imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Find My iPhone

Az ellophatatlan iPhone


Kis túlzással tényleg valami hasonlón dolgozik az Apple. Egy frissen felfedezett szabadalom szerint jóval nehezebb lehet a tolvajok dolga a jövőben.

A Find My iPhone-t gondolom senkinek nem kell bemutatni. Az iOS-be és macOS-be is egyaránt integrált funkció segítségével már évek óta megkereshetjük elveszett készülékünket. Akár csak elhagytuk valahol, akár ha ellopták, elég belépni az iCloudba, és egy térképen láthatjuk az utolsó ismert tartózkodási helyet.

Ez mind szép és jó papíron, de lopás esetén van egy kis bükkenő. Ha a tolvaj kikapcsolja a telefont, akkor búcsút is mondhatunk a szolgáltatásnak, az nem tud további helyadatokkal szolgálni. Innen csak egy lépés kivenni a SIM kártyát, és onnantól kezdve gyakorlatilag esélytelen, hogy valaha is viszont láthatjuk szeretett eszközünket. Nagyon lúzer tolvajnak kell lenni ahhoz, hogy ne kapcsold ki rögtön a mobilt, amit elloptál.

Find My iPhone

Tehát adott egy funkció, aminek a lényege egy pillanat alatt hatástalanítható, megkerülhető. Ennek vethet véget most egy frissen felfedezett szabadalom az Apple-től. A most levédetett technológia lehetővé tenné, hogy az iPhone-ok kikapcsolva is képesek legyenek bizonyos időközönként helyadatokat küldeni.

Ezt úgy érné el a cég, hogy periódikusan egy időzítő áram alá helyezné a megfelelő alkatrészeket (gondolom elsősorban a GPS-t), majd a sikeres helymeghatározás után egy vagy több csatornán keresztül is továbbítaná a kordinátákat.

A szabadalomból nem derül ki, hogy a szolgáltatás működőképes lesz-e az olyan, csak Wi-Fi-vel rendelkező készülékekkel, mint például egyes iPadek, vagy a MacBookok. Az sem világos számomra, hogy az egy vagy több csatorna mit jelent majd. Mert a SIM kártyát ugyanúgy ki lehet majd venni könnyedén, mint eddig. Elképzelhető, hogy erre a problémára is kitaláltak egy megoldást, amivel folyamatosan szórni lehet a jelet?

Find My iPhone
Enélkül bizony nem sokat ér a Find My iPhone.

Ha paranoiásabb lennék, azt mondanám, hogy az NSA és társai éppen örömkönnyeket hullatnak a hír hallatán. De ne legyünk ilyen rosszmájúak. Az biztos, hogy komoly adatvédelmi kérdéseket vetne fel egy ilyen technológia. Viszont egyelőre több előnyét látom, mint hátrányát. Sokkal valószínűbb, hogy ellopják a telefonod, és szeretnéd visszakapni, mint az, hogy valamelyik titkosszolgálat éppen téged vesz célba, és jól meg akarja tudni, hol szoktál kenyeret venni reggelente.

Természetesen, mint ahogy azt minden szabadalomnál leírjuk: nem biztos, hogy a valóságban valaha is meg fog jelenni a technológia. Viszont amilyen fontos az Apple-nek a biztonság, könnyen lehet, hogy nemsokára debütálni fog a szolgáltatás.

Forrás: Cult of Mac

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!