imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az EU vezetői az egységes töltőre szavaztak


Három pontban foglalták össze, hogyan tudnánk szabályozói oldalról segíteni az elekromos hulladék csökkentését. Mi pedig pár tippel toldottuk meg a hazai leadási lehetőség, illetve az újrafelhasználás kapcsán.

A világon a számítások szerint évente 50 millió tonna elektromos hulladékot generálunk, ami fejenként 6 kilogrammra jön ki. Az Európai Unió ebből a 2016-os adatok szerint 12,3 millió tonnáért felelős, ami azt jelenti, hogy EU-s állampolgárként fejenként 16,6 kilóval a világátlag közel háromszorosát okozzuk.

Nem csoda tehát, ha az EU képviselői változásokat akarnak eszközölni. És ugyan tömegben az egyes kábelek, a töltők, de még a jelenlegi mobiltelefonok sem teszik ki ezt a súlyt, azért egyértelműen beláthatjuk, hogy az elektromos szemetelésben fontos tényezők. Épp ezért üdvözítettem előre azt a kedvezményezést, hogy az Unió lépjen fel az egységes töltőkért.

Nos, megtörtént az ügyben a szavazás, ami elég egyértelmű eredményt hozott abban a kérdésben, miszerint “sürgős igény van egy EU szabályozási akcióra”: a képviselők közül 582-en szavaztak igennel, 40 nem és 37 tartózkodás ellenében.

Ez persze nem feltétlen azt jelenti, hogy az EU nekimenne az Apple-nek, és a cél, hogy kinyírják a Lightning-ot. Ugyan legutóbb is megírtuk, hogy az évtizeddel ezelőtti 30 alkalmazott port az elmúlt években 3-ra apadt (Lightning, USB és micro-USB). De nem ez az egyetlen, nemhogy elsődleges cél. A három fontos pont:

  1. A vezetéknélküli töltés egységesítése. A Qi szabvány kötelezővé tétele teljesen racionális lépés.
  2. A kábelek és töltők újrafelhasználása az EU tagállamaiban. Nem igazán lehet kivetnivalót találni abban, hogy szeretnének újrafelhasználni nem épp lebomló/környezetbarát termékeket.
  3. A termékekhez kötelezően megvásárolandó töltők és kábelek leválasztása. Vagyis ne pakoljanak kötelezően kábelt és töltőt a telefonok mellé.

Az első ponttal nem is érdemes foglalkoznunk, hiszen az Apple eleve a Qi szabványű töltésre tervezte az iPhone-okat, illetve AirPodsokat, ráadásul nincs is saját vezetéknélküli töltője (bár Kuo szerint idén még bemutatják, addig nem állnék fél lábon).

A második pont kifejezetten fontos, és ehhez tényleg szükség van a szabályozókra. Mi annyit tehetünk, hogy az elromlott, kidobásra szánt elektronikai eszközeinket (ilyenek a kábelek is) nem a kukába hajítjuk, hanem megfelelően szelektáljuk.

Talán sokan nem tudják, de itthon minden elektronikai cikket forgalmazó boltnak kötelessé átvenni az elektronikai árukat. Így ha kell egy új kábel, veszel egyet az iSTYLE-ban, akkor a boltban leadhatod a régit. Mi általában egy ideig gyűjtjük, majd leadjuk egy nagy áruház vevőszolgálatán.

A harmadik pontot kritizálták leginkább Cupertinóban, mondván ez lassítja az innovációt. Az Európai Parlament szövegezésében pedig direkt benne van, hogy a szabályozás figyelembe veszi a technikai fejlődést. Vagyis vélhetően nem a sima USB, inkább az USB-C töltők szabványosítása lehet a cél a jövőben, ami egy univerzális kábellel kiegészülve teljesen ésszerű döntés lehet szabályozói és fogyasztói oldalról egyaránt. Arra is figyelni fog majd az EU, hogy ez a lépés ne növelhesse meg a fogyasztói árakat (vagyis a mobil + töltő + kábel külön vásárolva ne legyen drágább, mint máshol egybe csomagolva).

Ugyan az Apple zárt ökoszisztémájában a Lightning port még igen fontos szereppel bír, az látható, hogy az USB-C felé vezető vízió egyik utolsó lépéseként el kell majd engedjék a portot és a vele járó jogdíjakat is. Az Apple már az iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max mellé USB-C töltőfejeket kezdett árulni, míg az iPhone 11 továbbra is hagyományos töltővel érkezik. A jövőben egyértelműen az egyszerűsítés lehet a cél, hogy minden két Apple eszközünk között elég lehessen ugyanaz a kábel.

Az elektromos hulladék a technológiai fejlődéssel járó rossz. A nagyvállalatok azért már kezdenek ébredezni, és az ígéretek már megvannak a legtöbb helyen. A Microsoft például azt ígéri, hogy 2050-ig nemhogy karbonsemlegesek lesznek, de minden eddigi kibocsátásukat jóvá teszik majd. Az Apple már egy ideje sokat foglalkozik az újrahasznosítással, és a MacBookokat újrafelhasznált alumíniumból készíti (terv szerint majd egy örök körforgásban 100% közeli újrahasznosítással), de Daisy is megpróbál minden anyagot megmenteni, amit lehet.

Ha épp egy laptopról váltanál (mondjuk épp egy jó MacBook Pro ajánlatra nem tudtál nemet mondani), akkor nem feltétlen kell egy az egyben leadnod a készüléket. Ha érzel magadban egy kis DIY csít, akkor a szerintem legjobb csináld magad Youtuber épp megosztotta, ő mit tud kihozni az öreg gépekből:

Az EU kezdeményezés részletezését idén ősszel várhatjuk, amiből vélhetően sok minden kiderül majd.

Forrás: Európai Parlament

Te mennyire tartod fontosnak ezeket a lépéseket? Miben lépnél tovább ezeknél?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!