imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az EU több tagállama is kérne az Apple-re kiszabott bírságból


Újabb fejezetéhez érkezett az Apple vs. Európai Bizottság történet. A cég számára már eleve rendkívül kellemetlen helyzetbe újabb szereplők léptek. És mind az Apple almájából akarják kiharapni a részük.

Nyár végén pattant ki a hír, hogy az Apple minden eddiginél nagyobb bírságot kapott az Európai Bizottságtól. A 13 milliárd eurós vádakat Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nyílt levélben tagadta, az Apple és az ír kormány pedig fellebbezni fog a döntés ellen.

GettyImages-477483954-2500x1666-2

Levélét akkor, ezekkel a szavakkal zárta a cég vezetője:

Elkötelezettek vagyunk Írország mellett, és a jövőben is további beruházásokat tervezünk, ugyanazzal a szenvedéllyel és elköteleződéssel a vásárlóink kiszolgálását illetően. Meggyőződésünk, hogy végül érvényesülnek a tények, és az a jogrend, melyen az Európai Unió alapszik.

Úgy tűnik, most ismét problémás lehet a cupertinói vállalat számára az a jogrend, amin az „Európai Unió alapszik”. A holland pénzügyminiszter, Jeroen Dijsselbloem ugyanis figyelmeztette az Apple-t, hogy készüljenek fel a fizetésre. És ő még csak az első volt a sorban.

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem

Kijelentését egy két napig tartó Európai Uniós csúcstalálkozó után mondta. Azaz valószínűleg téma volt az Apple a pénzügyminiszterek körében, ami semmiképpen sem jó jel a cég számára.

Olyannyira, hogy nem sokkal holland kollégája után az osztrák miniszter, Hans Joerg Schelling is riogatta kicsit a vállalatot:

Több európai ország, köztük Ausztria, Olaszország és Franciaország is figyelemmel kíséri az ügyet, és kifejezetten érdekli őket az esetleges pénzbehajtás lehetősége.

Fenyegetésekből korábban sem volt hiány. Az olaszok már tavaly rászóltak az Apple-re, hogy nem lesznek úgy jóban, ha a helyi Apple Store-ok profitját átlapátolja Írországba. A barátság jegyében ki is számláztak 1,3 milliárd dollárnyi euró utólagos adót a vállalatnak.

Az Apple akkor szó nélkül fizetett. A baj most azért nagyobb, mert gyakorlatilag fél Európa bejelentkezhetne a pénzéért.

Igaz, az Apple már nem fázhat rá sokkal jobban, ugyanis minden utólagos adóigény, ami az egyes országokból érkezik, csökkenti az ír számlát. Szóval az Apple-nek így is, úgy is rengeteget kellene fizetnie (hacsak nem lesz sikeres a fellebbezés), az már csak részletkérdés számukra, hogy kinek. Annyiban viszont még nehezítheti az ügyüket, hogy ezzel akkora nyomás helyezkedne az országok részéről Európai Bizottságra, hogy az valószínűleg kézzel-lábbal harcolni fog a bírósági ügy megnyeréséért.

Egyébként a teljes pénzügyi jelentés elkészüléséig továbbra sem lehet tudni a pontos összeget, amiről a vita szól. Egyes feltételezések szerint az Apple igyekszik kicsit eltolni a jelentés elkészültét, ezzel is időt nyerve magának, hogy cenzúrázni tudja a reklám szempontból érzékeny adatait, amiket feltehetőleg ki kellene adnia a bíróságon.

Forrás: 9to5Mac.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!