imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FBI már megpiszkálta az iPhone-t, amit fel akar töretni


Pár nap szünet után újra felhalmozódtak a hírek az Apple kontra FBI ügyben, és ha lehet mondani, a kép nemhogy tisztább lett volna, hanem egyre zavarosabb. Az első nap reakcióit itt, a második nap reakcióit pedig itt tudjátok megnézni.

Eddig nagyjából az a kép formálódik, hogy a tech-világ az Apple mellett, a politikusok pedig inkább ellen van abban a kérdésben, hogy hátsó kaput kell biztosítania az Apple-nek az iPhone-hoz. Onnan érkezett még támogatás, ahonnan talán kevesen várták. Épp a napokban tartják a Mobil Világkongresszust Barcelonában – ahol többek között már bemutatták az új Samsung Galaxy S7 telefonokat is –, ahol Richard Yu (Yu Chengdong), a Huawei fogyasztói üzleti csoportjának CEO-ja, ha óvatosan is, de kiállt Tim Cook nyílt levele mellett. Ez többek között azérti is fontos, mert az Apple érve az, hogy ha az FBI nyer, akkor a többi ország is sorra fogja követelni a hátsó kapu által biztosított hozzáférést. Ami egy demokratikus állam esetében is problémás, nemhogy az olyan államok esetében, mint Kína, Ororszország, vagy akár Szaud-Arábia. Yu így nyilatkozott Tim Cook leveléről:

Nagyon fontos és egyetértünk vele. Az adatbiztonság kiemelt fontosságú a Huaweinek, sokat fektetünk be az adatbiztonság fejlesztésére, hisz ez a felhasználóknak is fontos. Tim Cook e mellett állt ki, és ez nekünk is ugyanolyan fontos. Jó dolog megértetni a kormánnyal, hogy bizonyos dolgokat egyszerűen nem tehetünk meg. Bizonyos dolgokat igen, másokat viszont nem.

Arra a kérdésre, hogy hasonló esetben mit lépne a Huawei, csak sejtelmesen ennyit mondott: „ami a fogyasztók számára fontos.”

agVmKow_700b_v3

Sokkal lényegesebb viszont, hogy az FBI resetelte az inkriminált iPhone 5c-hez tartozó iCloud jelszót, méghozzá szinte azonnal, hogy hozzájuk került a telefon. Felmerül annak a lehetősége is, hogy direkt lépték meg ezt a nem túl bölcs lépést, hogy hátsó kapu létrehozására kényszerítsék az Apple-t. Az FBI azzal érvelt, hogy így egészen 2015. október 19-ig meg tudták szerezni az iCloud backup-okat, azonban utána nincs meg semmi egészen a decemberi támadásig. Ha csak kerestek volna egy ismert Wi-Fi hálózatot (pl. munkahely), akkor a telefon automatikusan backupolta volna magát (már ha a terroristák nem kapcsolták ki ezt a funkciót), és azt jóval egyszerűbb lett volna kinyerni. John Gruber szerint két lehetőség van: vagy hazudik az FBI (ld. hátsó kapu kikényszerítése), vagy egyszerűen inkompetens. Egyik sem túl biztató. Mondjuk volt már rá példa, hogy a magyar rendőrség képtelen volt kivenni a SIM kártyát egy iPhone-ból.

James Comey, az FBI igazgatója
James Comey, az FBI igazgatója

James Comey, az FBI igazgatója továbbra is azt állítja, hogy ők nem akarnak sem precedenst, sem hátsó kaput, csupán igazságot akarnak szolgáltatni az áldozatoknak.

Nem akarjuk feltörni senkinek a titkosítását, vagy mesterkulcsot létrehozni, ami aztán elszabadul az országban. Remélem, hogy ezt az értelmes emberek is időben felfogják. Lehet, hogy a telefonon lévő információk alapján több terroristát elfoghatunk. Lehet, hogy nem. De nem tudunk az áldozatok szemébe, vagy tükörbe nézni, hogy nem követjük ezt a szálat, és nem próbáljuk meg.

Az áldozatok hozzátartozói – érthető módon – az FBI törekvéseit támogatják, és készek jogi úton is nyomást gyakorolni az Apple-re. Közben online petíció is indult a Fehér Ház oldalán az Apple mellett, amit eddig több mint 15 000-en írtak alá.

Az Apple azóta egy F.A.Q. / GY. I. K. részt is csatolt a nyílt levél mellé.

Források: 9to5Mac, Apple InsiderDaring FireballReuters, The Verge

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!