imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az ember, akivel még az Apple sem babrálhat ki


Na ki az? Hát maga a nagyfőnök, Tim Cook. Persze ez azért így nem teljesen igaz, hisz nem ő határozza meg a saját fizetését, de egész simán sikerült pótolnia a tőle eleső milliókat.

Tim Cook, úgy tűnik hamar orvosolta a kincstári hiányt, miután az Apple rendesen megvágta az ő és a vezetőség több tagjának is a prémiumát. Már akkoriban sem tudtuk sajnálni igazán a 1,5 millió dolláros vesztesége miatt, főleg azért sem, mert pont tavaly volt 5 éve, hogy az Apple élén áll, ezért ezt a cupertinói vállalat 106 millió dollárnyi részvénnyel honorálta neki.

Steve Jobs, a géniusz

Sőt, ismerünk az Apple történetében olyan embert is, aki még nála is kevesebbet kapott Apple CEO-ként. Ő Steve Jobs volt, aki egy jelképes 1 dollárost vett fel fizetségként. Valahogy az ő figyelmét a részvények sokkal jobban lekötötték. Minél nagyobb részvényopciókat kapott, annál jobban motivált volt abban, hogy a cég jó munkát végezzen és a vásárlók szeressék a termékeiket. Ezáltal a részvényeseknek, így az alkalmazottaknak is több jutott.

Persze Mr. Cookot sem kell félteni, mivel több, mint 1 millió részvénnyel rendelkezik jelenleg. Az még gombócból is sok, nemhogy Apple-részvényből. Körülbelül 121 millió dollárt ér a vezér részesedése. Szóval ahelyett, hogy bárkire is ráborította volna az asztalt az Infinite Loopon, higgadtan csinált 3 napon keresztül egy-egy tranzakciót. Mindegyik esetén 10 000 részvényt adott el, így összesen 30 000 ezret, amiért cserébe 3,6 millió dollárt kapott. Ilyenkor jön rá az ember, hogy ha 5 év alatt megduplázza egy cég értékét, akkor valamit mégiscsak jól csinál.

Tim Cook adománya

Persze szeretünk mások zsebében turkálni és jól megmondani a véleményünket a hasonlóan gazdag emberekről. De a temérdek pénz sok felelősséggel is jár, például abban, hogyan mutatsz példát a hasonló helyzetben lévőknek. És Tim Cook sosem fukarkodott, ha adományozásról volt szó. Szépen fokozatos 200-300 ezer dollárokat, majd 5-6 milliókat adott jótékony célokra. A nyáron pedig azt is bejelentette, hogy a vagyona teljes egészét (akkori 800 millió és 1 milliárd dollár közti összeg) fokozatosan el kívánja adományozni. Kivéve azt a pénzt, amit a 10 éves unokaöccse egyetemi taníttatására különített el korábban.

Ám Cooknak volt egy ennél is sokkal komolyabb morális cselekedete. Amikor az Apple irányítását átvette Steve Jobstól, akkor első dolga volt felállítani a cég belső adományrendszerét, aminek a segítségével a munkavállalók mára már megduplázták a fizetésükből jótékony célra fordított összeget. Éppen ezért nem valószínű, hogy azért adta el részvényeinek egy kis hányadát, mert szűkösnek vélte a havi büdzsét.

Több Apple-vezetőnek is druván megvágta a fizetését a cég

Arról nincs információ, hogy a vezetőség többi tagja miként pótolta a kieső milliókat. Hiszen átlagosan 10-15%-kal mindenkinek visszavették a pénzét, miután az Apple csak egy aránylag gyengébb évet tudott produkálni. Azonban nem Tim Cook bukta a legnagyobbat, gyakorlatilag eddig is ő vitte haza a legkevesebbet. Luca Maestri, Angela Ahrendts, Eddy Cue, Dan Riccio és Bruce Sewell mind-mind több mint kétszeres pénzt keresnek az Apple CEO-jánál. Bár az is igaz, hogy ők nem rendelkeznek akkora halom részvénnyel sem, mint Cook bácsi.

Forrás: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!