imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az egyik legjobb 3D Touch funkció az iPhone 6s-ben


Az iPhone 6s-ben egy zseniális újítás látott napvilágot, amelyet 3D Touchra kereszteltek a fejlesztők. Habár a funkció hasonló az Apple Watchban is megtalálható Force Touchoz, de lényegesen kifinomultabb annál. Az Apple Watch-csal ellentétben az iPhone képernyője ugyanis a nyomás erősségét is méri, ezáltal pedig nem csak a nyomás és az érintés között tesz különbséget, hanem akár a nyomás erőssége közt is. Az iOS fejlesztői sem voltak restek és a hardveres újításból igyekeztek a legtöbbet kihozni. Így született az iOS 9-ben az is, hogy a billentyűzetet segítségével már kurzort is használhatunk az iPhone-on, noha ez eltér az iPaden megszokottól.

Az iPaden ugyebár 2 ujjunkat kell a billentyűzetre helyezni, és ilyenkor megjelenik a kurzor, amit bárhova húzhatunk a szövegben. Az iPhone kisebb kijelzőjén ezt sokkal kényelmetlenebb lenne kivitelezni, ezért az Apple mérnökei megoldották, hogy ugyanezt a lehetőséget a 3D Touch segítségével érhessük el, egy trackpadet varázsolva a kijelzőre. A legjobb az egészben, hogy mivel rendszerszintű újítás, ezért bármelyik alkalmazásban használhatjuk, ahol megjelenik a billentyűzet.

13223-7820-image_large_2x-l

Ehhez először keressünk egy szöveg mezőt, ahova írni kell. Ilyenkor megjelenik a képernyő alsó részén a billentyűzet, ahogy azt már megszokhattuk. Miután írtunk a mezőbe, egy határozott nyomás és nyomva tartással beléphetünk a kurzor módba. A kurzort úgy tudjuk mozgatni, hogy a billentyűzeten húzzuk az ujjunkat. Fontos, hogy ha nem voltunk elég határozottak, akkor nem lép be az iOS ebbe a módba, és csak az éppen megnyomott karaktert írja le.

screen3dtouch

Ha a kurzort egy adott szó fölé visszük, akkor a képernyő ismételt megnyomásával tudjuk kiválasztani azt. Kétszeres megnyomásra akár egész mondatokat is ki tudunk jelölni. A háromszoros megnyomás pedig az egész bekezdést – ami gyakran az egész szöveg – kijelöli. A kijelölés után a már megszokott érintéssel érhetjük el a kivágást, a másolást, vagy akár a beillesztést. Van egy másik kijelölési módszer is de ezt kicsit trükkösebb megidézni. Ha a nyomást elengedjük úgy, hogy felfele vagy lefele húzzuk a képernyőn közben az ujjunk, akkor kisebb-nagyobb szövegrészeket tudunk kijelölni. Ez pedig nagyban meg tudja könnyíteni a dolgunkat.

3dtouch

A dolog zsenialitása, hogy működik olyan szövegnél is, amit szerkeszteni nem, de kijelölni tudjuk őket. Ha tehát egy hosszabb pdfben akarunk egy bekezdést kijelölni, akkor egy határozott nyomással a szövegben, majd még három egymásutáni gyors nyomással, egyszerűen kivitelezhetjük. Érdekesség továbbá, hogy az az iOS 9 egyes bétáiban volt lehetőség a két ujjas kijelölési módszerre az iPhone készülékeken is, csak úgy, mint az iPaden. A végleges verzióból ez sajnos viszont kikerült.

Az alábbi rövid videóban amit Handrás készített talán jobban érthető a teljes folyamat működése:

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!