imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FBI elkezdett feltörni más iPhone-okat is


A hét elején érkezett a hír, hogy az FBI – állításuk szerint – az Apple segítsége nélkül is feltörte az egyik San Bernardinó-i gyilkos iPhone-ját, ezért ejtették a bírósági tárgyalást. Aki végigkövette az ügyet, az tudja, hogy ügyészek és bűnüldöző szervek sokasága áll sorba azért, hogy a birtokukban lévő iPhone-okat feltörjék, ezért is fűztek nagy reményeket a tervezett „GovtOS”-hez. A FBI pedig úgy néz ki szívesen segít, ha kérik.

Az állítólagos sikeres feltörés után az Apple azt kérte az FBI-tól, hogy fedje fel azt a módszert, amivel hozzáfértek az iPhone 5c-n tárolt adatokhoz, azonban a szövetségi nyomozóiroda megtagadta azt, pontosabban mondva azt mondták, hogy még nem döntötték el, hogy a jövőben milyen információkat osztanak meg az Apple-lel ezen a téren. Emiatt csak találgatások vannak, hogy az izraeli Cellebrite cég segítségével törték fel az iPhone-t, vagy az Edward Snowden által is leírt fizikai megoldással, a NAND eljárással „tükrözték le” az adatokat. Lehetséges azonban, hogy mégis ki fog derülni az FBI titka, ugyanis egy drogterjesztéssel kapcsolatos büntető eljárásban szintén hasonló a jogi helyzet, mint a San Bernardinó-i terrorista telefonjával, meglátjuk, hogy ott is vajon kiszáll a perből az FBI, vagy végig viszi azt. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy csak a régebbi iPhone 5c-t sikerült feltörni, ami nem biztos, hogy működne az újabb modellek és a frissebb iOS-ek esetében.

Érintett államok: Kék: Apple | Piros: Google | Lila: Apple és Google | Kép: ACLU
Érintett államok: Kék: Apple | Piros: Google | Lila: Apple és Google | Kép: ACLU

Az Egyesült Államokban jelenleg 63 olyan esetről tud az American Civil Liberties Union, ahol az All Writs Act-re hivatkozva akarják kötelezni az Apple-t és a Google-t (ld. a fenti képet), hogy nyissák fel készülékeiket a nyomozóhatóságnak. Ezeknek az ügyeknek a többsége drogesetekkel kapcsolatos, többségük New York (12) és Kalifornia (11) államban található. Az FBI most Cody Hiland arkansasi ügyész kérésére mondott igen, hogy segít feltörni egy gyilkossági ügy kapcsán lefoglalt iPhone-t és iPodot. A 18 éves Hunter Drexlert és a 15 éves Justin Statont azzal vádolják, hogy tavaly júliusban megöltek egy házaspárt, és ennek előzményei a vád szerint bizonyíthatóak az Apple-eszközökön tárolt üzenetekkel. A fiúk tagadják bűnösségüket és „nem izgulnak” amiatt, hogy milyen adatokat nyerhet ki az iPhone-ból és iPodból az FBI.

Mindenesetre minden jel arra mutat, hogy beigazolódhat az Apple azon félelme, hogy a legkülönbözőbb esetekben (rég elfeledve a terrorizmust, mint hívószót) fogják feltörni az iPhone-t.

Források: 9to5MacApple Insider, AppleWorld.TodayThe Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!