imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FBI bejelentette, hogy feltörték az iPhone-t


Úgy tűnik, a végéhez érkezett az Apple és az FBI harca: az FBI a tegnapi nap folyamán közölte a bírósággal, hogy szeretnék ejteni az ügyet, mivel az Apple segítsége nélkül is sikerült hozzáférniük a San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone 5c-jén tárolt adataihoz.

Kissé váratlan fordulathoz érkezett az FBI és az Apple közti viadal. A kaliforniai kerületi ügyész a bírósághoz benyújtott dokumentumban az alábbiakat írja:

A kormány sikeresen hozzáfért a Farook telefonján tárolt adatokhoz, így a továbbiakban nincs szüksége az Apple Inc. segítségére, melyre a 2016. február 16-i határozatban kötelezték a céget.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium még március 21-én, alig 24 órával az első meghallgatás előtt jelentette be, hogy tudomásokra jutott egy újfajta támadási felület – ezt az ügyészség szerint az előző napon mutatták be az FBI-nak. Már akkor felmerült, hogy lezárulhat az ügy, mivel ez a módszer cáfolta volna azt az elképzelést, hogy csak az Apple férhet hozzá a telefonon található adatokhoz. Az eredményekről eredetileg április 5-én akartak beszámolni, de úgy tűnik, sikerült hamarabb végezniük.

Az FBI egyelőre nem közölte, hogy milyen adatokhoz jutottak hozzá, illetve azt sem mondták el, pontosan hogyan sikerült feltörniük a titkosítást, valamint hogy ki volt a segítségükre ebben. Korábban egyébként a hírek arról szóltak, hogy az izraeli Cellebrite segítségét kérik az ügyben. A megfogalmazásból – melyben „hackként” utalnak a folyamatra – mindenesetre arra lehet következtetni, hogy szoftveres megoldásról van szó, és nem a korábban többször említett hardveres „chip-szétbontásról”. Arról sem kívántak nyilatkozni, hogy a sebezhetőséget megosztják-e a jövőben az Apple-lel. Ross Schulman, az Open Technology Institute tanácsadója szerint mielőbb így kéne tenniük:

Amennyire mi tudjuk, a hiba széles körben kihasználható, és teljes hozzáférést biztosíthat azon eszközeinkhez, melyeket nap mint nap használunk. Ez elég komoly indok arra, hogy ismertessék az Apple-lel a hibát, akik így javítani tudják azt.

Egy anonimitásba burkolózó, a CNN-nek nyilatkozó nyomozó szerint egyelőre korai lenne még azt mondani, hogy a módszert bármilyen más iPhone-on is lehet használni, de a szóban forgó iOS 9-et futtató iPhone 5c esetében működött. Ez azért is lényeges kérdés, mivel az ügy kirobbanása után többen is „bejelentkeztek”, hogy különböző iPhone-okat töressenek fel az Apple-lel, például New Yorkban. Alex Abdo, az American Civil Liberties Union egyik ügyvédje szerint az ügy nem csupán egy egyedi esetről szólt:

Ez az ügy sosem csupán egyetlen telefonról szólt. Sajnos a mai hírek alapján úgy tűnik, hogy csak elhúzódik a harc, melyben az FBI arra akarja kötelezni az Apple-t, hogy aláássák a saját termékeik biztonságát.

A fejleményekkel kapcsolatban az Apple is kiadott egy közleményt, bár ebben nem tértek ki a szóban forgó iPhone feltörésére és az esetleges módszerekre:

A kezdetektől fogva elutasítottuk az FBI követelését, mely szerint az Apple-nek hátsó kaput kéne építenie az iPhone-ba, mivel hittünk benne, hogy ez rossz és veszélyes precedenst teremtene. Azzal, hogy a kormány ejtette az ügyet, ez nem történt meg. Ennek az ügynek el sem kellett volna kezdődnie.

Továbbra is segíteni fogunk a hatóságoknak a nyomozásaik során, ahogyan azt eddig is tettük, valamint a jövőben is folyamatosan fejlesztjük a termékeink biztonságát, mivel a fenyegetések és a támadások egyre gyakoribbak és egyre kifinomultabbak.

Az Apple meggyőződéssel hisz abban, hogy az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak, valamint a világon minden embernek joga van az adatai védelméhez és a biztonsághoz. Ha feláldozzuk ezeket, az nagyobb kockázatnak teszi ki az embereket és az országokat.

Ez az ügy olyan problémákra hívta fel a figyelmet, mellyel kapcsolatban országos párbeszéd indult a szabadságjogok és a kollektív biztonságunk kérdésében. Az Apple továbbra is elkötelezett az irányban, hogy részt vegyen ebben a párbeszédben.

Forrás: The Verge, CNN, MacRumors. Cover: Mercury News

 

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!