imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az egyik iPhone 7 rosszabb mint a másik? Nem!


Új év, új iPhone, ilyenkor pedig érkeznek a szokásos cikkek az épp aktuális legújabb iPhone modellek vélt vagy valós hibáiról. Idén sem maradtunk ilyenek nélkül, most épp a 4G chipek teljesítményében találtak eltérést. De vajon mennyire kell aggódnunk emiatt?

AntennaGate, BendGate, HissGate, SSDGate, ScratchGate, a teljesség igénye nélkül, most pedig az IntelGate. Szegény iPhone vásárlók meg csak fogják a fejüket és aggodnak, hogy a frissen vásárolt iPhone-juk hibásan érkezik az Apple-től. Aztán persze kiderül, hogy a híroldalak hajlamosak a kattintásokért bármit megtenni, és a készülékeket érintő “hibákat” nagyjából az egymilliószorosára nagyítani. Most is valami hasonló történt.

A legújabb “szenzáció” arról szól, hogy az iPhone 7-ben lévő mobil adatkommunikációs egységeket két gyártó készíti, az egyik az Intel, a másik a Qualcomm. A Cellular Insights szerint pedig az Inteles 4G chipek jóval lassabbak, mint a Qualcomm által gyártottak.

A Cellular Insight szerint, bizonyos körülmények közt, amikor rossz lefedettséget szimuláltak, az Intel chipekkel érkező iPhone 7-ek, lassabbak voltak, és gyakrabban dobálták el a hívásokat. A modellszámokból kideríthető egyébként, hogy a modellszámok alapján Intel vagy Qualcomm chip van-e az iPhone 7-ben.

  • Qualcomm: A1660 és A1661
  • Intel: A1778 és A1784

Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy az Apple szándékosan különböző chipekkel szállít az amerikai szolgáltatóknak. A Verizon és a Sprint kapja a Qualcomm chipekkel szerelt iPhone-okat, az AT&T és a T-Mobile pedig az Inteleseket. Egész egyszerűen azért, mert a különböző hálózatokra máshogy optimalizálják az adatátvitelért felelős alkatrészeket.

De mi a helyzet Európában, illetve hazánkban? Ide az Inteles modellek érkeznek, vagyis az elméletileg lassabbak. Ha megnézitek az iPhone 7 hátlapján a modellszámot, akkor látni fogjátok, hogy A1778 vagy A1784 jelöléssel látták el őket.

Akkor mi most lassabb iPhone 7-eseket kapunk? Baromság! Elnézést a szóhasználatért, de ez a szó illik erre a mostani kamuproblémára.

Az európai modellek az Intel chipekkel tökéletesen működnek a T-Mobile a Vodafone, és a Telenor hálózatain, ahogy minden más európai szolgáltató hálózatán is. Ha a probléma valós lenne, már tömegesen jelezték volna a felhasználók, hogy gondjuk van az LTE internet sebességével, de a normál sebességtesztek melyek nem szimuláltak voltak, sem mutattak ki bármiféle lassulást. A Speedtest alkalmazás segítségével bárki tesztelheti a készülékét. Mi is megtettük egyébként, direkt rosszabb lefedettség mellett tesztelve, és ahogyan az a lenti képernyőfotón is látszik, simán 50 megabit feletti letöltési sebességet kaptunk. Az Intel chip ennél jóval többre is képes lenne, viszont a 4G hálózatok nem képesek tartósan sokkal nagyobb sebességre, ráadásul amennyiben nem komplett filmek letöltésére használjuk a telefonunkat, akkor sem érezzük lassúnak az internetünket, ha mondjuk csak 10 megabites sebességgel töltődnek le a szokásos Webes, Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat, stb tartalmak.

iphonespeedtest

Mi ismét csak azt tudjuk javasolni, hogy senki ne üljön fel a különböző híroldalak kattintáshajhász cikkeinek, hanem ugyanolyan elégedettséggel  használja az iPhone-ját, ahogyan azt tette az ilyen és ehhez hasonló cikkek előtt is, inkább örüljünk neki, hogy Magyarország élvonalbeli LTE hálózattal rendelkezik.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!