imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az elmúlt évek elfeledett Apple-tartozékai


Apple termékeink mellé számos gyári kiegészítőt vásárolhatunk, melyek kínálata általában remekül tükrözi az aktuális korszellemet is. E visszatekintésben sorra vesszük az ezredforduló óta eltelt időszak érdekesebb tartozékait.

Az Apple legutóbbi húsz éve a hordozható eszközök jegyében telt, ami magával hozta az almás kiegészítők korábban elképzelhetetlen garmadáját is. Ezek mindig a minőségi vonalon mozogtak, és általában remekül követték (vagy diktálták) a legújabb trendeket. Mai szemmel azonban többnyire inkább érdekes, mint elegáns megoldásokat vonultatnak fel.

iPod Touch Loop

Erre a kis szilikon pántra biztosan sokan emlékeznek még, hiszen 2012-től 2015-ig árulták az ötödik generációs iPod Touch-hoz. Elviekben arra szolgált, hogy a gyerekek körében népszerű kütyüt nehezebb legyen leejteni. A Loop az iPodhoz hasonlóan még ma is létezik, most éppen az Apple TV távirányítójához szerezhetjük be.

OS X Lion USB Thumb Drive

A 2011-es OS X Lion volt az első Macre szánt operációs rendszer, melyet nem lehetett lemezen megvásárolni. Azoknak, akiknek az alkalmazásboltban kínált digitális változat nem volt elég, elérhetővé tették ezt a pofás pen drive-ot is. A stílusért és a kézzelfoghatóságért viszont keményen fizetni kellett, hiszen az apróság a letölthető verzió több mint kétszeresébe (69 dollárba) került. Recovery Drive néven egy ideig a Macbook Air mellé is csomagolták.

Nike + iPod Sport Kit

A GPS szenzorok előtti időben bizony nem mindig volt egyszerű futásunk mérése, erre nyújtott megoldást a Nike + iPod Sport Kit, amely két apró eszközből állt. A gyorsulásmérővel ellátott fő egységet a cipőbe kellett bújtatni, az adatok feldolgozásáért pedig az iPodhoz csatlakozó érzékelő felelt. E furcsa duó egész hatékonyan működött együtt, a korabeli beszámolók nem panaszkodtak pontatlanságra. A 2006-ban bemutatott termék jelenleg is kapható szellemi utódja az Apple Watch Nike, ami persze már jóval hatékonyabb megoldás.

iPod Radio Remote

Volt idő, amikor az emberek még szerettek volna FM rádiót hallgatni a hordozható lejátszójukon, de a a Nano ötödik generációjáig ebben bizony nem számíthattak az iPodra. Ezt a hibát volt hivatott kiküszöbölni a 2006-ban bemutatott Radio Remote, egy fülessel összekötött távirányító, amellyel sokak örömére az Apple üdvöskéje is képes lett a rádiózásra.

iPod Nano Tubes

A 2005-ben debütált első generációs iPod Nano csinosítására, illetve karcolódásra hajlamos fénylő hátlapjának védelmére szolgáltak ezek a színes szilikontokok. Tökéletesen belesimultak ugyan az Apple korabeli arculatába, de visszatekintve már nem túl elegánsak. Vajon így nézünk majd a most kapható bőr iPhone-tokokra is 14 év múlva?

iPod zokni

Az Apple egyik legtovább szolgáló terméke volt az iPod zokni, a hat vibráló színben kínált szövet tasak. 2004-től 2012-ig tartották műsoron, hivatalosan még az iPhone 4S megóvására is beszerezhettük. A zöld, szürke, narancs, pink, lila és kék holmik egyetlen csomagban érkeztek, így 29 dollárért valódi változatosságot kaptunk.

iSight kamera

Az iOS-eszközök kameráját évekig iSightnak hívták, de maga a név még az okostelefont megelőzve született. Az iSight eredetileg egy webkamera volt, melyet a beépített megoldások kora előtt dobtak piacra. A 2003-ban megjelent eszköz még mai szemmel is formás, a felvételeket 640X480-as felbontásban rögzítette, ebben autofókusz és zajszűrős mikrofon is segítette. A privát szférájukért aggódók megnyugtatására pedig még egy beépített takarólencsét is kapott.

Övre csíptethető iPod-tok

Az övre helyezhető tartók egy időben nagyon népszerűnek számítottak, a tamagochitól a bicskán át a mobiltelefonig számos tárgyhoz készült ilyen tartozék. A trendből az iPod sem marathatott ki, így 2002-től 2006-ig az Apple mini zenegépéhez is vásárolhattunk a bombabiztos kiegészítőből.

Apple Pro Speaker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez a Harman Kardonnal közösen fejlesztett prémium hangszóró bizony jócskán megelőzte a HomePodot. Az időtlenül extravagáns eszköz eredetileg a PowerMac G4 -el debütált, de 2001-től önállóan is árulták 59 dollárért. A MacWorld munkatársa pár éve ismét elővette, s tapasztalatai alapján még a mai sztenderdek szerint is csodás hangminőségben szólal meg.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!