imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az első vélemények az első iPhone-ról


2007. január 9-én, vagyis 10 éve és néhány napja mutatta be Steve Jobs az első iPhone-t a San Franciscó-i Macworld konferencián. Az új telefon radikálisan különbözött az akkori okostelefonok túlnyomó többségétől: egészen más volt a szoftver koncepciója, dobta a fizikai billentyűzetet és a stylust, kiemelt figyelmet fordított a dizájnra. Persze mindenkinek megvolt róla a maga véleménye.

Hatalmas várakozás előzte meg a 2007-es Macworld konferenciát. Régóta lehetett már pletykákat hallani azzal kapcsolatban, hogy az Apple egy mobiltelefont fog bemutatni a nagyközönségnek, vagyis a cég egy teljesen új piacra lép be. Mivel a készüléket jóval a gyártás előtt leplezték le, gyakorlatilag mindent sikerült teljes titokban tartani vele kapcsolatban: hogyan fog kinézni, milyen lesz a kezelőfelülete, mik lesznek a funkciói.

első iPhone

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbbeket sokkolta az iPhone, és persze ahogyan az minden új Apple-termék esetében lenni szokott, a sajtó kiemelten foglalkozott a témával. Nem csak az újságírók mondták el azonban a véleményüket az első Apple-telefonról, de a cég újdonsült konkurenciái is: szoftverfejlesztők, telefongyártók. Az iPhone 10. születésnapja alkalmából nézzük meg most, mik voltak az első reakciók a keynote után! Ahogyan az sejthető, hideget és meleget is kapott bőven az újdonság.

Kezdjük egyből Steve Balmerrel, aki akkor a Microsoft vezérigazgatója volt. Ők már viszonylag régóta jelen voltak az okostelefon-piacon, bár nem saját készülékkel, hanem egy operációs rendszerrel, a Windows CE-vel. Az ősellenség persze nem volt különösebben elragadtatva az iPhone-tól, Ballmer reakciója azóta legendássá vált – szó szerint kinevette a koncepciót, és nem sok jövőt jósolt neki:

Semmi esély nincs arra, hogy az iPhone szignifikáns piaci részesedést szerezzen. Semmi esély. Egy hűségnyilatkozattal 500 dolláros termékről beszélünk. Lehet, hogy sok pénzt keresnek majd vele. De ha megnézzük az 1,3 milliárd eladott telefont, én inkább arra szavazok, hogy a mi szoftverünk fusson ezek 60, 70 vagy akár 80 százalékán, nem arra, hogy szerezzek 2 vagy 3 százalékot, ahogy az Apple fog.

Ugyan az Apple most sem piacvezető, de a mobilpiac 11,5%-át birtokolták 2016-ban a jelenleg sem éppen olcsó készülékeikkel – a Windows Phone részesedése 0,4% volt.

Akkoriban a Nokia volt a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, a céget pedig Olli-Pekka Kallasvuo vezette. Ő nem volt olyan szélsőséges, mint Ballmer, a szokásos korrekt hangnemben üdvözölte az új vetélytársat, hozzátette azonban, hogy nem érzi úgy, hogy az iPhone bármiben is változtatna a Nokia gondolkodásmódján:

Nem hiszem, hogy az amit eddig láthattunk az Apple-től valami olyasmi lenne, ami miatt változtatnunk kéne a hozzáállásunkon a nyitottság, a szoftvereink vagy az üzleti megközelítésünk terén. Általánosságban véve az Apple belépése szerintem stimulálni fogja a piacot, ez elég egyértelmű. Szerintem nagyon jót tesz majd az iparágnak, én nagyon örülök ennek.

iphonesteve

Nem szabad elfeledkeznünk John Dvorak techújságíróról sem, aki legendásan utálja az Apple-termékeket. Ahogy már az első Macintosh esetében, úgy természetesen az iPhone-ról sem volt túl jó véleménnyel. Úgy gondolta, hogy maga a koncepció alapjaiban hibás, és rövid időn belül be is fürdik a cég az újdonsággal:

Szerintem még most le kéne állítani az iPhone fejlesztését. A probléma az, hogy persze az Apple, akárcsak bármelyik másik cég, rájátszhat a divatra, de semmi bizonyitík nincs arra, hogy elég gyorsan tudja játszani ezt a játékot. Ezek a telefonok olyan gyorsan mennek ki a divatból, hogy ha az Apple-nek nincs már most legalább féltucat másik változata a csőben, akkor még ha eleinte sikeres is lesz, három hónap múlva vége a terméknek. Semmi esély nincs arra, hogy az Apple versenyképes lehet egy ilyen kompetitív piacon. Még a személyi számítógépek piacán is, ahol valóban úttörők voltak, a Microsofttal kellett versenyezniük, és már csak 5%-os piaci részesedést tudnak fenntartani.

John C. Dvorak
John C. Dvorak

Dvorak az érintőkijelzővel sem volt kibékülve, szerinte ez egy vakvágány, és senki nem akar majd ilyeneket tapicskolni:

Nézem ezt a valamit, és arra gondolok, hogy teljesen szembemegy azzal, ami miatt az emberek szeretik a mai telefonokat, ami pedig nem más, mint az apró billentyűzetek. A Samsung BlackJack és persze BlackBerry és a Palm élen járnak ezen a téren. Szerintem az Apple is tévedhet, márpedig ez egy tévedés.

Szintén iparági szereplő – volt akkor még – a Research In Motion, vagyis a RIM, a BlackBerry telefonok gyártója. A céget azokban az időkben Jim Balsillie vezette, aki nem sokat fűzött hozzá az iPhone bemutatásához:

Mindössze egy új belépőről van szó egy olyan, már most is rendkívül telített piacon, ahol a fogyasztóknak rengeteg választási lehetősége van. Ha valaki azt mondja, hogy bármilyen komolyabb változást jelent a BlackBerry szempontjából, szerintem túloz.

Azóta már tudjuk, hogy a RIM illetve a BlackBerry sajnos alábecsülte az iPhone jelentőségét. A cég az elmúlt években folyamatosan veszített a felhasználói bázisából, míg tavaly szeptemberben végül bejelentették, hogy leállnak az okostelefonok gyártásával.

Steve iPhone keynote

No persze nem csak negatív hangokat hallhattunk az első iPhone bemutatása után. A mérleg másik (egyébként sokkal kevesebb véleményt tartalmazó) oldalát kezdjük mondjuk Walt Mossberggel, aki köztudottan kedveli az Apple-termékeket, sőt, magával Steve Jobsszal is baráti viszonyt ápolt. Akkoriban a Wall Strett Journalba ír, méghozzá az alábbiakat:

Ott voltam az iPhone-bemutatón, és rövid ideig ki is próbálhattam egyet. Ez nem elég ahhoz, hogy komolyabb véleményt formáljak. Annyit azonban elmondhatok, hogy ennek van a legnagyobb és leggyönyörűbb kijelzője, amit mobiltelefonon valaha láttam, mégis hihetetlenül vékony. Nagyszerű érzés volt kézbe venni. Kiváló új kezelőfelülete van; a legszebb e-mail kliense és böngészője amit valaha láttam telefonon; teljes értékű iPod és videólejátszó van benne; és még egy szuper új hangposta-rendszer is.

Mossberg azt írta még, hogy ugyan nem olcsó a maga 500 dolláros árával, ha valaki 2007-ben akar okostelefont venni, mindenképp várja meg, míg kapható lesz az iPhone. Akkoriban egy Palm készüléket használt, de Walt szerint az iPhone mellett minden okostelefon kőkorszakinak és primitívnek tűnik.

Érdekes módon John Gruber nem is nagyon írt az első iPhone-ról a bemutató után – pedig a veterán Apple-blogger egyik első írása 2002-ben(!) már az Apple telefonjáról szólt. Később viszont, amikor már ki is tudta próbálni, többek között az alábbiakat jegyezte meg:

Az első nap benyomásai: az iPhone 95%-ban elképesztő, 5%-ban őrjítő. Teljesen letaglóz, hogy mennyire nagyszerű – nagyon átgondolt dizájn a kezelőfelületen és kiváló mérnöki munka. Nagyon szuper. […] A nagy felbontású kijelző gyönyörű. A Helvetica még soha nem nézett ki ennyire jól egy kijelzőn. Minden nagyon gyors, nagyon reszponzív.

John Gruber
John Gruber

A bemutató után az Engadget mindössze egy rövid összefoglalót írt az iPhone-ról, amiben elsősorban a technikai specifikációkra helyezték a hangsúlyt, valamint a termék nevén élcelődtek, hiszen azt eredetileg a Cisco védette le jóval korábban (végül megegyeztek az Apple-lel):

Szó szerint több évnyi találgatás után az Apple történetének legjobban várt nem megerősített termékeként – és ez sokat elmond – ma végül bemutatták az iPhone-t. Igen, jól olvastátok: »iPhone«, a név, amit az egész szabad világ már akkor egyöntetűen elkezdett használni, amikor a termék még nem volt több egy szikránál Stevie J szemében (bármi hozzáfűznivaló, Cisco?). A 11,6 milliméteres készülék (ez amúgy elképesztően vékony) kellemes, ragyogó specifikációi között megtaláljuk a 3,5 hüvelykes, 480×320 pixeles multi-touch támogatású érintőkijelzőt egy közelségérzékelővel, ami kikapcsolja ha az arcunkhoz tartjuk, egy 2 megapixeles kamerát, 4 vagy 8 GB tárhelyet, a Bluetooth 2.0-t EDR-rel és A2DP-vel, automatikusan kapcsolódó Wi-Fi-t, és négysávos GSM rádiót EDGE-dzsel.

iPhone 7 vs iPhone

Szintén később jutott az iPhone-hoz a Telegraph (Nagy-Britanniában az amerikai megjelenés után még hónapokat kellett várniuk a felhasználóknak hogy megkaparinthassák a telefont – de még mindig jól jártak, mert nálunk meg sem jelent). Viszont nagyon tetszett nekik az újdonság, Claudine Beaumont így írt róla:

Nincs mentségem a készülékkel kapcsolatos végtelen lelkesedésemre. Egész egyszerűen ez az általam valaha kipróbált legcsodálatosabb kütyü. Egyszerre lélegzetelállítóan egyszerű és lenyűgözően okos, a bolondbiztos kezelőfelület nagyszerű munkát végez abban, hogy elterelje a figyelmet arról a tényről, hogy az iPhone – minden tekintetben – egy tenyérben elférő számítógép. Az Apple széles körben elismert számítógépes operációs rendszerének, az OS X-nek egy lecsupaszított változatát használja, és ez az egyik oka annak, hogy felkeltette a hackerek érdeklődését is: szinte érzik a benne rejtő teljesítmény illatát.

Végül pedig nézzünk meg valakit, aki egyáltalán nem vádolható azzal, hogy ne lenne részrehajló az Apple irányába! Handras nagyon tömören foglalta össze az első gondolatait 2007. januárjában a bemutató után:

Nem tudok mit hozzátenni. Le vagyok nyűgözve, nem találok szavakat, a fícsörlista úgysem fér ki ide, a cucc magáért beszél. Hogy az istenbe fogom kibírni őszig míg ez megérkezik, azt nem tudom…

Dezső cica és az iPhone
iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!