben!

A hosszú távú együttműködést és a szerződés hírét az is megerősíti, hogy az Apple februárban tett ki egy olyan senior álláshirdetést, amiben az új munkatárs egyik dolga a növekvő AWS lábnyom vezetése és megtervezése lenne.

Az AWS egyébként az Amazon egyik legnagyobb bevételi forrása, tavaly 25,66 milliárd dollár bevételt generált, ami a vállalat teljes bevételének 11 százaléka. Hiába nagy megrendelő az Apple, és egyébként gyakorlatilag az összes nagy netes startup, még így is eltörpül a szerződés mérete.

Forrás: CNBC

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!