imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az eddigi legjobb kisfilmmel köszönti az Apple a kínai újévet


A legújabb iPhone-on készített Apple kisfilm már túlmutat az eddigieken, bárhol megállja helyét.

Január 25-én belépünk a kínai újévbe, ami február 11-ig tart majd. A jelenlegi a disznó éve, a forduló után azonban egy új ciklus kezdődik: a patkány éve lesz, ami a lehetőségek évét hozza majd!

Az Apple számára egyre fontosabbak (a kínai piac) a kínai felhasználók, ezért a tavalyi Bucket rövidfilm után ezúttal is egy iPhone-nal készített rövidfilmmel rukkoltak elő, ami ezúttal a Lány (Daughter) címet kapta.

A történetben a taxisofőr főszereplő életvitele nem tetszik édesanyjának: ugyan nála lakik, egyedül akarja felnevelni kislányát, és tanulni szeretne, vélhetően egy jobb élet reményében. Anyja is jobb életet szeretne neki, de ehhez szerinte arra van szüksége, hogy feltétlenül válasszon magának egy férfit is. A konfliktus odáig fajul, hogy a főszereplő egy nagy veszekedés után otthagyja édesanyját, miközben kijelenti:

nem csak egyféleképpen lehet élni az életet.

Lányát is magával viszi, akit gyakorlatilag a taxi hátsó ülésén nevel. A kislány számos új embert ismer meg mindennap, akik eltérően reagálnak rá. Anyukájától kap egy papír “távcsövet”, amin keresztül olyannak láthatja a világot, amilyennek szeretné. A kezdeti papirguriga egyre szépül, és rajta keresztül igazán ötletes megoldásokat láthatunk, ahogyan csak egy gyerek tud játszani a külvilággal.

Hiába élnek megszokott rutin szerint, azért az újév kapcsán visszajönnek a régi emlékek, énekek, a kedvenc étel (ami természetesen gombóc). A nap végén az esőben pedig felvesznek egy nem várt utast, aki egy titkot oszt velük, ami megváltoztatja az életüket.

A filmhez igazi nagyágyúkat szerződtettek: az operatőr az a Lawrence Sher, aki például a Másnaposokon és a legújabb Jokeren is dolgozott, a főszereplő pedig Zhou Xun. Ő itthon ugyan nem ismert, ám egyike a négydanos színészőknek Kínában, vagyis annak a kvartettnek, akiket leginkább piacképesként titulálnak. Az egyik legnagyobb sztár, akiről sohasem hallottál.

Ezt a videót az Apple-től egy teljesen új iránynak érzem. Eddig a szép képeken volt a hangsúly. Azon, hogy bemutassák, mire is képes az aktuálisan legújabb iPhone. Emellett belefért még egy-két érzelem, hogy rácsodálkozzunk, esetleg megkönnyezzük. A mostani azonban komoly párbeszédeket, társadalomkritikát, karakterfejlődést tartalmaz, ötletes filmes megoldásokkal. Egy komplett kisfilm, amit mellesleg iPhone-on forgattak.

És igazából ez lenne a lényeg, ha azt akarjuk sugallni, hogy nem az eszköz a lényeg, hanem hogy milyen történeted van, és azt hogyan tudod elmesélni. Egy olyan irány, amit remélem megtart az Apple a következő videókban is.

Természetesen az Apple ezúttal is a kulisszák mögötti videóval együtt tette fel az alkotást, amiből megtudhatjuk: az iPhone 11 Prót feltették kisebb nagyobb keretekre, gimbalra, drónra, rárakták taxi tetéjére, kerékre, forgattak vele sötétben és esőben is. Mégis, a emlékjeleneteket egyben vették fel csupán egy kézben tartott csupasz iPhone 11 Próval, végig az ultraszéles lencsével.

Elképesztő.

Neked hogy tetszik az új kisfilm? Zavar a látványvilága? Elég mozis érzésűnek tartod?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!