imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FBI az utolsó pillanatban kihátrált a bírósági tárgyalás mögül


A tegnapi napon az Apple egy sor új terméket és szoftverfrissítést mutatott be: 4 hüvelykes iPhone SE, 9,7 hüvelykes iPad Pro, iOS 9.3, új Apple Watch szíjak és még számos apróság. Az érdeklődés hatalmas volt, bátran kijelenthetjük, hogy soha ennyien nem kattintottátok még meg az iMagazint. Viszont a legjobb buli után is eljön a másnap reggel, és így van ez az Apple-lel is. Pontosabban lett volna, ugyanis a mai napra kitűzött, az FBI-jal történő tárgyalást az utóbbi fél kérésére elnapolták. Győzött volna az Apple, megfutamodott az FBI? A helyzet nem ilyen egyszerű.

Egy kis magyarázattal kell kezdenünk ezt a cikket, mert többekben felmerült, hogy mi a fenének is írunk ennyit az Apple vs. FBI témáról? Jó magyar szokáshoz híven megjelentek az összeesküvés-elméletek hívői, miszerint minket a „központból” utasít az Apple (vagy a háttérhatalom!), hogy miről és hogyan írjunk. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk. Az iMagazint nektek, olvasóknak írjuk, azonban a szerkesztőségnek is van egy értékrendje, amit szeretne képviselni – ezt a kettőt igyekszünk egyensúlyba hozni. Miért írunk erről a témáról? Mert fontosnak tartjuk. Fontosnak tartjuk azt, hogy egyáltalán beszéljünk róla, gondolkozzunk róla. Magyarországon, ahol a különböző totalitárius diktatúrák vidáman váltogatták egymást a 20. században, egész más megvilágításba helyeződik a megfigyelés témaköre. Szerencsére a terrort nem ismerjük testközelből – végre egy olyan dolog, ahol jelentéktelenségünk előny, és nem hátrány. Míg az USA-ban a terror miatt került előtérbe az adatbiztonság kérdése, addig nálunk érdemes mindig arra emlékezni, hogy az állam milyen előszeretettel tenyerelt bele generációknak az életébe. Itthon az emberek többsége ódzkodik attól, hogy egy ilyen témában véleményt alkosson, vagy egyáltalán gondolkozzon róla. Ez az igazi probléma. Nem azért írunk ennyit erről, mert tűzön-vizen át kitartunk az Apple mellett (bár kétségtelenül szimpatizálunk a kiállásukkal), hanem mert azt szeretnénk, hogy gondolkozzatok róla ti is, mert tényleg ez a jövő. És mi nem szívesen mondanánk le a döntési jogunkról, ha a személyes biztonságunk és a magánéletünk és az adataink biztonsága között kell választani. Ti se tegyetek így. Nem véletlenül fejtette ki Tim Cook is a tegnapi keynote-on, hogy ez egy olyan felelősség, amit képviselni fognak, még akkor is, ha ez kellemetlen számukra.

Alig 24 órával a keddi tárgyalás előtt az FBI hivatalosan is azt kérte a kaliforniai bíróságtól, hogy halasszák el a kitűzött tárgyalást április 5-ig, ugyanis lehet, hogy találtak egy megoldást arra, hogy az Apple segítsége nélkül is adatokat nyerjenek ki a terrorista iPhone-jából. Lehet, hogy nem fog sikerülni. Lehet, hogy ez egy taktikai időhúzás a részükről. Lehet, hogy a jogászaik úgy ítélték meg, hogy az All Writs Act-re hivatkozva a bíróság nem fogja kötelezni az Apple-t a titkosítás feloldására és a GovtOS létrehozására, tehát elbukták volna a pert. Egész biztosak vagyunk benne, hogy a háttérben egyik fél sem pihen, ugyanis messze vagyunk még a nyugvóponttól.

Mit jelent ez? Azt, hogy igaza volt Craig Federighinek, amikor azt mondta, hogy „a tegnap legjobb védelmi rendszerei nem biztos, hogy elhárítják a ma vagy a holnap támadásait.” Ugyanis pont most találtak egy gyenge pontot az iMessage-ben, amin keresztül fényképeket és videókat tudnak kinyerni az üzenetváltásokból. A hibát az iOS 9.3 javítja, amit már le tudtok tölteni.

És még egy apróság: a tragikus párizsi merényletek során – a hírek szerint – az elkövetők egyszer használatos, eldobható telefonokat használtak, azaz elsősorban nem az erős titkosítással védekeztek a titkosszolgálatok ellen.

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!