imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az egyik San Bernardinó-i áldozat édesanyja is az Apple pártját fogja


Újabb érdekes fordulatot vett a 2015. december 2-án elkövetett terrortámadást követő harc az Apple és az FBI között. Az iszlamisták által elkövetett bűncselekmény miatt, az FBI további kapcsolatok után nyomozna egy jelkóddal védett iPhone 5c-n, de ehhez az Apple segítésére lenne szükségük. A céget arra kérték, hogy készítsenek egy speciális iOS-verziót, ami több fontos biztonsági opciót is kiirt a rendszerből. Ennek a követelésnek az Apple egyelőre nem tett eleget, és ez a konfliktus eléggé megosztja az amerikai népet. Aki lemaradt az előzményekről, az itt olvashatja az eddigi történéseket.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek többsége az FBI oldalát fogja, miszerint az Apple köteles biztosítani egy olyan lehetőséget, amellyel a nyomozók bárkinek a telefonjából tudnának adatokat kinyerni. A probléma ezzel, hogy egy ilyen szoftver rossz kezekbe is kerülhet, és a kezdeményezés könnyen a visszájára fordulhat. Ez pedig erősen ütközik az Apple irányelveivel. Az iMagazinos felmérés alapján (ami a cikk alatt is megtalálható), az olvasók is az Apple pártját fogják, sőt, az egyik áldozat édesanyja még a történtek után is az Apple pártját fogja.

Az FBI követeléseit az amerikai demokrácia iránti legmélyebb tiszteletből és hazaszeretetből utasítjuk el. Hiszünk benne, hogy mindenkinek az lenne az érdeke, hogy álljunk meg egy pillanatra és fontoljuk meg a következményeket.

Ez a kérdés nyilvánvalóan nem csak az Apple-t érinti, hanem a világ összes tech óriását, hiszen ahogy várható volt, a bíróság nem csak ezt az egy iPhone-ba szeretne betekintést nyerni. A New York-i területi bíró például a módosított szoftvert további 12 készüléken alkalmazná. Ez még ráadásul csak a kezdet, valószínűleg előbb-utóbb rengeteg iPhone kerülne hasonló sorsra. Ezzel pedig megbukik Bill Gates tegnapi nyilatkozata, hogy miért kéne szerinte az Apple-nek segítenie az iPhone 5c feltörését.

Ez egy speciális eset, ahol a kormány a privát információkhoz hozzáférést akar. Nem egy általános megoldást szeretnének erre, hanem egy különleges esetre keresnek megoldást.

Egy ilyen jelentőségű vitából természetesen a Facebook szülőatyja sem maradhatott ki. Mark Zuckerberg pedig érdekes módon, az Apple pártját fogja ebben a kérdésben. Véleménye szerint az Apple a biztosított termékeivel biztonságot ad a felhasználóknak, és éppen ezért felelősséggel tartozik azért, hogy a személyes adatok biztonságban maradjanak. Ironikus. Zuckerberg azt is elmondta, hogy ezek mellett fontos a terrorizmus elleni harc a virtuális világban is, de az emberek kiszűrését máshogy kell megoldani. Természetesen a Re/code-nak adott interjúja során azt is kiemelte, hogy a Facebookon és az összes általuk működtetett szolgáltatásban igyekszenek kiszűrni a gyanús tevékenységet.

iPhone-5c-642x482

Az viszont különösen érdekes, hogy egy fiát elvesztő anya is az Apple pártját fogja. Robert Adams egyike volt annak a 14 áldozatnak, akik életüket vesztették a támadásban. Carol Adams a New York Postnak adott interjújában elmondta, hogy az adatvédelem egy olyan dolog, ami megkülönbözteti az Egyesült Államokat a többi országtól. Szerinte az Apple jogosan védi meg a felhasználói adatait, és növeli Amerika presztízsét. Véleménye szerint, ebből nem szabad lejjebb adni, hiszen az közelítene a totalitárius hatalomgyakorláshoz. Neked mi a véleményed?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!